Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vacanțele în străinătate se complică. Noi reguli de călătorie în țări preferate de români. Cine intră în carantină la întoarcere


Publicat

Situația se complică în Europa în plin sezon al vacanțelor. Românii nevaccinați sunt cei mai afectați, dar incertitudinile și teama că vor avea probleme la intrarea în țările de destinație dar și la întoarcere îi ține în ”tensiune” și pe cei care și-au făcut vaccinul. Sunt multe neclarități la cere autoritățile nu au dat răspunsuri, sau le-au dat învăluite în ambiguitate.

 • Unde putem pleca în vacanță în această vară?
 • Ce restricții mai avem dacă suntem vaccinați?
 • Ce reguli trebuie să respectăm dacă nu suntem vaccinați?
 • Ce țări ne cer la intrare test PCR negativ și în ce condiții?
 • Ne mai trebuie PCR dacă am trecut prin boală și avem anticorpi?
 • Dacă părinții sunt vaccinați și merg într-o țară care intră în zona roșie sau galbenă la întoarcere copilul sau copiii nevaccinați intră în carantină.?
 • Sunt foarte multe întrebări la care mulți dintre cei vizați nu găsesc răspunsuri, iar asta înseamnă incertitudini, responsabilități suplimentare și  chiar cheltuieli în plus.

România avea acum 10 zile o acoperire vaccinală de 23,99% din populaţie cu schema completă, ceea ce înseamnă că acesta este procentul exact de români cărora nu li se aplică măsura carantinei de 14 zile dacă se întorc săptămâna asta din statele aflate pe lista roşie sau galbenă cu tările/ statele/zonele cu risc epidemiologic ridicat.

Pe ceilalţi îi aşteaptă o carantină la domiciliu de 14 zile, conform ultimei hotărâri a CNSU de prelungire a stării de alertă, emisă la 1 iulie.

Citește și Vacanța de vara 2021: Copiii trebuie să stea în carantină la revenirea dintr-un concediu în străinătate?

De atunci s-a modificat şi lista ţărilor cu risc epidemiologic, în care au fost incluse unde cazurile COVID-19 au crescut, iar din data de 15 iulie aceasta include şi destinaţiile de vacanţă preferate de români, scrie adevărul.ro

Pe lista roşie a statelor cu risc epidemiologic ridicat se află Cipru, cu o incidenţă de 10,7 cazuri la mia de locuitori (‰), Spania (3,8‰), Costa Rica (3,8‰), Portugalia (3,3‰). Pe lista galbenă se află Grecia (1,7‰).

Marea Britanie, unde muncesc sau studiază mulţi români, a ajuns la o incidenţă de 5,7‰.

Potrivit Hotărârii 43 din 01.07.2021 a CNSU, art. 3 lit. b) „pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zonele prevăzute la art. 2 lit. b) şi c) (adică zona galbenă şi zona roşie – n.r.) se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locaţia declarată sau spaţiul special destinat pe o perioadă de 14 zile”.

Vacanţă complicată pentru românii care vor să evite carantina

Excepţie fac doar „persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România”. Asta înseamnă că românii care s-au prezentat pentru rapel până pe data de 8 iulie se pot întoarce fără grija de a fi carantinaţi. Pe data de 8 iulie, 23,99% dintre români erau vaccinaţi cu schema completă.

Sunt scutite de carantina de 14 zile persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară.

De asemenea, nu intră în carantină persoanele care prezintă „un rezultat negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării în România.

Măsura se aplică atât celor care călătoresc cu mijloacele de transport în comun, cât şi celor care călătoresc cu propriul autoturism.

Asta înseamnă că românii nevaccinaţi care se află acum în Spania sau Grecia trebuie să caute, să plătească şi să aştepte rezultatul unui test RT-PCR cu trei zile înainte de întoarcerea în ţară. Copiii mai mici de 3 ani sunt exceptaţi de la prezentarea unit test negative RT-PCR.

Condiţii drastice pentru români de intrare în ţările de pe lista verde

Pe lista verde a ţărilor se află Irlanda, Malta, Danemarca, Belgia, Turcia, Israel, Franţa, Norvegia, Finlanda, Suedia, Elveţia, Italia şi Germania.

Românii care au ales să meargă în vacanţă în unul dintre aceste state sunt exceptaţi de la noile restricţii la întoarcerea în ţară.

Dar aceste state cu risc epidemiologic scăzut sunt, de regulă, şi cele care condiţionează libera intrare pe teritoriul lor de certificatul digital european de vaccinare.

De exemplu, Malta nu recunoaşte certificatul de vindecare COVID-19, ci doar certificatul digital european de vaccinare.

În Malta se poate intra pe baza unui test negativ RT-PCR, însă asta nu îi scuteşte de carantină pe cei testaţi.

„Măsura de carantinare la un hotel dispus de Direcţia de Sănătate Publică malteză atrage suportarea de către persoana vizată a tuturor cheltuielilor aferente: testare, 120 de euro/test, cazare 100 de euro pe noapte, şi masă”, se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Turiştii români nevaccinaţi aflaţi în Grecia şi-au scurtat sejururile

Acesta este motivul pentru care sâmbătă, la vămile cu Bulgaria – Kulata şi Makaza – s-au format cozi de sute de maşini.

Creşterea numărului de infectări cu coronavirus în Grecia a determinat autorităţile elene să reimpună unele restricţii, iar asta pentru românii nevaccinați reprezintă eliminarea din listă a vacanței în Grecia.

Patronii restaurantelor şi ai altor locuri de divertisment trebuie să declare dacă funcţionează doar pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sau dacă au spaţii amenajate pentru grupuri mixte de clienţi.

Măsura se aplică de vineri şi va fi valabilă până la sfârşitul lunii august.

Spaţiile din interior vor fi deschise numai pentru persoanele imunizate cu un ser anti-COVID sau pentru cei care atestă că au trecut prin boală.

Doar spaţiile în aer liber pot funcţiona pentru aşa-numitele „grupuri mixte”, iar la intrare nu se fac verificări.

Proprietarii de localuri care nu respectă regula vor fi amendaţi cu până la 10.000 de euro şi riscă suspendarea licenţei de funcţionare până la 60 de zile.

Cum pot călătorii românii în Grecia

Poți călători fără niciun fel de restricții în Grecia în două situații – fie ești imunizat în totalitate, adică au trecut două săptămâni de la cea de-a doua doză de vaccin, fie ai avut COVID 19, dar nu au trecut încă 180 de la testul pozitiv.

Altfel, dacă nici nu ai avut COVID, nici nu ești vaccinat, atunci ai nevoie de un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore sau de un test rapid făcut cu cel mult 48 de ore înainte de plecare, scrie antena3,ro

Cum pot călătorii românii în Italia și Spania

În Italia, călătorești fără restricții dacă ești vaccinat sau dacă demonstrezi că ai avut COVID. Îți trebuie, însă, un test de anticorpi. Altfel, trebuie să prezinți un PCR negativ sau un test rapid, ca să nu stai 10 zile în carantină.

Aceleași condiții trebuie îndeplinite și dacă mergi în Spania. Singura diferență este că ai nevoie de Certificatul Verde care să ateste că ai avut COVID și care nu trebuie să fie mai vechi de 6 luni de la emitere.

Călătorii în Franța și Austria

Cei vaccinați pot călători în Franța fără nicio restricție. La fel și dacă ai avut COVID, dar îți trebuie PCR-ul inițial pozitiv sau un test de anticorpi nu mai vechi de 6 luni.

Dacă nici nu ești vaccinat, nici COVID nu ai făcut, atunci se ia în calcul zona din care călătorești – verde, galbenă sau roșie.

Ți se va cere un motiv serios de călătorie, un PCR sau un test rapid negative. Cei care vin dintr-o zonă galbenă sau roșie e posibil să stea între 7 și 10 zile în carantină.

În Austria poți intra fără nicio restricție timp de 270 de zile de la cea de-a doua doză de vaccin. Dacă ai avut COVID, poți călători liber în cele 180 de zile de după infectare, dar îți trebuie un certificat care să arate câți anticorpi ai în urma bolii, valid 90 de zile de la emitere.

Poți călători liber și dacă ai avut COVID și ai primit o singură doză de vaccin. Dacă nu ești vaccinat și nici nu ai avut COVID îți trebuie un test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau un test de anticorpi făcut cu cel mult 48 de ore înainte de plecare.

În Bulgaria lucrurile sunt cât se poate de simple: puteți intra și călători liber în țara vecină fără să aveți nevoie de dovada vaccinării sau de un test PCR negativ. Singura condiție este să veniți din România.

Vecinii bulgari au anunţat că de astăzi se interzice intrarea turiştilor britanici pe teritoriul lor după numărul îngrijorător de cazuri de infectare cu varianta Delta în Regatul Unit. Anterior, Bulgaria accepta britanici vaccinaţi complet, recuperaţi după infecţie sau cu un test negativ PCR recent.

Și în Ungaria, românii călătoresc fără restricții, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați sau dacă au avut sau nu COVID. Sunt aceleași condiții ca în Bulgaria.

În Marea Britanie nu poți călători liber decât dacă ești vaccinat, vii dintr-o țară verde şi îţi faci teste înainte să pleci şi când ajungi. Faptul că ai avut COVID 19 nu înseamnă că poți circula liber în UK, iar dacă nu ești vaccinat şi nici nu ai avut COVID intri automat 10 zile în carantină, faci teste şi în a doua şi în a opta zi, iar dacă primul test iese negativ, vei putea ieși din izolare în ziua a cincea.

Ce se întâmplă când te întorci în România

Dacă revii dintr-o zonă verde, nu ai nevoie nici de test, nici de vaccin.

Dacă te întorci dintr-o zonă galbenă şi nu ești vaccinat, ai nevoie de test PCR negativ

Dacă vii dintr-o zonă roșie NU stai în carantină dacă ești vaccinat.

surse: MAE, adevarul.ro, antena3.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

TRAFIC ÎNGREUNAT pe DN1, pe raza localității Sântimbru, după ce un TIR s-a defectat

Publicat

Traficul rutier este îngreunat marți, 27 iulie, pe DN 1, pe raza localității Sântimbru, în jurul orei 18.00, din cauza unui TIR care s-a defectat și a rămas pe carosabil.

Potrivit IPJ Alba la fața locului sunt prezenți polițiști rutieri care fluidiează traficul.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

REZULTATE finale DEFINITIVAT 2021: Notele după contestații, publicate miercuri. Candidații află mediile definitive

Publicat

Ministerul Educației publică miercuri, 28 iulie, rezultatele finale la examenul de Definitivat 2021.

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

În structura lucrării scrise, subiectul de specialitate a avut o pondere de 60%, iar subiectul de metodică de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.

AICI vor fi publicate rezultatele finale la Definitivat 2021.

Pentru promovarea examenului de definitivare în învăţământ, candidatul trebuie să obţină:

 • minimum 8 media aritmetică a notelor finale la inspecții și portofoliu
 • nu mai puțin de 7 la fiecare din probele respective
 • nota minimă de promovare a examenului este 8

În județul Alba, 18 profesori au depus contestații după publicarea primelor rezultate. Înainte de contestații, în Alba, au fost două medii de 10.

Vezi și FOTO: Profesori de 10 din ALBA. TOP 10 MEDII în județ după rezultatele la Definitivat 2021. Rata de promovare la examen, 76,61%

Alți 52 de candidați au obținut medii peste 9.

Rata de promovare a concursului a fost, înainte de contestații, de 76,61%. Dintre cei 124 de profesori, 95 au luat medii peste 8.

Județul Alba era pe locul 7, în clasamentul național în funcție de rata de promovare a examenului.

Vezi și Rezultate DEFINITIVAT 2021: ALBA, pe locul 7 după rata de promovare a examenului. Situația din țară

Proba scrisă a fost organizată pentru 140 de candidați la 29 de specializări în Alba. Majoritatea candidaților înscriși au fost de învățământ preșcolar în limba română (58 de candidați), învățământ primar (17 candidați), educație fizică și sport (12 candidați), matematică (10 candidați).

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenți 133 de candidați (95%) din cei 140 înscriși. Dintre aceștia, 9 candidați s-au retras. Nu au fost lucrări anulate în centrele de evaluare.

Din totalul celor 124 de candidaţi cu lucrări evaluate, 73 de candidați au obținut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceștia, 4 candidaţi au fost notați cu 10 la proba scrisă, iar 15 candidați au primit note între 9,50 și 9.99 la această probă. De asemenea, 38 de candidați au avut note între 5 și 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba scrisă 10 candidați.

Calendarul examenului național de Definitivat 2021:

14 iulie 2021 – Susținerea probei scrise

21 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor

21 – 22 iulie 2021 – Înregistrarea contestațiilor

22 – 28 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor

28 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale

28 iulie – 2 august 2021 – Transmiterea tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați către Ministerul Educației și Cercetării

2 – 9 august 2021 – Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației și cercetării

Evaluarea lucrărilor – Definitivat 2021

Pentru evaluarea lucrărilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor se constituie centre de evaluare a lucrărilor scrise, respectiv de soluţionare a contestaţiilor, denumite în continuare centre de evaluare – CEV, respectiv centre de contestaţii – CC.

În structura lucrării scrise, subiectul de specialitate are o pondere de 60%, iar subiectul de metodică de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.

Fiecare lucrare scrisă este evaluată independent, în săli separate, de doi profesori evaluatori, şi apreciată separat, cu note de la 10 la 1, incluzând şi punctul/punctele din oficiu, conform baremului de evaluare şi notare, fără a se face însemnări pe lucrare.

Fiecare evaluator stabileşte, prin raportare la baremul de evaluare şi notare, nota lucrării scrise. Pentru validarea evaluărilor, diferenţa dintre notele acordate de cei doi evaluatori nu trebuie să fie mai mare de 1 punct.

Dacă diferenţa dintre notele acordate de cei doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, notele sunt trecute pe teze de cei doi evaluatori, care semnează fiecare în dreptul notei acordate. Preşedintele comisiei de evaluare calculează şi scrie, în borderoul centralizator şi pe fiecare lucrare, media aritmetică a celor două note, cu două zecimale, fără rotunjire, aceasta reprezentând nota obţinută de candidat la proba scrisă.

În cazul în care diferenţa dintre notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea respectivă este evaluată de un al treilea evaluator, asigurându-se respectarea baremului, în conformitate cu procedura specifică privind evaluarea lucrărilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor. Cel de-al treilea evaluator trece nota pe lucrare în spaţiul rezervat şi semnează în dreptul notei acordate. Nota finală acordată lucrării este media aritmetică a notelor acordate de cei 3 evaluatori. În acest caz, pe lucrare, în spaţiul rezervat notei finale, se calculează şi se trece media respectivă, validată prin semnătura preşedintelui.

Nota obţinută la examen se calculează după formula: ND = (NI1 + NI2 + NP + 7NS)/10, unde ND reprezintă nota la examen, NI1 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 1, NI2 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 2, NP reprezintă nota acordată pentru portofoliu, iar NS reprezintă nota la proba scrisă, toate notele fiind obţinute de candidat în sesiunea de examen curentă. Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt).

Soluționarea contestațiilor – Definitivat 2021

În cazul în care diferenţa – în plus sau în minus – dintre nota acordată la soluţionarea contestaţiei şi nota acordată la evaluarea lucrării este mai mică de 1,5 puncte sau egală cu 1,5 puncte, rămâne definitivă nota acordată la soluţionarea contestaţiei.

În cazul în care diferenţa – în plus sau în minus – dintre nota acordată la soluţionarea contestaţiei şi nota acordată la evaluarea lucrării este mai mare de 1,5 puncte, lucrarea este reevaluată de alţi doi evaluatori, nominalizaţi prin decizie a inspectorului şcolar general, în conformitate cu prevederile procedurii specifice privind evaluarea lucrărilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor.

Rezultatul acestei ultime evaluări este definitiv, reprezintă nota finală acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei şi poate fi atacat numai prin procedura contenciosului administrativ, contestaţia reprezentând plângerea din cadrul procedurii prealabile reglementate de art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

După afişarea rezultatelor finale, candidaţii pot solicita comisiei de examen să îşi vadă lucrarea, fără ca, în urma vizualizării, să obţină reevaluarea lucrării şi/sau modificarea notelor acordate.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Modul interactiv prin care copiii din Ciugud au învățat despre reciclarea aparatelor electrice

Publicat

Copiii din Ciugud au participat la o tabără eco, în care au învățat cât de importantă este reciclarea deșeurilor electrice și electronice. Mai exact, cei mici au adus de acasă un aparat electric pe care l-au reciclat. 

Mai mult de atât, aceștia au realizat din materiale reciclate diferite obiecte confecționate manual, într-un atelier interactiv. 

În imagini sunt expuse o parte dintre aparatele electrice, bateriile și becurile aduse de copii pentru a fi reciclate. Fiecare dintre participant a fost provocat să aducă de acasă un aparat electric sau electronic uzat pentru a-l recicla.

ECO CAMP Ciugud a cuprins, astăzi, și mai multe ateliere de creație pentru copii. Aceștia au realizat din materiale reciclate un roboțel mascotă și au desenat afișe pe teme privind protejarea mediului.

De asemenea, din literele de la tastaturi de calculator reciclate, micii ecologiști au realizat rebusuri eco.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Când începe școala: STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2021-2022 publicată de Ministerul Educației. Calendarul cursurilor și vacanțelor

Publicat

Când începe școala în 2021: Ministerul Educației a publicat Calendarul Anului Școlar 2021-2022. Potrivit documentului emis de ministerul Educației, în noul an școlar cursurile vor începe în data 13 septembrie 2021.

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021- 2022 se structurează pe două semestre (34 de săptămâni), după cum urmează:

 • Semestrul I  va avea 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021- 22 decembrie 2021.
 • Semestrul al II-lea  va avea 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022- 10 iunie 2022, cu includerea programului ,,Școala Altfel’’, în perioada 8- 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Vacanțele elevilor în anul școlar 2021- 2022

 • 25- 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
 • 23 decembrie 2021- 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
 • 15 aprilie 2022- 1 mai 2022: vacanța de primăvară;
 • 11 iunie 2022- până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.

Structura anului școlar 2021- 2022

”Conform Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului școlar 2021- 2022, cursurile vor începe în acest an în data 13 septembrie.

Dacă și numai dacă principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educației (FSLI, Federația Spiru Haret, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți) ajung la un consens și revin în mod unanim asupra calendarului aprobat în urma consultărilor de la începutul anului 2021, Ministerul Educației are deplina disponibilitate de a reveni asupra calendarului, în sensul extinderii perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021- 2022, atrăgând, însă, atenția asupra deficitului de predictibilitate generat de această eventuală revenire.

Ministerul Educației consideră că predictibilitatea trebuie să rămână un deziderat major în sistemul de învățământ, mai ales acum, când perioada de criză sanitară a impus decizii multiple de schimbare în timp scurt.

Pe de altă parte, Ministerul Educației susține extinderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online.

În orice variantă, Ministerul Educației va avea anul acesta inițiativa de a propune extinderea perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2022- 2023. În acest sens, vor fi inițiate consultări extinse.

Ministerul Educației va lua în considerare orice soluție va rezulta în urma acestor consultări, fără a exclude nicio variantă solicitată de profesori, elevi și părinți, nici revenirea la trimestre, nici extinderea duratei cursurilor și nici altă variantă ce va rezulta în interesul pregătirii elevilor”, se arată în comunicatul transmis de edu.ro.

Documentul publicat în Monitorul Oficial

ART. 1 (1) Anul şcolar 2021 – 2022 începe la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de  31 august 2022 şi are 34 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului şcolar 2021 – 2022 încep la data de 13 septembrie 2021.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin.(1) se stabilesc următoarele:

a) pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 27 mai 2022;

b) pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 3 iunie 2022; c) pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor prevăzute la lit. a) şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 1 iulie 2022.

ART. 2 Anul şcolar 2021 – 2022 se structurează pe două semestre, după cum urmează:

Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.

 • Cursuri – luni, 13 septembrie 2021 – miercuri, 22 decembrie 2021
 • În perioada 25 – 31 octombrie 2021, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
 • Vacanţa de iarnă – joi, 23 decembrie 2021 – duminică, 9 ianuarie 2022

Semestrul al II-lea are 20 de săptămâni de cursuri dispuse în perioada 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022

 • Cursuri – luni, 10 ianuarie 2022 – joi, 14 aprilie 2022
 • Vacanţă de primăvară – vineri, 15 aprilie 2022 – duminică, 1 mai 2022
 • Cursuri – luni, 2 mai 2022 – vineri, 10 iunie 2022
 • Vacanţa de vară – sâmbătă, 11 iunie 2022 – data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului şcolar 2022 – 2023.

ART. 3

În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.  

ART. 4

(1) Programul naţional „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 – 14 aprilie 2022.

(2) Intervalul aferent programului „Şcoala altfel” nu va coincide cu perioada în care se susţin lucrările scrise semestriale (tezele).

(3) Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal se pot organiza activităţi de instruire practică în
perioada dedicată programului „Şcoala altfel”.

ART. 5 Lucrările scrise semestriale (tezele) se susţin, după ce se parcurge programa şcolară, cu cel puţin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului.

ART. 6 Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se vor organiza, de regulă, în perioada dedicată programului „Şcoala altfel”, conform calendarului olimpiadelor naţionale şcolare.

ART. 7 În situaţia suspendării cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5.447/2020, cu modificările şi completările ulterioare, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de
consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.

ART. 8 Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificării profesionale/a competenţelor, precum şi calendarul
admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului educaţiei.

ART. 9 Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ preuniversitar duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

ART. 10 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul educaţiei,
Sorin-Mihai Cîmpeanu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate