Eveniment
VIDEO: A nins ca în povești la Poarta Raiului, în Munții Șureanu. Vine iarna: temperaturile se prăbușesc în perioada următoare
Schimbare radicală de vreme în România. După zile cu peste 20 de grade Celsius, temperaturile scad drastic.
Zăpada începe să pună stăpânire pe zona montană înaltă. La Poarta Raiului, în județul Alba, a nins marți ca în povești, iar stratul de zăpadă este deja semnificativ.
Hotelilerii din zonă se gândesc deja la debutul sezonului de schi, în zonă existând pârtii pe care zăpada persistă până în luna martie.
Temperaturile scad şi cu 10 grade în sud-estul ţării, iar la munte sunt anunţate precipitaţii mixte. De la jumătatea săptămânii, vremea se schimbă radical. Un val de aer rece loveşte România.
O masă de aer rece va determina scăderea valorilor de temperaturi sub ceea ce ar fi normal pentru a doua decadă a lunii noiembrie în ţara noastră”, a anunţat, la Digi24, Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Aceasta spune însă că este prematur ca meteorologii să se pronunţe cum va fi iarna anului 2021-2022. Cert este că până atunci, „avem o lună noiembrie al cărei debut a adus zile de vară şi ne aşteptăm ca cel puţin până la sfârşitul lunii să mai avem astfel de alternanţe de zile mai călduroase, urmate de perioade mai reci”, a declarat directorul ANM la Digi24.
Când vor fi cele mai reci dimineți și nopți
La munte vine iarna. La altitudini de peste 1.400 de metri, ploile se vor transform în lapoviță și ninsoare. În Carpații Occidentali și Meridioanali se va așeza strat de zăpadă. De asemenea, vântul va bate cu putere, rafalele ajungând la peste 60-70 de km pe oră, ceea ce va duce la spulberarea stratului de zăpadă. Și temperaturile vor scădea, iar zonele de sud și sud-est vor fi cele mai afectate.
„Temperaturile vor fi sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar, având în vedere că maximele se vor situa între 6 până la 13 grade Celsius. Miercuri dimineață vorbim de minime între -4 până la +4 grade. Joi şi vineri vorbim de cele mai reci nopți şi dimineți din această lună”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, pentru Antena 3.
Când vor mai crește temperaturile
Temperaturile vor scădea foarte mult în depresiunile din Transilvania. Potrivit meteorologilor, vremea va rămâne deosebit de rece până în jurul datei de 15 noiembrie. De asemenea, specialiștii au emis și o informare referitoare la cantitățile de precipitații.
„Este posibil să consemnăm în depresiunile din Transilvania, joi şi vineri valori de până la -10 grade Celsius. Inclusiv în Capitală sunt aşteptate valori negative -1, -2 grade, posibil mai coborâte în zona preorășenească.
În același timp, discutăm şi de o informare meteorologică valabilă până mâine seară la ora 20:00 care vizează cantități de precipitații moderate cantitativ în sudul Transilvaniei, în nordul Olteniei şi al Munteniei.
Vorbim de cantități care pot depăși local 15-20 de litri pe metru pătrat, izolat 30-35 de litri pe metru pătrat. Din această noapte, la munte se va depune strat de zăpadă. Vremea rămâne deosebit de rece până în jurul datei de 15 noiembrie”, a mai precizat Elena Mateescu.
Foto/Video: Pensiunea Poarta Raiului
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News