Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Unii medici de familie din Alba nu mai dau rețete compensate. Cabinete închise, trei zile de protest


Publicat

asteptare medic de familie

Peste 50% dintre medicii de familie din Alba şi-au depus cereri pentru continuarea activităţii în relaţie cu casa de asigurări de sănătate, respectiv pentru semnarea actelor adiţionale la contractul din 2017. Totuşi, unii medici de familie din Alba nu vor oferi servicii medicale decontate de CAS, în semn de protest faţă de problemele din sistem.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Alba, George Haber, a declarat pentru Alba24 că în jurul amiezii va fi depus un memoriu în atenţia Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Alba, în care se solicită ca actele adiţionale să fie semnate şi mai târziu decât în momentul solicitării, din diverse motive, inclusiv necesitatea rezolvării solicitărilor medicilor. Aceştia sunt nemulţumiţi de finanţări, birocraţie, sancţiuni, imputări, protocoale de funcţionalitate a sistemului.

“Deocamdată, decizia este ca unii medici de familie să nu se ofere vreun serviciu în relaţie cu CAS, adică să nu elibereze reţete, bilete de trimitere / internare. O parte dintre medici nu vor fi la cabinete, timp de trei zile, alţii vor acorda servicii medicale pro bono sau contra cost”, a precizat Haber.

Potrivit sursei citate, şi-au depus cereri pentru continuarea activităţii în relaţie cu CAS peste 100 dintre cei 194 care au contracte cu Casa din 2017. Nu au încă actele adiţionale semnate. Medicii cer rezolvarea solicitărilor până la semnarea noului contract cu CAS (2018-2019), la 1 aprilie.

UPDATE: Medicul Voichiţa Varga, reprezentant al Asociaţiei Medicilor de Familie Asclepios Alba, susţine că, în următoarele trei zile, cabinetele medicilor de familie care nu au semnat actele adiţionale cu CNAS vor fi închise.

“În urma întâlnirii medicilor de familie, membrii și ne-membrii ai Asociației Asclepios, am luat hotărârea de a continua protestul față de nerezolvarea problemelor noastre care au fost expuse ani de-a rândul și ignorate.

Suntem aproximativ 70% din medicii de familie care nu am semnat actul adițional cu CNAS. În următoarele trei zile cabinetele medicilor de familie care nu au semnat aceste acte, sunt închise.

Rugăm pacienții să aibă înțelegere și încredere în demersurile noastre, deoarece această acțiune de protest este și în interesul lor. Pacienții sunt prioritatea noastră, dar avem nevoie de condiții decente pentru a le putea oferi servicii medicale de calitate”, transmite medicul Voichiţa Varmaga.

UPDATE 1: Colegiul Medicilor Alba susține acțiunea de protest a medicilor de familie din toată țara.

“Peste 70% din medicii de familie din județul Alba nu au semnat actele adiționale cu CNAS și au închis cabinetele. Pacienții și medicii din spitale sunt rugați să fie solidari și să înțeleagă faptul că dacă nu se schimbă radical situația medicinei primare, aceasta va intra în colaps.

Medicina primară a fost desconsiderată și subfinanțată prea mult timp. Se dorește modificarea legislației pentru a se putea oferi servicii medicale de calitate.

Vă rugăm să fiți alături de medicii de familie și să îi susțineți până la capăt!”, transmite CM Alba, într-un comunicat.

Protestul medicilor de familie din Apuseni

Medicul Christian Aurelian Ciubotărescu, coordonator al Centrului de Permanență Valea Arieșului, dă detalii, într-un comunicat, despre problemele din sistem şi explică de ce unee cabinete vor fi închise pe perioadă nedeterminată.

“Centrul de Permanenţă Arieșul Mare se află în inima Munților Apuseni  și este format din asocirea cabinetelor de medicină de familie din comunele Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara, Albac, Horea, Poiana Vadului și Vadul Moților. El deservește atât populația locală cât și cele câteva zeci de mii de turiști (cca 60.000 la Ghetarul Scărișoara și câteva zeci de mii la pârtiile de la Vârtop) anual.

Serviciile sunt de medicină de familie (situații care nu pun viața în pericol), în afara orelor de program a cabinetelor de medicină de familie. Nu trebuie confundate cu Unitățile de Primiri Urgențe care acorda servicii medicale de urgență și au dotare corespunzătore rezolvării situațiilor de urgență (care pun viața în pericol). Centrele de permanență asigură continuitatea asistenței medicale de medicină de familie în afara orelor de program a cabinetelor medicale. Spre exemplu dacă un copil face febră, părinții acestuia se pot adresa Centrului de Permanență mai degrabă decât să sune la 112 și să cheme ambulanța. De asemenea, un localnic sau turist prezintă disconfort digestiv (grețuri, vărsături etc) sau alte stări care creează disconnfort se adresează mai degrabă Centrului de Permanență (care are programul afișat la intrarea fiecărui cabinet medical de pe valea Arieșului Mare) decât să aștepte până a doua zi când începe programul cabinetului sau să sune la 112.

La serviciile acestui Centru de Permanență apelează în mod direct circa 2.700 de persoane anual, dar și mulți alți turiști și localnici, care apelează telefonic pentru diverse sfaturi medicul de gardă.

Din păcate, din 1 ianuarie 2018 s-au asigurat numai servicii pro bono, deoarece cabinetele medicale nu pot intra în relație contactuală cu Casele de Asigurări de Sănătate din cauza subfinanțării asistenței medicale de medicină de familie.

Un exemplu este plata cadrelor medii (asistentelor) pentru care Ministerul Sănătății nu respectă nici măcar salariul minim pe economie (stabilit prin Hotărâre de Guvern), și asta de 11 luni. Tariful este de 8 lei pe oră conform ordinului Nr. 697/112 din 25 mai 2011 publicat în Monitorul Oficial Nr. 389/ 2 iunie 2011. Art 39 pc (3).

Dacă cheltuiala salarială din 1 februarie 2017 era 1.783 lei la un salariu brut de 1450 lei/ lună, aceasta corespundea la 11,14 lei / oră (la 20 zile lucrătoare de 8 ore/zi). De la 1 ianuarie, salariul minim a crescut la 1900 lei care corespunde la o cheltuială salarială de 1943 lei/lună și 12,14 lei/ oră.

Este inadmisibil ca Ministerul Sănătății să plătească cu peste 30% sub salariul minim pe economie personal mediu (asistenții) și puțin peste acesta 12,8 lei pe oră medicii (art 39 pc 1)”, transmite medicul.

Nemulţumiri la nivel naţional

La nivel naţional, medicii de familie au anunțat că începând de miercuri, 3 ianuarie, nu vor mai elibera trimiteri către specialişti şi nici reţete compensate. Decizia cadrelor medicale vine după ce Guvernul nu și-a onorat promisiunile făcute în noiembrie.

“Suntem pe ultimul loc în Europa raportat la banii alocați din PIB pentru sănătate, iar birocrația a ajuns sufocantă. Un medic, pentru a-și desfășura activitatea, are nevoie de două lucruri principale: libertatea actului medical și finanțare.

Libertatea actului medical nu este deplină.

– deși avem calificarea necesară pentru a prescrie anumite medicamente, sistemul ne obligă să vă punem pe drumuri pentru scrisori medicale

– avem cunoștințele necesare pentru a face mici intervenții, dar acestea nu ne sunt decontate de către CNAS, astfel că suntem obligați să vă dăm bilete de trimitere, în loc să fim lăsați să rezolvăm problema pe loc

– CNAS alocă doar 15 minute pentru o consultație, timp în care trebuie să facem și muncă de organe fiscale (în special în cazul pensionarilor) și să luptăm și cu un sistem informatic care se blochează frecvent. Plus că suntem limitați la 20 de consultații pe zi.

Medicina de familie este subfinanțată.

– venitul primit de la CNAS este al cabinetului, nu al medicului. Din acel venit trebuie plătite salariile (asistentă/e, persoana care face curățenie), utilitățile (gaz, curent, apă), consumabile, contabil, aparatură, carburant pentru deplasări la domiciliu, chiria cabinetului, etc. CNAS plătește o consultație cu 12 lei, din care trebuie scăzute cheltuielile de mai sus.

– tinerii absolvenți de medicină nu vor să devină medici de familie în România și preferă să plece în străinătate. De ce? Pentru că sunt plătiți prost, raportat la câți ani de școală au făcut și munca presupusă de acestă meserie.

Vrem să profesăm liber aici, nu în altă țară. Vrem venituri mai mari pentru a putea renova și dota cabinetele cu aparatură. Nu vă putem ajuta pe dumneavoastră dacă noi nu avem un trai decent. Vrem să ne facem meseria și să acordăm timp pacientului, nu să scriem hârtii.

Munca noastră implică multă responsabilitate. Dacă există persoane care cred că medicii de familie sunt inutili, atunci nu va fi o problemă să se descurce fără noi”, este mesajul medicilor de familie.

Medicii de familie au protestat pe 15 noiembrie faţă de birocraţia din sistemul medical. Ministrul Sănătății a declarat la acel moment că se va ajunge la o soluție de compromis, însă medicii de familie nu au primit bani în plus.

Unii dintre pacienţi vor fi nevoiţi să plătească şi consultaţiile, care pot costa cel puțin 30 de lei.

Medicii avertizaseră încă din 20 decembrie că bolnavii vor fi nevoiţi să-şi plătească medicamentele şi controalele, dar autorităţile nu au reuşit să găsească o soluţie.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că unii medici au semnat deja contractele, aşa ca pacienţii nu vor avea de suferit.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: O mașină a luat foc în trafic la Bucerdea Grânoasă. Pompierii din Blaj au intervenit pentru stingerea incendiului

Publicat

pompieri

O mașină a luat foc și s-a făcut scrum în trafic, în localitatea Bucerdea Grânoasă din județul Alba. Garda de intervenție Blaj a intervenit miercuri seară pentru lichidarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, în localitatea Bucerdea Grânoasă, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.

Din primele informații autoturismul marca Ford s-ar fi aflat în trafic, când a izbucnit focul. La fața locului au fost trimise două mașini ale pompierilor: o autoutilitară de stins incendii și o ambulanță.

Incidentul a fost unul fără victime. În jurul orei 23,30 pompierii au reușit să stingă focul.

Sursă: ISU Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta: 17 județe din România marcate de Germania ca ”zone de risc”. Testul COVID-19 este obligatoriu la intrarea în țară

Publicat

Autoritățile germane au actualizat, miercuri, lista județelor din România considerate drept „zone de risc”. Potrivit ministerului de externe german și institutului Robert Koch, Bucureștiul și 17 județe din România au intrat în așa numita ”zonă roșie”.

Județele Argeș, Buzău, Bihor, Mehedinți, Neamț,  Ialomița, Timiș au fost marcate inițial ca zone de risc de către Germania.

Pe  listă au fost adăugate miercuri și Bacău, Brașov, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea și capitala București.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră pe teritoriul Republicii Federale Germania după ce s-au aflat într-una dintre zonele/regiunile incluse în lista „zonelor de risc“ trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, pentru infecția cu COVID-19, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania”, preciza MAE, într-un comunicat transmis sâmbătă.

În caz contrar acestea riscă amenzi de până la 25.000 de euro dacă se sustrag. În cazul în care sunt depistate pozitiv, aceste persoane intră în izolare obligatorie.

Testarea la care se face referire se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate.

În cazul în care nu se îndeplinește această obligație, autoritățile germane pot refuza intrarea în țară sau vor dispune măsura autoizolarii la domiciliu. Indiferent de opțiunea aleasă, testarea este obligatorie pentru toate persoanele care vin din zonele de risc.

Măsura autoizolarii la domiciliu nu se va aplica celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Republicii Federale Germania.

În schimb, dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, se va dispune măsura autoizolarii până la primirea rezultatului testului.

Ce spune ambasadorul României în Germania

Ambasadorul Emil Hurezeanu a explicat la televiziunea Digi24 că cei care ajung în Germania cu avionul plecând din România de pe aeroporturi plasate în zonele de risc, la destinație vor spune de unde vin și vor face testul pentru COVID, care este gratuit.

Cei care vin din România terestru, vor trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere, iar în decurs de 72 de ore de la intrarea pe teritoriul Germaniei vor trebui să facă testul. Cei care mint că nu vin din zone de risc riscă amenzi de până la 25.000 de euro.

Cum se face evaluarea zonelor de risc în Germania

Evaluarea zonelor de risc se face de câteva ori pe săptămână în Germania. În urmă cu câteva zile, erau numai șapte județe din România incluse în această categorie, acum sunt 17 plus Bucureștiul. Criteriul este să nu existe mai mult de 50 de cazuri de infectare la suta de mii de locuitori.

De asemenea, persoanele care intră în Republica Federală Germania venind dintr-o „zonă de risc” (inclusiv din cele șapte județe menționate) sunt obligate să completeze un formular de localizare a cărui variantă în limba engleză – Public Health Passenger Locator Form – poate fi regăsită AICI

Informații cu privire la noua măsură de actualizare a „zonelor de risc“ prin includerea în listă a unor județe din România sunt disponibile AICI  (lista completă și actualizată a zonelor de risc).

Regulile de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale pot fi văzute AICI
.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Actrița Ioana Bogățan, în juriul Galei HOP – Gala Tânărului Actor. Evenimentul se va desfășura pe acoperișul Teatrului Național

Publicat

Actrița din Alba Iulia, Ioana Bogățan, director al Teatrului de Păpuși ”Prichindel” și al Festivalului de Teatru ”Povești”, a fost cooptată pentru al doilea an consecutiv în juriul Galei HOP – Gala Tânărului Actor, Ediția 2020, care se va desfășura la începutul lunii septembrie. 

”Sunt pentru a doua oară în juriul acestei gale. Tradiția a fost să se țină la Costinești. Anul trecut s-a mutat la Constanța și cei mai mari actori români au venit să îi vadă pe concurenți. Tot anul trecut, Gigi Căciuleanu a făcut și un spectacol cu actorii câștigători pe care am vrut să îl aduc și la noi la festival.

Anul acesta nu va fi online. Va fi ”on the roof ”- pe acoperișul Teatrului Național din București, unde există un spațiu perfect pentru așa ceva.

Tema este ”Teatru coregrafic. Dans.Actorul ca fenomen al teatrului actual”… Eu sunt fascinată de această formă de teatru și tot timpul am vânat acest tip de spectacole, foarte bune, pentru festivalul de la Alba Iulia. Este o onoare pentru mine această prezență în juriu” a declarat Ioana Bogățan pentru Alba24.

De menționat că Ioana Bogățan și Adrian Batista sunt cei doi membri ai juriului care au fost menținuți de la ediția de anul trecut.

Din juriu mai fac parte: Adrian Batista – regizor și producător TV, Silvia Ghiață – producător TV, Andrei și Andreea Grosu– regizori și Ileana Lucaciu – critic de teatru.

În competiție sunt înscriși 24 de actori.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman: 40 de doze de Redemsivir, folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung joi la Spitalul Județean Alba

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, a amunțat pe contul său de Facebook că 40 doze de Remdesivir, medicamentul folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung mâine la Spitalul Judetean Alba, în urma unei discuții pe care a avut-o cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

”Tot astăzi am finalizat discuțiile cu oficiali de la Rezervele de stat, impreuna cu Prefectura Alba, pentru ca patru containere modulare sa ajungă la Ambulanta Alba, pentru a fi utilizate de ambulanțieri.

Totodată, a devenit litera de lege amendamentul privind creșterea la 35% pe ordonator principal de credite a sporului pentru spitalele județene care tratează cazurile de COVID 19, ceea ce permite o salarizare mai corectă în spitalele județene” a adăugat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate