Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Universitatea Harvard din SUA deţine 177 hectare de pădure în Alba. Le-a scos la vânzare în regim de urgenţă

Publicat


Un SRL românesc controlat în proporţie de 99,99 la sută de Universitatea Harvard (SUA) deţine în Alba o suprafaţă de 177,16 hectare de pădure. Firma mai are astfel de terenuri şi în alte zone din ţară, în total 32.000 de hectare, în 21 de judeţe. Le-a scos la vânzare în regim de urgenţă, solicitând statului român să-şi exercite dreptul la preemţiune pentru cumpărarea acestora sau să permită valorificarea pe piaţa liberă.

Este vorba despre păduri cumpărate de această firmă în ultimii nouă ani. Recent, reprezentantul Scolopax România SRL, Dragoş Lipan Secu, a fost arestat de procurorii anticorupţie din Bihor, alături de soţia sa, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, potrivit riseproject.ro. Acesta ar fi umflat preţurile pe care compania le-a plătit pentru păduri şi ar fi încasat o parte din surplus.

Anchetatorii îl vizează şi pe un fost partener de afaceri al acestuia, Eler Csaba Robert, care a obţinut terenuri de pădure de la primarul din Botoşani, tot la preţ mult mai mare faţă de cel iniţial. Edilul le-a cumpărat după ce proprietarii le-au obţinut prin retrocedare. Cazuri similare au fost semnalate în Buzău şi alte zone din ţară.

Prin urmare, avocatul firmei Scolopax SRL, cel mai mare proprietar privat de păduri din România, deţinută de Universitatea americană Harvard prin divizia sa de investiţii, a cerut statului român să îşi exercite preemţiunea de cumpărare pentru 910 loturi de teren sau să permită vânzarea acestora pe piaţa liberă.

Pe lista loturilor scoase la vânzare în regim de urgenţă se află şi şase loturi din judeţul Alba, cu o suprafaţă totală de 177,16 hectare. Acestea au o cantitate medie de 270 de metri cubi de lemn/ha.

UPDATE: Administratorul delegat al firmei Scolopax SRL Bran – Sohodol (judeţul Braşov) Dragoş Lipan Secu şi soţia acestuia, Mariana Lipan Secu, au fost trimişi în judecată, în 14 februarie, în stare de arest preventiv, de procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Oradea. Acuzaţiile sunt de luare de mită și spălare a banilor, ambele în formă continuată, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.

”Din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că, în cursul anului 2006, inculpatul Lipan Secu Dragoș, în calitatea sa de reprezentant al societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, societate care avea ca obiect de activitate achiziția de terenuri forestiere pe teritoriul României i-ar fi creat denunțătorului convingerea că este singura persoană din România care poate decide în numele societății comerciale sus-menționate, ce cumpără, cât cumpără, prețul la care cumpără și de la cine cumpără.
În cursul anului 2006, denunțătorul ar fi intermediat cumpărarea, de către societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, reprezentată de inculpatul Lipan Secu Dragoș, a mai multor suprafețe de terenuri forestiere, denunțătorul acționând ca reprezentant al vânzătorilor respectivelor suprafețe de terenuri forestiere.
Cu ocazia semnării documentelor, inculpatul Lipan Secu Dragoș ar fi prezentat denunțătorului înscrisuri care i-au întărit acestuia convingerea că, în numele societății comerciale sus-menționate, inculpatul Lipan Secu Dragoș era singurul care decidea ce cumpără, cât cumpără, la ce preț cumpără și de la cine cumpără terenuri forestiere pe teritoriul României. Această convingere a fost întărită și de faptul că toate discuțiile care s-au finalizat cu o înțelegere privind vânzarea – cumpărarea de terenuri forestiere, au fost materializate prin încheierea documentelor și încasarea sumelor convenite cu ocazia respectivelor discuții.
În acest context, în cursul lunii iunie 2007, inculpatul ar fi condiționat achiziția de terenuri forestiere de la denunțători, în numele societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, de primirea contravalorii unui sejur în Insulele Gran Canaria, pentru el și pentru Lipan Secu Mariana. La data de 01.08.2007, denunțătorul a cumpărat, cu suma de 26.818 lei, un pachet turistic pentru destinația Insulele Gran Canaria, pentru cei doi inculpați și pentru cei doi denunțători.
Luând cunoștință de faptul că denunțătorii intenționau să achiziționeze mai multe suprafețe de terenuri forestiere, pe care să le vândă ulterior către societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, în calitatea sa de reprezentant legal al societății, inculpatul Lipan Secu Dragoș s-a angajat să cumpere respectivele terenuri forestiere de la denunțători, condiționând încheierea contractelor de vânzare cumpărare de primirea unui procent din profit.
Ulterior, înainte de a se demara achiziția de terenuri forestiere în numele S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, în data de 22.01.2008, inculpatul a pretins de la denunțători, cu titlu de avans, suma de 1.650.000 lei și, prin intermediul soție sale Lipan Secu Mariana, a primit această sumă, în scopul mai sus menționat. În aceeași zi, pentru a disimula fapta de corupție, la inițiativa inculpatului, a fost semnat și autentificat un contract de donație mobiliară, conform căruia denunțătorul a „donat” suma de 1.650.000 lei inculpatei Lipan Secu Mariana.
Ca urmare, în perioada februarie – iunie 2008, societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, reprezentată legal de Lipan Secu Dragoș, a încheiat 9 contracte de vânzare/cumpărare cu denunțătorii, pentru suprafața totală de 2.253,92 hectare terenuri forestiere, în schimbul sumei totale de 23.662.767 lei (echivalentul sumei de 6.360.958,87 euro la acea dată).
Respectivele suprafețe de terenuri forestiere fuseseră inițial achiziționate de către denunțători, în perioada ianuarie – iunie 2008, cu suma totală de 17.035.112 lei. Un calcul sumar arată că, în urma tranzacțiilor sus-menționate, denunțătorii au obținut un profit de aproximativ 6.583.543 lei.
În cursul lunii octombrie 2008, având la dispoziție toate documentele, inculpatul Lipan Secu Dragoș a refăcut calculul profitului realizat de către denunțători, prin tranzacționarea terenurilor forestiere sus-menționate, stabilind că mai trebuie să-i fie virată suma de 1.600.000 lei, în baza înțelegerii prealabile avute cu denunțătorul, conform căreia i-ar fi revenit cel puțin 30% din profitul realizat de denunțători. Astfel, la data de 10.10.2008, Lipan Secu Dragoș a mai primit, prin intermediul soției sale, suma de 1.600.000 lei , fiind semnat și autentificat un contractul de donație mobiliară, conform căruia denunțătorul a „donat” suma de 1.650.000 lei către inculpata Lipan Secu Mariana, pentru a disimula fapta.
Totodată, în data de 15.10.2008, inculpatul Lipan Secu Dragoș a pretins și a primit de la același denunțător, cu titlu de mită, suma de 1.200.000 lei, pentru ca, în viitor, în numele societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, să mai achiziționeze de la acesta diverse suprafețe de terenuri forestiere, în condițiile unui procent din câștigurile realizate.
Pentru disimularea primirii de către inculpatul Lipan Secu Dragoș a sumei de 1.200.000 lei, cu titlu de mită, la inițiativa acestuia, a fost încheiat contractul de donație mobiliară din data de 15.10.2008, în aceeași zi în care s-au și virat banii in contul lui Lipan Secu Mariana.
În același context, în vara anului 2008, inculpatul Lipan Secu Dragoș a pretins și ulterior a primit de la denunțător un autoturism marca Chrysler Sebring. Primirea autoturismului a fost disimulata printr-un contract de vânzare cumpărare”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani.

sursa: riseproject.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Doi îndrăgiți cântăreți de muzică populară din Alba și-au unit destinele. Ioana Clonța și Ovidiu Taran, nuntă cu 350 de invitați

Publicat

Doi îndrăgiți cântăreți de muzică populară din județul Alba și-au unit destinele în urmă cu câteva zile. Ioana Maria Clonța și Ovidiu Taran și-au spus reciproc ”DA” și și-au promis că se vor iubi și în continuare, așa cum o fac de opta ani. Cei doi cântă împreună, iar Ioana este foarte cunoscută pentru că încearcă […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: ACCIDENT pe DN1, în sensul giratoriu de la Sântimbru. Două pesoane rănite, după ce trei mașini s-au lovit. Trafic blocat

Publicat

Un accident rutier s-a produs joi, în jurul orei 01:30, pe DN 1, între Alba Iulia și Teiuș. Două persoane au fost rănite după ce trei mașini s-au lovit în sensul giratoriu de la Sântimbru. Potrivit IPJ Alba, în evenimentul rutier au fost implicate trei autovehicule. În urma accidentului, două persoane au fost transportate la […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi plătite prin muncă la Ciugud. Un bărbat trebuie să lucreze peste 100 de ore în folosul comunității

Publicat

Un bărbat din Ciugud va presta peste 100 de ore de muncă în folosul comunității, din cauza unor amenzi vechi de peste cinci ani. Reprezentanții Primăriei Ciugud l-au trimis în judecată pe bărbat, deoarece acesta a primit în trecut mai multe amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.785 lei, pe care nu le-a plătit. Din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Imagini extrem de rare cu DOI LUPI care se țin scai de o căruță, ziua în amiaza mare, într-un sat din Harghita

Publicat

Doi lupi au fost filmați în timp ce urmăreau o căruță, ziua în amiaza mare, într-un sat din județul Harghita. Imaginile au fost postate miercuri, pe rețeaua de socializare Facebook. Pe video se pot observa doi lupi care urmăresc o căruță, de care era legat un câine. „Ziua în amiaza mare! În localitatea Armășeni jud. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate