Connect with us
Advertisement

Eveniment

UPDATE: Guvernul Ungureanu a căzut. Moţiunea de cenzură a trecut în Parlament. Vezi ce spune Opoziţia şi Puterea din Alba

deputati

Publicat

Moţiunea de cenzură a USL a trecut în Parlament, vineri, după ce au fost înregistrate 235 de voturi „pentru”, faţă de 231 necesare pentru căderea Guvernului Ungureanu. Astfel, Parlamentul retrage încrederea Executivului actual. În continuare, preşedintele Traian Băsescu ar urma să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru.

UPDATE: Votul a fost secret şi s-a exprimat prin bile (albe şi negre). Au votat întâi senatorii şi apoi deputaţii. Rezultatele au fost următoarele: dintre cei 259 parlamentari prezenţi, 248 s-au exprimat prin vot. Patru voturi au fost anulate, iar, dintre cele 239 valabile, 235 au fost pentru moţiunea de cenzură şi 9 împotrivă.

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că este cel care va fi propus de USL pentru a prelua funcţia de prim-ministru.

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în sedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului, la data depunerii. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea, mai prevede legea fundamentală.
Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare voturile favorabile ale majorităţii senatorilor şi deputaţilor, adică a 231 de parlamentari, având în vedere că, în prezent, sunt ocupate 460 din cele 471 de mandate.

Potrivit articolului 103 din Constituţie, în situaţia în care moţiunea de cenzură este adoptată de Parlament, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Totodată, Guvernul al cărui mandat a încetat după adoptarea moţiunii de cenzură îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

În cazul în care Parlamentul nu acordă votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, potrivit articolului 89 din Constituţie.

În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Moţiunea de cenzură a fost depusă în Parlament de reprezentanţii USL, miercuri. Documentul este semnat de 116 parlamentari, minimum necesar, are 15 pagini şi este structurat pe trei capitole. Numit „Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată”, actul arată că „în doar două luni, Guvernul a ratat majoritatea obiectivelor pe care și le-a propus și a devenit o amenințare la adresa românilor prin politicile pe care le susține. În loc să fie un guvern care schimbă direcția greşită a cabinetelor Boc, actualul Guvern a devenit un cabinet șantajat, captiv, care acționează împotriva intereselor românilor.

Guvernul a cedat șantajului unor grupuri de interese , privatizând companii de stat și acordând licenţe de exploatare pentru resurse importante, fără dezbatere publică, fără transparență și încălcând legea. Guvernul a cedat șantajului PDL, alocând clientelei de partid fonduri importante de la buget, înainte de alegeri. Guvernul a cedat șantajului PDL și a încălcat principiul autonomiei universitare în cazul UMF Târgu Mureș – o decizie care readuce în România teme ale trecutului.”

Parlamentarii USL de Alba susţin că şi-au făcut datoria faţă de cetăţeni, prin votul pentru moţiune

Deputatul Călin Potor a transmis un comunicat, la scurt timp după votul din Parlament, privind moţiunea de cenzură: „Căderea Guvernului Ungureanu, prin adoptarea moțiunii de cenzură inițiate de către USL este victoria tuturor românilor. Parlamentarii de Alba ai USL, Teodor Atanasiu, Călin Potor și Radu Coclici și-au făcut datoria față de cetățenii care i-au trimis în Parlament și au votat pentru căderea guvernului. În acest timp, senatorii și deputații Puterii s-au dat răniți și s-au ascuns de camerele de luat vederi, în dispreț total față de poporul român și de cetățenii acestui județ. Și au refuzat să voteze, legitimând prin acest refuz un guvern marionetă, condus din umbră de Traian Băsescu.

Noi, deputații USL Alba am respectat dorința locuitorilor din județ și am dat vot de blam unei puteri care acționează constant împotriva românilor. O putere care a știut doar să taie salarii și pensii, să dea bani clientelei de partid și să adâncească România într-o criză fără precedent. PD-L a dovedit că nu e capabil să guverneze și că nu are soluții la problemele societății românești.

În continuare, USL își asumă rolul de a guverna pentru că USL are soluții reale, viabile pentru scoaterea din criză a țării noastre.

Căderea guvernului este victoria noastră, a tuturor românilor. Este victoria albaiulienilor cărora li s-a tăiat salariile, a pensionarilor cărora statul român le-a furat banii, a celor împovărați de taxe și impozite.”

Întrebat ce înseamnă această victorie a USL-ului, prim-vicepreşedintele PDL Alba, Ioan Dumitrel a declarat:

„Nu este prima dată când cade un guvern în România. Din păcate clasa politică a schimbat un guvern bun. Pe mine şi pe colegi mei nu ne afectează cu nimic pentru că noi nu obişnuim să ne facem planuri în funcţie de un guvern sau altul. Vom munci şi mai departe şi vom atinge obiectivele pe care PDL le are în judeţul Alba, respectiv câştigarea detaşată şi meritată a acesto alegeri locale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement