Connect with us
Advertisement

Eveniment

Valori normale de PH, pe Dunăre

Publicat

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Apelor Române au anunţat astăzi că unda de poluare din Ungaria a ajuns în sectorul românesc al Dunării şi că valorile PH-ului sunt normale. Ultimele analize de laborator indicau nivel de alcalinitate de 7,73 la Baziaş şi debitul măsurat era de 5.800 mc/s. Specialiştii vor monitoriza în continuare indicatorii de metale grele din apa Dunării.

Societatea de distribuţie a apei potabile în Drobeta Turnu Severin a înregistrat indici măriţi pentru metalele grele arseniu şi plumb în Dunăre, însă fără a crea probleme pentru calitatea apei. Faţă de valorile medii acceptate, de 16 micrograme/litru pentru arseniu şi 3 mgr/l pentru plumb, probele arătau creşteri de 2 mgr/l, comparativ cu o concentraţie maximă admisă de 50 mgr/l. Firma care gestionează distribuţia apei potabile în zona amintită poate asigura, în caz de urgenţă, alimentarea dintr-o rezervă de 25.000 mc.

Luni seara, în perioada în care era aşteptată unda de poluare pe Dunăre în sectorul românesc, măsurătorile prelevate de specialiştii români arătau că apele fluviului se încadrau în valorile normale, semn că pericolul de poluare s-a micşorat.

În urma şedinţei Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă reunit luni, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat că indicatorii de metale grele sunt în limite normale şi că apa poate fi folosită fără restricţii în zona limitrofă a Dunării.  El a precizat că a informat partea ungară despre intenţia de a trimite o echipă din România, cu specialişti în domeniul apei şi în decontaminarea solului, pentru a constata la faţa locului (zona Ajka) soluţii pentru diminuarea efectelor dezastrului ecologic.

Borbely declara, luni dimineaţa, că nu minimalizează pericolul poluării de pe Dunăre și că autorităţile române sunt pregătite pentru a gestiona efectele acesteia, în cazul în care s-ar resimţi şi pe teritoriu românesc. Borbely a precizat că, la acest moment, după comunicatele transmise din ţara vecină, nu exista ameninţare de intrare a apelor cu PH mărit, la noi în ţară.

Tot luni, surse guvernamentale ungare au declarat că preşedintele companiei MAL Zrt, considerată responsabilă de catastrofa ecologică din ţara vecină, Zoltan Bakonyi, a fost reţinut pentru 72 de ore. Firma ar putea fi nevoită să plătească o amendă de 73 milioane de euro, potrivit aceloraşi surse.

Reamintim că luni era aşteptată unda de poluare pe Dunăre, după ce autorităţile ungare au anunţat evacuarea localităţii Kolontar, la ora 7.00, sâmbătă dimineaţa, din cauza pericolului surpării totale a peretelui nordic de la unul din bazinele de decantare din zona dezastrului ecologic (Veszprem, Ajka). În cazul unei noi surpări şi a deversării suplimentare de deşeuri de la Ajka, va fi oprită alimentarea cu apă a municipiului Drobeta Turnu Severin – ce se alimentează cu apă din fluviu, va fi interzisă adăparea animalelor din Dunăre, va fi monitorizată cu mai mare atenţie starea peştilor, a păsărilor  şi a animalelor din zona limitrofă. Deocamdată, specialiştii români au reasigurat că situaţia nu este gravă, măsurătorile nivelului de PH al apei din Dunăre dovedind valori normale, iar specialiştii unguri au iniţiat construcţia unui baraj pentru a compensa riscul de surpare.

Ministrul ungar al Mediului, Zoltan Illes, a recunoscut că nămolul roşu poate cauza cancer, având o concentraţie puternică de metale grele, fiind şi mai periculos dacă se transformă în praf şi ajunge în aer.

Vineri, experţi maghiari responsabili din zona apropiată localităţii Ajka, precum si ministrul român al Mediului, Laszlo Borbely, susţineau că apa Dunării va intra cu un nivel alcalin in limite normale, în ţară – în momentul în care se cunoştea doar primul val de deversare din bazonul de decantare. Dată fiind capacitatea de diluţie a apei, dar şi măsurile de decontaminare pe care le-au luat specialiştii din Ungaria, se preconiza înregistrarea unui PH de 8,5.

Joi, la confluenţa cu râul Raba, au fost găsiţi peşti morţi, semn că ecosistemul Dunării era în pericol şi autorităţile luau măsuri de urgenţă pentru scăderea nivelului alcalin.

Evenimentul din Ungaria, produs luni dupa-amiaza, se înscrie în seria celor mai grave catastrofe ecologice din istoria ţării, dat fiind faptul peste 700.000 de metri cubi de reziduuri toxice s-au revarsat si au afectat mai multe localitati din apropiere, sute de case, poduri si terenuri.

Până miercuri, 13 octombrie, seria victimelor a ajuns la nouă persoane, 150 de oameni fiind răniţi (45 dintre aceştia sunt în stare gravă, la spital) şi patru au fost daţi dispăruţi.

Pârâul Torna, în care s-a deversat nămolul, se varsă în râul Marcal, care îşi amestecă apele cu Raba, râu care este afluent al Dunării. După ce a traversat Ungaria, Dunărea curge prin Croaţia, Serbia, Bulgaria, România, pătrunzând apoi în Marea Neagră.

În Ungaria funcţionează mai multe fabrici de alumină, cu rezervoare imense de nămol roşu – rezultat din dizolvarea compuşilor de aluminiu în procesul de formare, având la bază bauxită pulverizată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement