Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Atmosfera din Alba Iulia, înainte cu câteva ore de Ziua României. Povești, emoție și patriotism

Publicat

Alba Iulia – Capitala Marii Unirii, 30 noiembrie. Parcă acum se simte, mai mult ca niciodată, că acest loc are într-adevăr o însemnătate istorică aparte pentru România, că micului oraș de provincie nu-i este recunoscută valoarea doar în cărțile de istorie, ci și de către oameni. Mii, chiar zeci de mii de oameni au ajuns deja la Alba Iulia pentru ca în ziua în care țara împlinește un centenar să fie mai aproape, spiritual, de cei care în urmă cu 100 de ani au înfăptuit UNIREA. 

Din Maramureș, Covasna, Cluj, Lugoj, București, oameni pe cai, bicicliști, cu drapelul în mână, în portul popular, toți au venit încă de vineri să se bucure în avans de  Alba Iulia, de Ziua României.  

 

O atmosferă veselă și degajată se simțea în Cetatea Alba Carolia în după-amiaza zilei de Sfântul Andrei. Oameni veniți din toate colțurile țării își etalau portul în jurul Monumentului Unirii, un monument pe care multă lume îl privea cu nedumerire. Păreile erau împărțite, ba că e prea mare sau prea mic, prea alb sau prea galben.

Din Parcul Unirii și până în Piața Cetății, fiecare om pe care îl întâlneai avea câte o poveste, iar una dintre ele este cea a unui bărbat din Lugoj, venit la Alba Iulia pentru 1 Decembrie, dintr-un motiv cu totul aparte. I-a promis bunicului său, care în 1918 era unul dintre cei 100.000 de români care înfăptuiau unirea, că atunci când țara va face 100 de ani el îi va călca pe urme și se va afla aici, în locul în care s-a născut țara.

„Eu, ca urmaș al bunicului meu, care a participat la Unirea din 1918, i-am spus lui, înainte de a muri, că eu voi fi urmașul lui și voi participa la aniversarea de 100 de ani”, spune bărbatul.

Printre miile de oameni am găsit, în spatele Sălii Unirii, un grup de 70 de bicicloşti care au pedalat câteva ore bune de la Cluj-Napoca pentru a petrece câteva minute la Alba Iulia. Au plecat la ora 8.15 din Cluj și au ajuns la ora 14.00. Nu au apucat să se bucure prea mult de oraș, pentru ca se grăbeau să ajungă la tren, pentru a se întoarce acasă.

 

La câțiva pași de ei, în fața Muzeului, Garda Națională era frumos aliniată pentru o poză de grup. Oamenii îi priveau curioși, în liniște. Cei care nu erau preocupați de soldați sau călăreți își făceau fotografii cu statuile sau pur și simplu se bucurau de atmofsera de sărbătoare care a cuprins în aceste zile Alba Iulia și Cetatea Alba Carolina.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate