Actualitate
Unde preferă românii să-şi petreacă vacanţa de 1 Mai. Weekend la munte, pe litoral sau city-break în Europa. OFERTE din Alba
La munte, la mare sau în city-break. Opţiunile sunt aceleaşi pentru românii care se bucură de mini-vacanţa de 1 Mai din acest an. Diferă însă bugetul şi preferinţele.
Dacă sunt pensiuni din staţiuni montane “tradiţionale” care au deja clienţi, pe litoralul românesc, cei mai mulţi turişti care şi-au făcut rezervări sunt străini.
În acelaşi timp, pentru un city-break într-un oraş mare din Europa, românii dau în medie 150 de euro, iar pentru pachetul cu avion cursă charter 350 euro de persoană.
Din datele agenţiilor de turism, în acest an, românii aleg să-și petreacă minivacanța de 1 Mai și Paște în stațiunile românești, pe litoralul bulgăresc, dar și în city-break-uri în Europa, alocând un buget mediu de 150 de euro de persoană.
Circa jumătate din locurile rezervate în Mamaia sunt pentru turiști străini, foarte mulți provenind din Marea Britanie. Pe Valea Prahovei, hotelurile sunt ocupate în procent de aproape 75%, dar mai sunt încă pensiuni cu multe camere libere.
Majoritatea turiştilor cumpără pachete turistice prin agenţii şi portaluri de rezervări, creşterile de tarife fiind până la opt la sută, faţă de anul trecut, după cum spun asociaţiile de turism.
La categoria city-break, destinaţiile preferate sunt Roma, Barcelona, Milano și Viena. Alte locaţii peste hotare unde românii preferă să-şi petreacă zilele libere sunt litoralul din Bulgaria, Grecia şi Turcia.
Vacanţa de 1 MAI 2016 în judeţul ALBA
Şi patronii de pensiuni din judeţul Alba s-au pregătit pentru mini-vacanţa de 1 Mai. De la peisajele spectaculoase, mâncarea gustoasă, drumeţii, sporturi extreme sau expediţii în locuri pline de tradiţie şi istorie, destinaţiile turistice din judeţ sunt aproape pentru toate gusturile. De la spectacole cu iz istoric şi evenimente în Alba Iulia, Cealaltă Capitală, la weekend liniştit în Apuseni, în zona Colţeşti-Rimetea sau pe Valea Sebeşului, spre Transalpina, vizitatorii se pot bucura de oferte diverse.
Vă dăm doar câteva repere:
În Arieşeni şi în alte zone din Apuseni, sunt oferte pornind de la 90 de lei de persoană, fără masă, până la 500 de lei, cu demipensiune, însă preţul este pe sejurul de trei zile (de vineri până duminică inclusiv). În plus sejurul se poate prelungi, pentru cei care-şi iau concediu în această perioadă. În funcţie de unitatea de cazare pe care o alegeţi, fiecare a pregătit un program pentru turişti, astfel încât oaspeţii să aibă parte şi de odihnă, dar şi să nu se plictisească.
În zona Colţeşti-Rimetea, lângă Aiud, preţurile medii sunt de 200 de lei pe noapte, dar aveţi acces la mese festive de Paşti, excursii în împrejurimi şi la biserici.
Pe Valea Sebeşului, am găsit oferte la Săsciori de la 180 lei de persoană sau 450 lei pe trei nopţi, cu demipensiune şi meniul tradiţional la masa festivă de Paşte sau în Şugag, de la 60 de lei pe noapte/persoană, fără masă, cu posibilitate de închiriere integrală a pensiunii pe cel puţin două nopţi (10 persoane, 1200 lei).
În zona Poarta Raiului – Şureanu, sunt tarife de la 150 de lei pe noapte sau 750 lei de persoană sejur de cinci zile, cu demipensiune, open bar, meniu tradiţional de Paşte, acces la spa, foc de tabără în 1 Mai.
În zona Poiana Galdei, în Munţii Trascăului, sunt oferte de la 70 de lei pe noapte, fără masă, respectiv de 130 de lei pe noapte, cu demipensiune.
Meniul tradiţional poate include, în funcţie de oferta pensiunilor din Alba, preparate traditionale din miel (drob, friptură, ciorbă), din porc (friptură, ciorbă de perişoare), din pui sau văcuţă, supă cu găluşte, salate de murături, prăjituri şi cozonac de casă, pască cu brânză şi băuturi tradiţionale (ţuică, afinată, vişinată, vinuri), siropuri.
Vezi şi Cele mai frumoase locuri care merită văzute în judeţul Alba. Peisaje spectaculoase, istorie, mister, arhitectură şi tradiții
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News