Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Viața la minus 43 de grade Celsius, povestită de un bărbat din Alba Iulia, stabilit de 17 ani într-o republică din Estul Siberiei

Publicat

Un român care trăiește de 17 ani în Ulan-Ude, capitala Republicii Buriatia din Federația Rusă, a povestit pe contul său de Facebook, cum e viața la minus 50 de grade Celsius. 

Marius Giura (48 de ani) este din Alba și a ales să trăiască Siberia alături de familia sa, unde este pastor misionar al Bisericii Baptiste.

Slujește în Buriatia, teritoriul unui vechi trib mongol.

Este căsătorit din 1999 și este tatăl a 5 copii.

Ce înseamnă să mergi la cumpărături atunci când afară, mercurul din termometru se prăbușește, sau cum funcționează mașina la -40 de grade, sunt câteva din experiențele acestuia.

”Respiri greu, nările ți se lipesc, iar mustățile încep să facă țurțuri după câteva respirații în aerul geros de-afară” a scris acesta.

Postarea lui Marius Giura:

-43 de grade C. E al 17-lea an de când trăim în Buryatia. Dar niciodată în toți acești ani nu a fost “oficial” atât de frig în Ulan-Ude.

Neoficial, prin diferite suburbii ale orașului au mai fost temperaturi de minus 40 și ceva de grade.

De exemplu, la miezul nopții de revelion dintre 2017/18, termometrul exterior pus pe casa prietenilor cu care întâmpinam noul an arăta -42 C.

Astăzi de dimineață același termometru arăta -50 C!

Am fost de dimineață pe jos să fac niște cumpărături – lapte, pâine, cartofi… – la vreo 3 magazine prin jurul casei, rază de 500 m – dacă nu stai mult pe-afară, reziști cât de cât.

Deși respiri greu, nările ți se lipesc, iar mustățile încep să facă țurțuri după câteva respirații în aerul geros de-afară.

Cum se comportă mașina la ger extrem

La aceste temperaturi amortizoarele mașinilor nu mai funcționează aproape deloc, ieri, la cea mai mică denivelare, pe față auzeam de parcă s-ar lovi undeva fier de fier, sec.

Suspensia se mai ține cât de cât în arcuri și bucșe, dar oricum mașina se simte și se aude mai mult ca o căruță. Ușile se închid cu greu, din a 3-4-a încercare.

Căldură cât să nu îngheți, și aia după o jumătate de oră de tors a motorului.

Prin oraș, cu opriri, porniri, pauze, încălziri de motor, Arca noastră consumă și peste 20 litri la 100 km.

Dacă e afară, în astfel de condiții motorul trebuie să meargă cam 30 de minute la fiecare oră, altfel riști să nu-l mai pornești.

Cel mai bine pe-o vreme ca asta e ca mașina să se odihnească liniștită în garaj. Iar tu să-ți faci de lucru prin casă.

Copiii-s și ei acasă, toate școlile sunt închise. Vremuri de căutat o carte bună prin bibliotecă. Sau un film interesant pe net.

Și poate reușim să punem și de ceva jocuri – avem prin casă tot felul, de la clasicele șah, table, Uno, la Colonizatori, Carcassonni, uDog, Tickets to Ride și alte minunății.

Doamne ajută!

P.S.: Ce păcat că-n inimile multora (celor mai mulți?!) pe-aici e mai ger ca afară!”

Unde este Ulan-Ude

Ulan-Ude este capitala Buriatiei, Rusia, situată la aproximativ 100 de kilometri la sud-est de Lacul Baikal, pe râul Uda, la confluența sa cu Selenga și la 5.600 de kilometri de Moscova.

Conform recensământului din 2021, în Ulan-Ude locuiau 437.565 de persoane, făcând orașul al treilea ca mărime din Orientul Îndepărtat al Rusiei, după populație.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax