Eveniment
Viața la minus 43 de grade Celsius, povestită de un bărbat din Alba Iulia, stabilit de 17 ani într-o republică din Estul Siberiei
Un român care trăiește de 17 ani în Ulan-Ude, capitala Republicii Buriatia din Federația Rusă, a povestit pe contul său de Facebook, cum e viața la minus 50 de grade Celsius.
Marius Giura (48 de ani) este din Alba și a ales să trăiască Siberia alături de familia sa, unde este pastor misionar al Bisericii Baptiste.
Slujește în Buriatia, teritoriul unui vechi trib mongol.
Este căsătorit din 1999 și este tatăl a 5 copii.
Ce înseamnă să mergi la cumpărături atunci când afară, mercurul din termometru se prăbușește, sau cum funcționează mașina la -40 de grade, sunt câteva din experiențele acestuia.
”Respiri greu, nările ți se lipesc, iar mustățile încep să facă țurțuri după câteva respirații în aerul geros de-afară” a scris acesta.
Postarea lui Marius Giura:
-43 de grade C. E al 17-lea an de când trăim în Buryatia. Dar niciodată în toți acești ani nu a fost “oficial” atât de frig în Ulan-Ude.
Neoficial, prin diferite suburbii ale orașului au mai fost temperaturi de minus 40 și ceva de grade.
De exemplu, la miezul nopții de revelion dintre 2017/18, termometrul exterior pus pe casa prietenilor cu care întâmpinam noul an arăta -42 C.
Astăzi de dimineață același termometru arăta -50 C!
Am fost de dimineață pe jos să fac niște cumpărături – lapte, pâine, cartofi… – la vreo 3 magazine prin jurul casei, rază de 500 m – dacă nu stai mult pe-afară, reziști cât de cât.
Deși respiri greu, nările ți se lipesc, iar mustățile încep să facă țurțuri după câteva respirații în aerul geros de-afară.
Cum se comportă mașina la ger extrem
La aceste temperaturi amortizoarele mașinilor nu mai funcționează aproape deloc, ieri, la cea mai mică denivelare, pe față auzeam de parcă s-ar lovi undeva fier de fier, sec.
Suspensia se mai ține cât de cât în arcuri și bucșe, dar oricum mașina se simte și se aude mai mult ca o căruță. Ușile se închid cu greu, din a 3-4-a încercare.
Căldură cât să nu îngheți, și aia după o jumătate de oră de tors a motorului.
Prin oraș, cu opriri, porniri, pauze, încălziri de motor, Arca noastră consumă și peste 20 litri la 100 km.
Dacă e afară, în astfel de condiții motorul trebuie să meargă cam 30 de minute la fiecare oră, altfel riști să nu-l mai pornești.
Cel mai bine pe-o vreme ca asta e ca mașina să se odihnească liniștită în garaj. Iar tu să-ți faci de lucru prin casă.
Copiii-s și ei acasă, toate școlile sunt închise. Vremuri de căutat o carte bună prin bibliotecă. Sau un film interesant pe net.
Și poate reușim să punem și de ceva jocuri – avem prin casă tot felul, de la clasicele șah, table, Uno, la Colonizatori, Carcassonni, uDog, Tickets to Ride și alte minunății.
Doamne ajută!
P.S.: Ce păcat că-n inimile multora (celor mai mulți?!) pe-aici e mai ger ca afară!”
Unde este Ulan-Ude
Ulan-Ude este capitala Buriatiei, Rusia, situată la aproximativ 100 de kilometri la sud-est de Lacul Baikal, pe râul Uda, la confluența sa cu Selenga și la 5.600 de kilometri de Moscova.
Conform recensământului din 2021, în Ulan-Ude locuiau 437.565 de persoane, făcând orașul al treilea ca mărime din Orientul Îndepărtat al Rusiei, după populație.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News