Eveniment
Un vaccin anti-COVID realizat compania americană Moderna are eficiență de 94,5%. Vaccinul poate fi păstrat la minus 20 de grade
Vaccinul Moderna este eficient cu 94,5% împotriva coronavirusului, potrivit primelor date publicate luni de companie, făcându-l al doilea vaccin din Statele Unite cu o rată de succes uimitor de mare.
„Acestea sunt în mod evident rezultate foarte interesante”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului American de Boli Infecțioase, citat de CNN. „La o rată de 94,5% devine cu adevărat remarcabil.”
„A fost unul dintre cele mai mari momente din viața mea și din cariera mea. Este absolut uimitor să pot dezvolta acest vaccin și să văd capacitatea de a preveni bolile simptomatice cu o eficacitate atât de mare”, a spus dr. Tal Zacks, medicul șef al Moderna.
Vaccinările ar putea începe în a doua jumătate a lunii decembrie, a spus Fauci. Vaccinările sunt de așteptat să înceapă cu grupuri cu risc ridicat și să fie disponibile pentru restul populației în primăvara anului viitor.
Anunțul Moderna vine la o săptămână după ce și asocierea Pfizer – BioNTech a făcut publice datele optimiste privind vaccinul candidat, cu o eficiență de peste 90%. Ambele vaccinuri sunt dezvoltate folosind aceeași tehnologie.
Diferența majoră între cele două vaccinuri e dată de modalitatea de stocare: dacă vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi de minus 70 de grade Celsius, cel dezvoltat de Moderna poate fi păstrat în incinte refrigerante cu temperatura de minus 4 grade Fahrenheit, echivalentul a minus 20 de grade Celsius.
Compania spune că vaccinul său nu a avut efecte secundare grave. Un mic procent din cei care au primit-o au prezentat simptome precum dureri de corp și dureri de cap.
Moderna intenționează să se adreseze Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente pentru autorizarea vaccinului său, imediat după ce va acumula mai multe date de siguranță la sfârșitul acestei luni.
Fauci spune că se așteaptă ca primele vaccinări Covid-19 să înceapă „spre ultima parte a lunii decembrie, mai degrabă decât începutul lunii decembrie”.
Inițial, nu va exista suficient vaccin pentru toată lumea. Grupurile cu cea mai mare prioritate, care includ lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale subiacente, vor primi primul vaccin.
„Cred că toți ceilalți vor începe să fie vaccinați spre sfârșitul lunii aprilie”, a spus Fauci. „Și asta va merge în mai, iunie, iulie. Va dura câteva luni până se face.”
Foto: Image by Arek Socha from Pixabay
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News