Eveniment
Vacanțele în străinătate se complică. Noi reguli de călătorie în țări preferate de români. Cine intră în carantină la întoarcere
Situația se complică în Europa în plin sezon al vacanțelor. Românii nevaccinați sunt cei mai afectați, dar incertitudinile și teama că vor avea probleme la intrarea în țările de destinație dar și la întoarcere îi ține în ”tensiune” și pe cei care și-au făcut vaccinul. Sunt multe neclarități la cere autoritățile nu au dat răspunsuri, sau le-au dat învăluite în ambiguitate.
- Unde putem pleca în vacanță în această vară?
- Ce restricții mai avem dacă suntem vaccinați?
- Ce reguli trebuie să respectăm dacă nu suntem vaccinați?
- Ce țări ne cer la intrare test PCR negativ și în ce condiții?
- Ne mai trebuie PCR dacă am trecut prin boală și avem anticorpi?
- Dacă părinții sunt vaccinați și merg într-o țară care intră în zona roșie sau galbenă la întoarcere copilul sau copiii nevaccinați intră în carantină.?
- Sunt foarte multe întrebări la care mulți dintre cei vizați nu găsesc răspunsuri, iar asta înseamnă incertitudini, responsabilități suplimentare și chiar cheltuieli în plus.
România avea acum 10 zile o acoperire vaccinală de 23,99% din populaţie cu schema completă, ceea ce înseamnă că acesta este procentul exact de români cărora nu li se aplică măsura carantinei de 14 zile dacă se întorc săptămâna asta din statele aflate pe lista roşie sau galbenă cu tările/ statele/zonele cu risc epidemiologic ridicat.
Pe ceilalţi îi aşteaptă o carantină la domiciliu de 14 zile, conform ultimei hotărâri a CNSU de prelungire a stării de alertă, emisă la 1 iulie.
Citește și Vacanța de vara 2021: Copiii trebuie să stea în carantină la revenirea dintr-un concediu în străinătate?
De atunci s-a modificat şi lista ţărilor cu risc epidemiologic, în care au fost incluse unde cazurile COVID-19 au crescut, iar din data de 15 iulie aceasta include şi destinaţiile de vacanţă preferate de români, scrie adevărul.ro
Pe lista roşie a statelor cu risc epidemiologic ridicat se află Cipru, cu o incidenţă de 10,7 cazuri la mia de locuitori (‰), Spania (3,8‰), Costa Rica (3,8‰), Portugalia (3,3‰). Pe lista galbenă se află Grecia (1,7‰).
Marea Britanie, unde muncesc sau studiază mulţi români, a ajuns la o incidenţă de 5,7‰.
Potrivit Hotărârii 43 din 01.07.2021 a CNSU, art. 3 lit. b) „pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zonele prevăzute la art. 2 lit. b) şi c) (adică zona galbenă şi zona roşie – n.r.) se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locaţia declarată sau spaţiul special destinat pe o perioadă de 14 zile”.
Vacanţă complicată pentru românii care vor să evite carantina
Excepţie fac doar „persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România”. Asta înseamnă că românii care s-au prezentat pentru rapel până pe data de 8 iulie se pot întoarce fără grija de a fi carantinaţi. Pe data de 8 iulie, 23,99% dintre români erau vaccinaţi cu schema completă.
Sunt scutite de carantina de 14 zile persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară.
De asemenea, nu intră în carantină persoanele care prezintă „un rezultat negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării în România.
Măsura se aplică atât celor care călătoresc cu mijloacele de transport în comun, cât şi celor care călătoresc cu propriul autoturism.
Asta înseamnă că românii nevaccinaţi care se află acum în Spania sau Grecia trebuie să caute, să plătească şi să aştepte rezultatul unui test RT-PCR cu trei zile înainte de întoarcerea în ţară. Copiii mai mici de 3 ani sunt exceptaţi de la prezentarea unit test negative RT-PCR.
Condiţii drastice pentru români de intrare în ţările de pe lista verde
Pe lista verde a ţărilor se află Irlanda, Malta, Danemarca, Belgia, Turcia, Israel, Franţa, Norvegia, Finlanda, Suedia, Elveţia, Italia şi Germania.
Românii care au ales să meargă în vacanţă în unul dintre aceste state sunt exceptaţi de la noile restricţii la întoarcerea în ţară.
Dar aceste state cu risc epidemiologic scăzut sunt, de regulă, şi cele care condiţionează libera intrare pe teritoriul lor de certificatul digital european de vaccinare.
De exemplu, Malta nu recunoaşte certificatul de vindecare COVID-19, ci doar certificatul digital european de vaccinare.
În Malta se poate intra pe baza unui test negativ RT-PCR, însă asta nu îi scuteşte de carantină pe cei testaţi.
„Măsura de carantinare la un hotel dispus de Direcţia de Sănătate Publică malteză atrage suportarea de către persoana vizată a tuturor cheltuielilor aferente: testare, 120 de euro/test, cazare 100 de euro pe noapte, şi masă”, se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Turiştii români nevaccinaţi aflaţi în Grecia şi-au scurtat sejururile
Acesta este motivul pentru care sâmbătă, la vămile cu Bulgaria – Kulata şi Makaza – s-au format cozi de sute de maşini.
Creşterea numărului de infectări cu coronavirus în Grecia a determinat autorităţile elene să reimpună unele restricţii, iar asta pentru românii nevaccinați reprezintă eliminarea din listă a vacanței în Grecia.
Patronii restaurantelor şi ai altor locuri de divertisment trebuie să declare dacă funcţionează doar pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sau dacă au spaţii amenajate pentru grupuri mixte de clienţi.
Măsura se aplică de vineri şi va fi valabilă până la sfârşitul lunii august.
Spaţiile din interior vor fi deschise numai pentru persoanele imunizate cu un ser anti-COVID sau pentru cei care atestă că au trecut prin boală.
Doar spaţiile în aer liber pot funcţiona pentru aşa-numitele „grupuri mixte”, iar la intrare nu se fac verificări.
Proprietarii de localuri care nu respectă regula vor fi amendaţi cu până la 10.000 de euro şi riscă suspendarea licenţei de funcţionare până la 60 de zile.
Cum pot călătorii românii în Grecia
Poți călători fără niciun fel de restricții în Grecia în două situații – fie ești imunizat în totalitate, adică au trecut două săptămâni de la cea de-a doua doză de vaccin, fie ai avut COVID 19, dar nu au trecut încă 180 de la testul pozitiv.
Altfel, dacă nici nu ai avut COVID, nici nu ești vaccinat, atunci ai nevoie de un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore sau de un test rapid făcut cu cel mult 48 de ore înainte de plecare, scrie antena3,ro
Cum pot călătorii românii în Italia și Spania
În Italia, călătorești fără restricții dacă ești vaccinat sau dacă demonstrezi că ai avut COVID. Îți trebuie, însă, un test de anticorpi. Altfel, trebuie să prezinți un PCR negativ sau un test rapid, ca să nu stai 10 zile în carantină.
Aceleași condiții trebuie îndeplinite și dacă mergi în Spania. Singura diferență este că ai nevoie de Certificatul Verde care să ateste că ai avut COVID și care nu trebuie să fie mai vechi de 6 luni de la emitere.
Călătorii în Franța și Austria
Cei vaccinați pot călători în Franța fără nicio restricție. La fel și dacă ai avut COVID, dar îți trebuie PCR-ul inițial pozitiv sau un test de anticorpi nu mai vechi de 6 luni.
Dacă nici nu ești vaccinat, nici COVID nu ai făcut, atunci se ia în calcul zona din care călătorești – verde, galbenă sau roșie.
Ți se va cere un motiv serios de călătorie, un PCR sau un test rapid negative. Cei care vin dintr-o zonă galbenă sau roșie e posibil să stea între 7 și 10 zile în carantină.
În Austria poți intra fără nicio restricție timp de 270 de zile de la cea de-a doua doză de vaccin. Dacă ai avut COVID, poți călători liber în cele 180 de zile de după infectare, dar îți trebuie un certificat care să arate câți anticorpi ai în urma bolii, valid 90 de zile de la emitere.
Poți călători liber și dacă ai avut COVID și ai primit o singură doză de vaccin. Dacă nu ești vaccinat și nici nu ai avut COVID îți trebuie un test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau un test de anticorpi făcut cu cel mult 48 de ore înainte de plecare.
În Bulgaria lucrurile sunt cât se poate de simple: puteți intra și călători liber în țara vecină fără să aveți nevoie de dovada vaccinării sau de un test PCR negativ. Singura condiție este să veniți din România.
Vecinii bulgari au anunţat că de astăzi se interzice intrarea turiştilor britanici pe teritoriul lor după numărul îngrijorător de cazuri de infectare cu varianta Delta în Regatul Unit. Anterior, Bulgaria accepta britanici vaccinaţi complet, recuperaţi după infecţie sau cu un test negativ PCR recent.
Și în Ungaria, românii călătoresc fără restricții, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați sau dacă au avut sau nu COVID. Sunt aceleași condiții ca în Bulgaria.
În Marea Britanie nu poți călători liber decât dacă ești vaccinat, vii dintr-o țară verde şi îţi faci teste înainte să pleci şi când ajungi. Faptul că ai avut COVID 19 nu înseamnă că poți circula liber în UK, iar dacă nu ești vaccinat şi nici nu ai avut COVID intri automat 10 zile în carantină, faci teste şi în a doua şi în a opta zi, iar dacă primul test iese negativ, vei putea ieși din izolare în ziua a cincea.
Ce se întâmplă când te întorci în România
Dacă revii dintr-o zonă verde, nu ai nevoie nici de test, nici de vaccin.
Dacă te întorci dintr-o zonă galbenă şi nu ești vaccinat, ai nevoie de test PCR negativ
Dacă vii dintr-o zonă roșie NU stai în carantină dacă ești vaccinat.
surse: MAE, adevarul.ro, antena3.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News