Actualitate
Victor Negrescu: „România plasează cetățeanul în centrul priorităților Președinției Consiliului UE“
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat joi, la cea de-a opta ediție a conferinței internaționale „Future of Europe“, eveniment organizat de Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
În intervenţia sa, ministrul delegat a subliniat eforturile întreprinse în ultimele luni în sensul democratizării și transparentizării accesului la informaţiile de interes public, pe teme europene, urmărind cu prioritate creșterea gradului de conștientizare în societatea românească cu privire la importanța afacerilor europene și a rolului României în Uniunea Europeană.
„România plasează cetățeanul în centrul priorităților mandatului la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Așteptările, dorințele și implicarea celor care plătesc taxe și impozite și care trebuie să fie principalii beneficiari ai politicilor publice sunt cele trebuie să ghideze acțiunea noastră europeană, pentru a o face eficientă și de succes“, a declarat Victor Negrescu.
Ministrul delegat a precizat totodată că pregătirile pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene se desfășoară într-un ritm accelerat, în vederea asigurării condițiilor adecvate exercitării cu eficiență și profesionalism a acestui mandat, în primul semestru al anului 2019.
„Deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene, într-un moment de maximă importanță pentru viitorul acestui proiect, reprezintă o oportunitate majoră pentru România. Suntem în grafic, prin eforturile din ultimele luni, în ceea ce privește pregătirile pentru asumarea acestui mandat. Calitatea unei Președinții este dată, în mare măsură, de calitatea specialiștilor care sunt implicați. Sub acest aspect, Ministerul Afacerilor Externe a demarat deja un amplu program de formare profesională a echipelor de specialişti, care va privi atât aspecte generale, legate de procedurile decizionale de la nivelul Consiliului, abilităţile de negociere şi comunicare, competențele lingvistice, cât şi perfecţionarea în domeniul de specialitate“, a declarat Victor Negrescu.
România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una din cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții, care mai include Finlanda și Croația. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 grupuri de lucru. De asemenea, Președinția conduce negocierile a sute de dosare legislative, organizează întâlniri cu Parlamentul European și alte reuniuni formale la toate nivelele. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene se va derula într-un context european și internațional complex, mandatul acesteia urmând a fi calibrat în funcție de evoluția unor dosare cu miză majoră la nivel european. În acest moment cele mai vizibile dintre acestea, dincolo de dosarele legislative ordinare, apar a fi, în principal, Brexit și cadrul financiar multianual post-2020, transmite MAE, într-un comunicat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News