Eveniment
Un tânăr din Alba Iulia, campionul Italiei la cocktailuri pe bază de cafea. Barista român în elita mondială
Un tânăr din Alba Iulia este campion la cocktailuri pe bază de cafea, în țara europeană cu cea mai bogată tradiție în acest domeniu: Italia. Dan Băcăințan a câștigat competiția Coffee in Good Spirits Championship 2018, desfășurată în urmă cu câteva zile la Rimini, cu un cocktail inspirat de România și Transilvania. Dan va participa la finala mondială a competiției, care se va desfășura în Brazilia, țara cafelei. Între timp, tânărul este consultant și trainer pe probleme de cafea, la Londra, dar și angajat pentru a testa cele mai noi espresoare scoase pe piață de o firmă din Italia.
În lumea selectă a specialiștilor italieni ai cafelei, întâlnim un tânăr din județul Alba. Dan Băcăințan este din Partoș, Alba Iulia, și a plecat în Italia în anul 2005 la părinții săi care erau deja acolo.
”Am făcut în Italia liceul hotelier „Ecaterina de Medici” din orasul Desenzano del Garda. La acel liceu profesorul meu de sală/bar era un concurent al campionatului național de cafea și l-am rugat să mă învețe și pe mine despre cafea, el o acceptat și în următorii 4 ani, respectiv din 2010 până în 2014, am concurat și eu în finala națională. În primul an m-am clasat pe locul 12, în al doilea pe locul 11, în al treilea pe locul 8 și în cel de-al patrulea an, pe locul 7”, și-a explicat Dan evoluția.
Pasiunea sa pentru cafea a început odată cu liceul din Italia, unde a învățat tot procesul, de la bobul de cafea, până la ce ajunge în ceașcă.
Anul acesta, Dan Băcăințan a câștigat competiția care în românește, spune el, s-ar traduce liber ”campion italian la cocktailuri pe bază de cafea”. Este un concurs între cei mai buni barista, care se desfășoară anual în mai multe țări.
Citește și FOTO: Turme de căprioare, fotografiate pe zăpadă, în jurul orașului Alba Iulia
Câștigătorii fiecărei țări din lume se vor întâlni anul acesta în Brazila pentru finala mondială, unde va merge și el. ”În domeniul cafelei este un titlu foarte important” adaugă Dan.
”Am câștigat povestindu-le despre Transilvania și România”
Pe lângă aromă și culoare, cafeaua înseamnă poveste și inteligență. Dan i-a cucerit pe italieni povestindu-le despre Transilvania și despre România: ”În finală a trebuit să fac 2 cocktailuri irish coffee și două coctailuri la alegerea mea. Eu am ales Bloody Marry, un cocktail foarte cunoscut, cu vodka, suc de roșii și țelină drept decor. Eu l-am modificat și i-am spus așa: Vlaady Marry”. Este un joc de cuvinte între numele cocktailului și cel al lui Vlad Țepeș.
”Le-am spus așa: țara mea este România și că amintirea mea cea mai frumoasă este legată de verile călduroase ale Transilvaniei. În acel moment i-am rugat pe jurați să își imagineze că se află în Transilvania pe timp de vară, și am aprins un ventilator cu aer cald. Pe muzica lui Gheorghe Zamfir, le-am zis să își imagineze ca se află în minunatele păduri ale Transilvaniei și că pe o stâncă pot vedea castelul lui Vlad Țepeș, cunoscut de ei drept Dracula. Ce ar fi mai potrivit de băut decat un drink sângeros? Așa s-a născut ideea mea despre cafeaua Vlaady Marry” adaugă amuzat, Dan.
Ce face în Italia
În Italia, colaboreză cu o firmă producătoare de espresoare, în sensul că testează toate mașinile noi ale acestora. În plus, la cei numai 28 de ani ai săi, Dan Băcăințan este trainer și consultant la Londra pentru niște firme care se ocupă de afaceri cu cafea.
Specializare în combinații de cafea și alcool
În primii ani de liceu, în Italia Dan a făcut o pasiune pentru cocktailuri și pentru meseria de barman. A studiat mult și învățat totul despre alcool. Apoi a descoperit cafeaua, de care s-a îndrăgostit cu aceeași pasiune. Așa a ajuns să le combine.
Rețetă pentru prietenii lui din Alba
Dan vine în România odată la 3-4 luni și și-a păstrat prietenii. Dacă ar fi să le ofere un cocktail, crede că aceșia ar prefera Irish Coffe, o combinație de whisky/ey, zahăr, cafea și crema de lapte (sau smântână) la suprafață.
”Contează în primul rând calitatea produselor, temperatura… Când se varsă crema de lapte deasupra trebuie să se creeze o linie perfectă între cafea, whisky, zahăr și crema de lapte, și să nu fie „murdară” de cafea la suprafață. Acest cocktail, aunci când îl bei, se simte așa: prima dată simți rece care vine de la crema de cafea și apoi vine căldura cafelei și a whisky-ului”, adaugă Dan.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News