Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: 2.500 de angajați în învățământ din Alba, în GREVĂ DE AVERTISMENT. Sindicalist: Elevii rămân în clasă, dar nu se fac ore

Publicat

Cadrele didactice și alte categorii de angajați din învăţământul preuniversitar au intrat, miercuri, în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 – 13:00, timp în care cursurile sunt suspendate. 2.500 dintre aceștia sunt din Alba. 

Vicepreședintele Federației Sindicale ”Spiru Haret” la nivel național și președinte al Uniunii Sindicale Teritorirale a FSE ”Spiru Haret” Alba, Bogdan Cârcoană, spune că elevii vor rămâne la ore și vor fi supravegheați, nu vor fi lăsați acasă, dar profesorii nu vor face ore.

”Cadrele didactice intră la clase conform orarului dar nu desfășoară activități cu elevii” a spus Bogdan Cârcoană.

Potrivit acestuia, din județul Alba, au semnat pentru grevă aproximativ 2.500 de angajați în învățământul preuniversitar (1.900 de la ”Spiru Haret” și 600 de la FSLI).

Aceștia trebuie să se semneze în condica de prezență cu ”grevă de avertisment”.

Preşedinţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţională Sindicală „Alma Mater” spun că, în cazul în care nu vor exista reacţii din partea autorităţilor, va fi greva generală, începând din data de 22 mai 2023.

Decizia a fost luată ca urmare a rezultatelor unui Referendum privind declanşarea grevei generale în Învăţământ, efectuat în interiorul acestor organizaţii sindicale, precum şi implicaţiile acestei acţiuni pentru procesul educaţional.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
  • acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 17.05.2023 at 11:02

    Foarte bine ! Să mai afle şi proştii de la Guvern că nu numai ei şi justiţia sunt la împărţitul banilor în ţara asta.

  2. Nelu

    miercuri, 17.05.2023 at 13:11

    Si cu meditatiile cum ramane stimati profesori, sindicate?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax