Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Universitatea Harvard din SUA deţine 177 hectare de pădure în Alba. Le-a scos la vânzare în regim de urgenţă


Publicat

Un SRL românesc controlat în proporţie de 99,99 la sută de Universitatea Harvard (SUA) deţine în Alba o suprafaţă de 177,16 hectare de pădure. Firma mai are astfel de terenuri şi în alte zone din ţară, în total 32.000 de hectare, în 21 de judeţe. Le-a scos la vânzare în regim de urgenţă, solicitând statului român să-şi exercite dreptul la preemţiune pentru cumpărarea acestora sau să permită valorificarea pe piaţa liberă.

Este vorba despre păduri cumpărate de această firmă în ultimii nouă ani. Recent, reprezentantul Scolopax România SRL, Dragoş Lipan Secu, a fost arestat de procurorii anticorupţie din Bihor, alături de soţia sa, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, potrivit riseproject.ro. Acesta ar fi umflat preţurile pe care compania le-a plătit pentru păduri şi ar fi încasat o parte din surplus.

Anchetatorii îl vizează şi pe un fost partener de afaceri al acestuia, Eler Csaba Robert, care a obţinut terenuri de pădure de la primarul din Botoşani, tot la preţ mult mai mare faţă de cel iniţial. Edilul le-a cumpărat după ce proprietarii le-au obţinut prin retrocedare. Cazuri similare au fost semnalate în Buzău şi alte zone din ţară.

Prin urmare, avocatul firmei Scolopax SRL, cel mai mare proprietar privat de păduri din România, deţinută de Universitatea americană Harvard prin divizia sa de investiţii, a cerut statului român să îşi exercite preemţiunea de cumpărare pentru 910 loturi de teren sau să permită vânzarea acestora pe piaţa liberă.

Pe lista loturilor scoase la vânzare în regim de urgenţă se află şi şase loturi din judeţul Alba, cu o suprafaţă totală de 177,16 hectare. Acestea au o cantitate medie de 270 de metri cubi de lemn/ha.

UPDATE: Administratorul delegat al firmei Scolopax SRL Bran – Sohodol (judeţul Braşov) Dragoş Lipan Secu şi soţia acestuia, Mariana Lipan Secu, au fost trimişi în judecată, în 14 februarie, în stare de arest preventiv, de procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Oradea. Acuzaţiile sunt de luare de mită și spălare a banilor, ambele în formă continuată, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.

”Din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că, în cursul anului 2006, inculpatul Lipan Secu Dragoș, în calitatea sa de reprezentant al societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, societate care avea ca obiect de activitate achiziția de terenuri forestiere pe teritoriul României i-ar fi creat denunțătorului convingerea că este singura persoană din România care poate decide în numele societății comerciale sus-menționate, ce cumpără, cât cumpără, prețul la care cumpără și de la cine cumpără.
În cursul anului 2006, denunțătorul ar fi intermediat cumpărarea, de către societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, reprezentată de inculpatul Lipan Secu Dragoș, a mai multor suprafețe de terenuri forestiere, denunțătorul acționând ca reprezentant al vânzătorilor respectivelor suprafețe de terenuri forestiere.
Cu ocazia semnării documentelor, inculpatul Lipan Secu Dragoș ar fi prezentat denunțătorului înscrisuri care i-au întărit acestuia convingerea că, în numele societății comerciale sus-menționate, inculpatul Lipan Secu Dragoș era singurul care decidea ce cumpără, cât cumpără, la ce preț cumpără și de la cine cumpără terenuri forestiere pe teritoriul României. Această convingere a fost întărită și de faptul că toate discuțiile care s-au finalizat cu o înțelegere privind vânzarea – cumpărarea de terenuri forestiere, au fost materializate prin încheierea documentelor și încasarea sumelor convenite cu ocazia respectivelor discuții.
În acest context, în cursul lunii iunie 2007, inculpatul ar fi condiționat achiziția de terenuri forestiere de la denunțători, în numele societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, de primirea contravalorii unui sejur în Insulele Gran Canaria, pentru el și pentru Lipan Secu Mariana. La data de 01.08.2007, denunțătorul a cumpărat, cu suma de 26.818 lei, un pachet turistic pentru destinația Insulele Gran Canaria, pentru cei doi inculpați și pentru cei doi denunțători.
Luând cunoștință de faptul că denunțătorii intenționau să achiziționeze mai multe suprafețe de terenuri forestiere, pe care să le vândă ulterior către societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, în calitatea sa de reprezentant legal al societății, inculpatul Lipan Secu Dragoș s-a angajat să cumpere respectivele terenuri forestiere de la denunțători, condiționând încheierea contractelor de vânzare cumpărare de primirea unui procent din profit.
Ulterior, înainte de a se demara achiziția de terenuri forestiere în numele S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, în data de 22.01.2008, inculpatul a pretins de la denunțători, cu titlu de avans, suma de 1.650.000 lei și, prin intermediul soție sale Lipan Secu Mariana, a primit această sumă, în scopul mai sus menționat. În aceeași zi, pentru a disimula fapta de corupție, la inițiativa inculpatului, a fost semnat și autentificat un contract de donație mobiliară, conform căruia denunțătorul a „donat” suma de 1.650.000 lei inculpatei Lipan Secu Mariana.
Ca urmare, în perioada februarie – iunie 2008, societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, reprezentată legal de Lipan Secu Dragoș, a încheiat 9 contracte de vânzare/cumpărare cu denunțătorii, pentru suprafața totală de 2.253,92 hectare terenuri forestiere, în schimbul sumei totale de 23.662.767 lei (echivalentul sumei de 6.360.958,87 euro la acea dată).
Respectivele suprafețe de terenuri forestiere fuseseră inițial achiziționate de către denunțători, în perioada ianuarie – iunie 2008, cu suma totală de 17.035.112 lei. Un calcul sumar arată că, în urma tranzacțiilor sus-menționate, denunțătorii au obținut un profit de aproximativ 6.583.543 lei.
În cursul lunii octombrie 2008, având la dispoziție toate documentele, inculpatul Lipan Secu Dragoș a refăcut calculul profitului realizat de către denunțători, prin tranzacționarea terenurilor forestiere sus-menționate, stabilind că mai trebuie să-i fie virată suma de 1.600.000 lei, în baza înțelegerii prealabile avute cu denunțătorul, conform căreia i-ar fi revenit cel puțin 30% din profitul realizat de denunțători. Astfel, la data de 10.10.2008, Lipan Secu Dragoș a mai primit, prin intermediul soției sale, suma de 1.600.000 lei , fiind semnat și autentificat un contractul de donație mobiliară, conform căruia denunțătorul a „donat” suma de 1.650.000 lei către inculpata Lipan Secu Mariana, pentru a disimula fapta.
Totodată, în data de 15.10.2008, inculpatul Lipan Secu Dragoș a pretins și a primit de la același denunțător, cu titlu de mită, suma de 1.200.000 lei, pentru ca, în viitor, în numele societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, să mai achiziționeze de la acesta diverse suprafețe de terenuri forestiere, în condițiile unui procent din câștigurile realizate.
Pentru disimularea primirii de către inculpatul Lipan Secu Dragoș a sumei de 1.200.000 lei, cu titlu de mită, la inițiativa acestuia, a fost încheiat contractul de donație mobiliară din data de 15.10.2008, în aceeași zi în care s-au și virat banii in contul lui Lipan Secu Mariana.
În același context, în vara anului 2008, inculpatul Lipan Secu Dragoș a pretins și ulterior a primit de la denunțător un autoturism marca Chrysler Sebring. Primirea autoturismului a fost disimulata printr-un contract de vânzare cumpărare”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani.

sursa: riseproject.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Patronii de terase care nu respectă regulile impuse de autorități pentru deschidere riscă amenzi uriașe

Publicat

Odată cu deschiderea teraselor, inspectorii ANSVSA anunță că vor face controale stricte pentru a vedea dacă măsurile impuse de guvern sunt respectate de patronii de terase. 

Amenzile pentru cei care nu repectă legea pot ajunge și până la 40.000 de lei dacă sunt prinși de inspectorii ANSVSA. 

Cele mai importante aspecte pe care le vor verifica inspectorii sunt distanța dintre mese, maximul de patru persoane care pot sta la o masă, dar și dacă mesele sunt dezinfectate după fiecare utilizare.

De asemenea, proprietarii de terase nu trebuie să uite de triajul epidemiologic al angajaților care trebuie realizat la intrarea în tură.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ Cum arată o terasă din Alba Iulia, pregătită de ”marea deschidere” din 1 iunie. Reguli pentru clienți și personal

”Acolo unde ca urmare a controalelor oficiale se constată nereguli grave care periclitează sănătatea cetățenilor, neglijență sau chiar dispreț față de prevederile legale, se vor aplica sancțiuni, care pot merge până la suspendarea unității respective”, au declarat reprezentanții ANSVSA.

Normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial, acestea stabilind că nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii.

Mai mult, la o masă vor putea sta maximum patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii şi nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, urmând să fie făcută dezinfecția după plecarea clienţilor.

În document se arată că trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor, dar şi existenţa unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.

De asemenea, trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie).

VEZI ȘI: La terasă, de la 1 iunie, doar cu rezervare. Autoritățile vor să știe cine stă la masă. REGULI, publicate în Monitorul Oficial

Totodată, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.

În ceea ce îi priveşte pe clienţi, nu li se va permite accesul celor cu simptome de infecţie respiratorie, iar la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.

De asemenea, se interzice transferul de la o masă la alta al meniurilor, solniţelor, olivierelor şi altor obiecte, care trebuie dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă.

Conform documentului, este interzis şi consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă.

La o masă pot sta maxim patru persoane, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate  trebuie să existe o distanţă de minim doi metri.

Locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune.

Personalul de servire trebuie să poarte mască şi mănuşi, iar mănuşile folosite la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.

sursă foto: arhiva alba24, rol reprezentativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO/ ACCIDENT RUTIER la Oarda: O femeie de 80 de ani proiectată în afara mașinii

Publicat

Două autoturisme au fost implicate într-un accident rutier produs duminică, în jurul orei 19.30, în localitate Oarda, în zona benzinăriei Petrom. 

UPDATE 20.00: Victima, o femeie, în vârstă de 80 de ani, a fost proiectată afara din mașină.
La sosirea forțelor de intervenție aceasta prezenta traumatism cranio-cerebral, ulterior a fost preluata de către echipajul SMURD și transportată la UPU Alba.

Din primele informații transmise de ISU Alba, în urma impactului o persoană a fost rănită.

 

Potrivit IPJ Alba, cauza probabilă a accidentului ar fi neacordarea de prioritate.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ziua Copilului, sărbătorită online la Sebeș printr-o tombolă. La Alba Iulia, primaria nu organizează nimic de 1 Iunie

Publicat

ziua copilului

În anii trecuți, Ziua Internațională a Copilului din 1 iunie era sărbătorită la Alba Iulia prin diferite activități interactive, parte din ele organizate de Primăria Municipiului, iar altele de diferite instituții sau asociații.

Anul acesta pademia de coronavirus a anulat toate planurile pentru Ziua Copilului. 

Totuși, cum mare parte din activitățile zilnice s-au mutat în online și Ziua Copilului va fi sărbătorită virtual, dar nu la Alba Iulia, ci la Sebeș. 

Potrivit reprezentanților administrației locale, la Alba Iulia, primăria nu organizează nici un eveniment în online pentru a celebra ziua de 1 Iunie.

Primăria din Sebeș s-a adaptat situației cauzate de noul coroavirus și a hotărât să îi sărbătorească pe cei mici pe internet. Mai exact organizează o tombolă cu premii. Aproape 1000 de copii din Sebeș s-au înscris, până în dimineața zilei de sâmbătă, la tombolă.

VEZI ȘI: Ziua Copilului sărbătorită la Sebeș: Ultima șansă de înscriere la ”Tombola copilăriei”, organizată de primărie

Nu mai puțin de 35 de biciclete, 3 perechi de role, 10 mingi, 100 de rucsaci și măști colorate, vor fi oferite copiilor care au trimis desene, mesaje, cântece și poezii, pentru a marca on-line ziua de 1 Iunie, la Sebeș, transmit organizatorii.

De asemenea și Teatrul de Păpuși „Prichindel” va transmite luni, 1 iunie 2020, începând cu orele 12.00, pe pagina  de Facebook, spectacolul-premieră „O poveste din lumea păpușilor”.

CITEȘTE ȘI: Spectacol online de 1 iunie, de la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia. Unde poate fi vizionat de către cei mici

sursă foto: arhiva Alba24.ro, rol ilustrativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Prognoza meteo pe zile, 1-7 iunie. Început de vară cu ploi și furtuni. Se mai încălzește, la finalul săptămânii

Publicat

meteo soare nori furtuna

Vremea se răcorește la începutul săptămânii viitoare, apoi se încălzește din nou, în județul Alba. Temperaturile vor urca până la valori de 28 de grade Celsius, în weekendul viitor și va fi chiar mai cald, de data aceasta, la munte.

Vor mai fi ploi și furtuni în următoarele cinci zile, și în zonele mai joase, dar și la altitudini mai mari.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru localități din județul Alba, în săptămâna 1-7 iunie:

Luni, 1 iunie

Alba Iulia: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 7 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse

Șugag: minime de 4 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; noros

Oaşa: minime de -1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Aiud: minime de 7 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse

Blaj: minime de 7 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse

Zlatna: minime de 5 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; câteva averse

Abrud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; aversă

Cîmpeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; aversă

Arieşeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; aversă

Cugir: minime de 7 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse

Marţi, 2 iunie

Alba Iulia: minime de 7 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse

Șugag: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; câteva averse

Oaşa: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Aiud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse

Blaj: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse

Zlatna: minime de 5 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; câteva averse

Abrud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; câteva averse

Cîmpeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; câteva averse

Arieşeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; câteva averse

Cugir: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse

Miercuri, 3 iunie

Alba Iulia: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; câteva averse

Șugag: minime de 4 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; câteva averse

Oaşa: minime de 1 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; câteva averse

Aiud: minime de 7 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; câteva averse

Blaj: minime de 7 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de 7 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; posibil aversă

Zlatna: minime de 7 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse

Abrud: minime de 7 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; câteva averse

Cîmpeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; câteva averse

Arieşeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Cugir: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; câteva averse

Joi, 4 iunie

Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; câteva averse

Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; câteva averse

Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse

Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; câteva averse

Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; câteva averse

Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse

Cîmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse

Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; averse

Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; câteva averse

Vineri, 5 iunie

Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 10 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de 8 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Sâmbătă, 6 iunie

Alba Iulia: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; aversă/furtună

Oaşa: minime de 12 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; aversă/furtună

Aiud: minime 15 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 15 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 15 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; aversă/furtună

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Duminică, 7 iunie

Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; furtună

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; furtună

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; aversă/furtună

Oaşa: minime de 12 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; aversă/furtună

Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; furtună

Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; furtună

Ocna Mureş: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; furtuni

Zlatna: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o furtună

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; furtună

Cîmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; furtună

Arieşeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; aversă/furtună

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; furtună

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate