Actualitate
Veste proastă pentru şoferi. RCA mai scump de anul viitor. Cât ar putea costa o asigurare obligatorie
Noi reglementări în domeniu şi falimentul societăţii Astra generează scumpiri ale tarifelor RCA, de anul viitor, cu până la 15 la sută. Majorările vor intra în vigoare treptat, din ianuarie 2016.
Preţul pentru poliţele RCA sunt calculate în funcţie de mai multe criterii. Pornind de la capacitatea cilindrică a autoturismului, se ia în considerare şi vârsta asiguratului, localitatea de domiciliu, combustibilul vehiculului, dar şi istoricul privind pagubele înregistrate anterior (bonus/malus).
Spre exemplu, un şofer în vârstă de până la 30 de ani care conduce un autoturism cu motor de 2000 cmc va plăti, pe un an, 3.700 de lei pentru RCA. Comparativ, tariful actual este de aproximativ 3.200 de lei.
Situaţia a fost prezentată Guvernului României de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Potrivit acestora, de la 1 ianuarie 2016, asigurarea obligatorie RCA ar putea depăşi 1000 euro pentru un Logan.
De la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare Directiva 2009/138/CE din 2009, cunoscută şi sub numele Solvency II – care se va aplica tuturor companiilor de asigurări şi reasigurări cu un volum anual de prime de peste 5 milioane euro sau cu rezerve tehnice de peste 25 milioane euro, „ceea ce va marca o creştere a tarifelor RCA la valori care vor conduce la o scădere a numărului de asiguraţi RCA, care va avea ca efect o altă majorare, în final asigurarea RCA devenind mai scumpă decât autovehiculul asigurat!”, se arată într-un comunicat al UNTRR.
„Imposibilitatea firmelor de transport de plăti aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier şi la mutarea în alte ţări a firmelor medii şi mari de transport rutier din România, şi poate conduce la o creştere a RCA pentru cei care supravieţuiesc captivi în sistemul obligatoriu de asigurări RCA/carte verde din România la valori care pot trece de 1000 de Euro pentru un Logan”, mai spune UNTRR.
Asigurarea RCA-carte verde este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă ţară semnatară a Sistemului Carte verde, având rolul de a suporta daunele produse într-un accident cauzat de deţinătorul asigurării, acoperind orice daună materială creată, precum şi daunele referitoare la vătămări corporale, deces şi daune morale.
surse: rtv.ro, gândul. info
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
dan
luni, 23.11.2015 at 13:49
O sa-mi fac RCA in alta tara unde e mai ieftin, nu o sa dau peste 1000 de euro pentru loganul meu, in Austria ma costa pina in 600 de euro, deci tot e mai avantajos.
jk
luni, 23.11.2015 at 18:49
la ce firma sunt sumele alea? Eu am platit 500 de lei/an la un motor de 1900 cmc si am 32 de ani.
Nici casco nu costa 1000 de euro, nu mai vorbiti prostii.
Pe de alta parte nu vad de ce trebuie sa conteze in continuare capacitatea cilindrica. exista masini cu motoare de 1000 cmc care sunt de 5 ori mai scumpe decat altele de 3000 cmc.
Corect ar fi sa se ia in calcul doar varsta masinii(pondere 50%), marca, bunus malus si in ultima instanta capacitatea cilindrica
sabin
marți, 24.11.2015 at 09:03
pana la urma , imi fac asigurare pentru cel pe care il lovesc , ce importanta are capacitatea cilindrica sau alte porcarii ? pot lovi o dacie din 88 dar si un porsche de 50 de mii de euro !
Romica
marți, 24.11.2015 at 09:36
pentru ce sa platesc RCA mai mare daca nu am facut nici un accident in 10 ani de condus? De ce clasa de bonus-malus se acorda MASINII si nu CONDUCATORULUI AUTO? are cumva masina vreo constiinta interioara care ii spune cum sa se conduca?