Actualitate
Victor Negrescu: „Abordarea noastră privind viitorul UE, bazată pe obiective asumate de toate statele membre“
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, marți 27 februarie 2018, la Bruxelles, la reuniunile Consiliului Afaceri Generale și Consiliului Afaceri Generale Art. 50.
Reuniunea miniștrilor pentru afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene a vizat abordarea, în principal, a priorităților Președinției Bulgariei la Consiliul Uniunii Europene și un schimb de opinii asupra agendei adnotate a Consiliului European din 22-23 martie, care cuprinde următoarele subiecte: ocuparea forței de muncă, creșterea economică și competitivitatea, cu accent pe: Piața Unică Digitală, Uniunea Piețelor de Capital, Uniunea Energetică și Pilonul European al Drepturilor Sociale; prioritățile Semestrului European 2018; respectiv aspecte vizând relațiile externe ale Uniunii, în principal pregătirea Summit-ului UE-Balcanii de Vest, care se va desfășura, la Sofia, la 17 mai 2018.
De asemenea, la Consiliul Afaceri Generale Art. 50, organizat ca urmare a declanșării procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, oficialii europeni au abordat aspecte legate de stadiul și perspectivele procesului Brexit.
Bulgaria exercită pentru prima dată mandatul de Președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene, ca parte a trio-ului din care mai fac parte Estonia și Austria, iar prioritățile sale au fost sintetizate în cadrul a patru axe de obiective: Viitorul Europei și tinerii – creștere economică și coeziune socială; Perspectiva europeană și conectivitatea Balcanilor de Vest; Securitate și stabilitate într-o Europă puternică și unită; Economie digitală și aptitudinile viitorului. În context, ministrul delegat a subliniat că tematicile de interes ale Președinției Bulgariei sunt, în mare parte, convergente cu obiectivele de agendă europeană ale României, susținând, totodată, importanța menținerii unității, inclusivității și coeziunii Uniunii Europene, precum și menținerea în atenție a consolidării proiectului european și continuării integrării, în baza respectării depline a principiilor și valorilor sale fundamentale.
„Având în vedere similitudinea de opinii pe multe dintre dosarele în lucru și deținerea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului viitor, am inițiat un mecanism de consultare operativă și coordonare cu partea bulgară, care să garanteze susținerea reciprocă pe durata celor două mandate, în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene“, a declarat Victor Negrescu.
Cu referire la agenda adnotată a Consiliului European din martie 2018, ministrul delegat a evidențiat interesul României față de implementarea corespunzătoare a Strategiei pentru Piața Unică și definitivarea Pieței Digitale Unice, respectiv necesitatea asigurării unor mecanisme capabile să faciliteze funcționarea libertăților fundamentale și eliminarea barierelor existente, evitând în același timp orice tip de inițiativă care poate conduce la abordări discriminatorii în raport cu cetățenii europeni.
De asemenea, în intervenția din cadrul Consiliului Afaceri Generale și Consiliului Afaceri Generale Art. 50, oficialul român și-a exprimat susținerea fermă pentru principiile și obiectivele UE27, reflectate în mandatul echipei de negociere și a reiterat importanța menținerii unității care a condus la rezultate importante în prima fază a negocierilor.
„Așteptăm cu interes prezentarea proiectului de text al Acordului de retragere și subliniem necesitatea ca toate angajamentele asumate de părți în prima fază a negocierilor să fie respectate și integrate pe deplin în acest text cu valoare juridică“, a evidențiat Victor Negrescu.
În marja reuniunilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a participat și la întâlnirea trilaterală a miniștrilor pentru afaceri europene din Bulgaria, Grecia și România. Oficialul român a avut întrevederi cu Emilia Kraleva, ministru adjunct al Afacerilor Externe din Bulgaria, respectiv cu omologul său din cadrul Ministerul Afacerilor Externe elen, Georgios Katrougkalos. Consultările au avut un caracter informal, urmărind schimbul de opinii de teme de actualitate şi interes prioritar, util în identificarea unor noi oportunităţi de coordonare şi cooperare. În cadrul discuțiilor a fost reafirmată necesitatea relansării proiectului european și dorința ca România să conlucreze mai strâns cu Grecia și Bulgaria pentru a aduce în comun o contribuție de substanță la dezbaterea europeană pe această temă.
Ministrul delegat a reiterat faptul că negocierile privind viitorul cadru financiar multianual trebuie să se concentreze pe menținerea și consolidarea politicii de coeziune și a politicii agricole comune, instrumente care și-au demonstrat deja valoarea adăugată la dezvoltarea întregii Uniuni. Totodată, Victor Negrescu a avut o întrevedere cu secretarul de stat italian pentru Afaceri Europene din cadrul Președinției Consiliului de Miniștri, Sandro Gozi. Cei doi oficiali au salutat nivelul excelent al relației dintre România şi Italia și au exprimat dorința de coordonare a pozițiilor, în special pe temele în privința cărora cele două țări împărtășesc viziuni similare.
„România va contribui activ la discuţiile privind viitorul proiectului european, în special în pregătirea Summit-ului de la Sibiu din 9 mai 2019, în vederea revigorării și consolidării Uniunii Europene. Abordarea noastră se bazează pe obiective și principii consensuale, împărtășite și asumate de toate statele membre și de instituțiile europene“, a subliniat Victor Negrescu.
Întâlnirile fac parte din demersurile ministrului delegat pentru Afaceri Europene de a contribui la consolidarea cooperării în domeniul afacerilor europene, în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News