Administrație
UPDATE: VIDEO: ANRM are la Alba Iulia de două luni sediul sigilat. Un fost director transferat în zonă, REFUZĂ să preia biroul
Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), instituție care se ocupă cu acordarea licențelor de exploatare a resurselor minerale are de aproximativ două luni, reprezentanța de la Alba Iulia sigilată.
Ultimul șef local a ieșit la pensie, iar conducerea de la București a decis să transfere la Alba Iulia un fost președinte și director general al Agenției.
Aurel Gheorghe a fost desemnat să preia temporar biroul de la Alba Iulia, dar acesta refuză și invocă faptul că nu își poate desfășura activitatea cu documente secrete, deoarece i-a fost retrasă acreditarea din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).
Acreditarea este dată funcționarilor publici care lucrează cu secretele de stat, la propunerea Serviciului Român de Informații.
UPDATE: În urma articolului apărut în data de 25 octombrie 2019, Aurel Gheorge a trimis pe adresa redacției un drept la replică.
Aurel Gheorghe a fost numit director al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), de către Sorin Grindeanu în 17 ianuarie 2017, dar în luna august a fost schimbat cu Iulian Offenberg, iar apoi la șefia agenției a ajuns Gigi Dragomir.
În luna august 2019, Gheorghe a fost numit temporar să preia funcția de șef de birou, la Constanța, dar între timp, în octombrie, a fost mutat în Alba Iulia.
Gheorghe susține că a primit ordinul de transfer temporar la Alba Iulia în 4 octombrie, iar în perioada 7 – 11 octombrie a fost prezent la Alba Iulia pentru a prelua biroul, dar acesta era sub sigiliu, iar cheile se aflau la București.
Între timp, ar fi primit o informare scrisă din partea președintelui ANRM, Gigi Dragomir, prin care îl informa că i-a fost retras dreptul de a lucra cu secrete de serviciu.
În 21 octombrie, mai mulți reprezentanți de la București au venit la Alba Iulia să facă procesul verbal de predare-primire a biroului, dar Aurel Gheorghe a refuzat să îl preia, deoarece în acesta s-ar fi aflat documente cu caracter secret.
În acest context, joi, patru reprezentanți de la București au revenit în Alba Iulia cu un proces verbal de predare-primire, pe care Aurel Gheorghe să îl semneze și să preia biroul.
Aurel Gheorghe a refuzat din nou să preia biroul, precizând că a primit un alt document în care transferul locației este datat cu 25 octombrie.
Reprezentanții de la București au spus că ei vor să îi predea mobilierul de birou, câteva scaune, dulapurile, o unitate de calculator, un monitor și o imprimantă. Aceștia au menționat și au arătat reporterilor de la Alba24 că în birou nu se mai află documente, că acestea au fost luate și transportate la București.
Vineri, 25 octombrie, Aurel Gheorghe a fost contactat de Alba24, pentru a afla dacă a preluat biroul de la Alba Iulia. Acesta a declarat că a luat act de procesul verbal și a constatat ceea ce trebuie să ia în primire, dar că, până când nu se va rezolva problema cu acreditarea din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat și până nu va avea o confirmare că poate lucra cu secretul de serviciu, el nu va prelua biroul de la Alba Iulia.
Potrivit profit.ro, până să fie numit președinte, Aurel Gheorghe a fost director general la Direcția Generală Gestionare, Evaluare, Concesionare Resurse/Rezerve Minerale și Integrare Europeană a ANRM, funcție ocupată de acesta din anul 2013.
Drept la replică
În urma articolului apărut în data de 25 octombrie 2019, Aurel Gheorge a trimis pe adresa redacției un drept la replică în care precizează următoarele situații de fapt:
” Situatia mea profesionala este aceea de Director General al Directiei Generale Evaluare Concesionare Resurse Rezerve Minerale, Integrare Europeana din cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), functie publica de conducere obtinuta prin concurs in anul 2013 si intarita prin decizia instantei, Sentinta civila nr. 4543/2019 pronuntata la data de 18.06.2019, de Tribunalul Bucuresti in dosarul nr. 729/3/2019.
A. Legat de prezenta mea la ALBA IULIA, aceasta este facuta în baza:
1. Ordinului nr. 326/02.10.2019, nelegal in forma si continut, prin nerespectarea OUG 57/2017, art. 507(8), prin care sunt mutat temporar pe o functie publica de executie la CIT ALBA (Compartimentul de Inspectie Teritoriala ALBA) si nu transferat asa cum apare eronat in materialul dvs de presa (anexa 1)
2. Informarea nr. 13938/03.10.2019, sub semnatura dlui. Gigi DRAGOMIR – Presedinte ANRM, (anexa 2)
3. Ordinul de deplasare nr. 501069/04.10.2019, sub aceeasi semnatura, prin care durata deplasarii incepe la data de 07.10.2019
4. Prezenta mea zilnica in intervalul 07.10.2019 – 11.10.2019 in Alba Iulia, cu precizarea lipsei accesului dat find faptul ca, spatiul/biroul era incuiat si cheile se gaseau la sediul ANRM din Bucuresti (capturi foto la prezenta)
5. Informarea nr. 14584/15.10.2019, sub semnatura aceluiasi domn Gigi DRAGOMIR (anexa 3)
6. Prezenta mea la data specificata, prin care se constata existenta in spatiu/birou, a nenumarate documente, acte si inscrisuri, al caror nivel de clasificarea este necunoscut, motiv pentru care spatiul/biroul nu s-a putut prelua. A se vedea Procesul verbal din data de 21.10.2019, ora 9.45 (anexa 4)
7. Informarea nr. 15056/23.10.2019 sub semnatura aceluiasi domn Gigi DRAGOMIR (anexa 5)
8. Prezenta mea zilnica in intervalul 21.10.2019 – 25.10.2019 in Alba Iulia (capturi foto la prezenta)
9. Nota incheiata la sediul CIT ALBA in data de 25.10.2019, ora 8.20
B. Legat de existenta avizului de Securitate
1. Autorizatia/Certificatul de acces la informatii clasificate secret de stat, nivel secret, strict secret, secret de stat de importanta deosebita, ceea ce generic este cunoscut drept certificat ORNISS, se refera la accesul si lucrul cu documente si informatii secret de stat pe unul dintre cele trei niveluri (S, SS, SSID) prevazute de actele normative: Legea nr. 182/2002 si HG nr. 585.2002.
a. Subsemnatului nu i s-a ridicat “certificatul ORNISS” cum gresit apare in materialul de presa citat
b. Subsemnatul a detinut Certificat de securitate cu privire la accesul la informatii secrete de stat, nivelul SSID (seria ACS, nr. 0000350 IN din 11.07.2014), in perioada 2014 – 2018, in prezent aflandu-ma in procedura de revalidare (reinoire) a acestuia
2. Autorizatia secret de serviciu
a. In baza informarii cu nr. 11836/21.08.2019, sub semnatura aceluiasi Gigi DRAGOMIR – Presedinte ANRM, subsemnatului i-a fost anulata Autorizatia de acces la informatii clasificate “secret de serviciu”,(anexa 6)
b. Fac precizarea ca nu exista in acest sens un act administrativ semnat de catre dl. Gigi DRAGOMIR – Presedinte ANRM, nefiind respectate prevederile din HG nr. 781/2002, art. 8. c. Comunicarea catre ANRM, prin avocat – Va instiintam pe aceasta cale ca Tribunalul Bucuresti, prin Hotararea 6941/2019 pronuntata la data de 21.10.2019 in dosarul nr 24897/3/2019 a dispus suspendarea executarii actului administrativ Informare nr.11836/21.08.2019 privind retragerea, in ceea ce il priveste pe dl Gheorghe Aurel, a autorizatiei de acces la informatii clasificate secret de serviciu , până la pronunţarea instanţei de fond. Sentinta este executorie de drept.
d. La data prezenta nu exista din partea ANRM nici un inscris prin care sa-mi fie communicate masurile cu privire la Hotararea instantei mai sus mentionate
C. Natura spatiului/biroului din bd. Republicii nr. 25, Alba Iulia, in care este situat sediul CIT ALBA
a. In baza HG nr. 585/2002, spatiul respectiv este incadrat ca zona administrativa, ceea ce ce presupune lucrul cu documente si informatii clasificate, avand in acest sens aprobat PROGRAMUL DE PREVENIRE A SCURGERII DE INFORMATII CLASIFICATE (PPSIC), precum si procedura operationala PrOpSec, intocmite, asumate de catre ANRM si aprobate de catre ADS-SRI.
b. In zonele administrative au acces, atat in spatiul tehnic cat si la documente si informatii clasificate numai persoane care detin Autorizatie de acces la informatii clasificate “secret de serviciu”
D. CONCLUZII
Mutarea temporara a subsemnatului la CIT ALBA, pe o functie publica de executie, este nelegala de drept.
Enuntul din articolul de presa “REFUZA sa preia biroul” este inexact
Problema nu consta in a prelua pe baza de proces verbal mijloace fixe sau de inventar, ci aceea de a se desfasura o activitate profesionala si admnistrativa in conditiile expres prevazute de normele legale aratate.
Problema accesului in spatii/incinte definite ca zone administrative si de acces la informatii clasificate indiferent de nivelul acestora este clar reglementata, in cazul de fata de existenta PPSIC-ului aprobat de catre ADS-SRI”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Iacomi Marian
duminică, 27.10.2019 at 21:45
https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/afacere-de-un-milion-de-euro-ingropata-de-un-grangure-de-partid-si-de-stat-asa-vor-muschii-lui–228266.html