Connect with us
Publicitate

Eveniment

UPDATE FOTO-VIDEO: Avaria de la barajul din zona Roșia Montană. Operațiuni de golire parțială a lacului Tăul Mare

Publicat

Forțele de intervenție au început duminică, în jurul prânzului, operațiuni de golire parțială a lacului Tăul Mare, lângă Roșia Montană, unde a fost semnalată o avarie la baraj. Ministerul Mediului a anunțat ulterior că nivelul apei este în scădere.

În prima fază, se acționează cu motopompe pentru reducerea nivelului apei cu 5 centimetri, pentru un grad de risc acceptabil în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate. Ulterior vor fi luate măsuri în dinamică, a anunțat ISU Alba.

UPDATE 20. 30: Potrivit ISU Alba,  la această oră se intervine cu 3 motopompe de mare capacitate pentru deversarea apei din lacul de acumulare: o motopompă fiind pregatită să intervină, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Ro3sia Montană (zona locuită).

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 40 de centimetri.  În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 persoane, din care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea si 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autorităţile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Forțe și mijloace angrenate la acest moment:

ISU Alba: 25 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 1 autoturisme, 1 autospeciale de intervenție;

Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ

ISU BH – 2 militari, 1 camion, 1 motopompă;

ISU MS – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;

ISU HD – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;

ISU CJ – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;

IJJ Alba – 4 jandarmi cu 2 auto;

IPJ Alba – 4 politisti cu 2 auto;

SGA – 2 persoane cu 2 auto.

Totodată, au fost constituite 4 echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populației privind evacuarea acestora.

UPDATE, ora 12.35: ISU Alba a anunțat că a fost poziționată și pusă în funcțiune a doua motopompă, deoarece albia văii de deversare o permite. Pe măsură ce situația se stabilizează va fi pornită a treia motopompă. ”Această acțiune se face progresiv pentru a nu inunda cu motopompele valea satului”, potrivit sursei citate.

Ședință la Ministerul Mediului: nivelul apei din lac, în scădere

VEZI ȘI: VIDEO din dronă de la Tăul Mare din Roșia Montană: Cum se vede de la înălțime barajul și operațiunea de golire parțială a lacului

UPDATE ora 13.45: Nivelul apei în Lacul Tăul Mare din Alba, unde s-a depistat o avarie la baraj, a scăzut cu un metru, în urma acțiunilor de evacuare, a anunțat ministrul Mediului, în urma unei ședinţe extraordinare de duminică a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, potrivit Mediafax.

„În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa 1 metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La fața locului se află echipe ale ISU Alba și ale A.N <Apele Române>, intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare.

ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervențiilor. De asemenea, pe baza informațiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creșteri importante de debite ȋn bazinul hidrografic Roșia Montană, debitele vor fi relativ staționare”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Șpecialiștii ANAR au informat că, în acest moment, din lac este evacuat un debit de circa 0.15-0.2 mc/s, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar și un debit redus prin conducta de preaplin.

„Pentru coborârea nivelului în lac cu 4-5 m IJSU Alba a început deja montarea pompelor de 10.000 l/min. Pomparea se va face gradual, ținând cont de condițiile din aval. Nu sunt semnalate infiltrații în galeria golirii de fund”, transmite Ministerul Mediului.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a convocat, duminică dimineața, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă constituit la nivelul MMAP în urma apariției unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 m-2 m, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, de pe teritoriul comunei Roșia Montană, județul Alba.

Ministerul Mediului menționează că, în acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat. Acumularea Tăul Mare, realizată în anul 1908, este deținută de Primăria Comunei Roșia Montană. Autorizația de funcționare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârșitul anului 2024.

UPDATE, ora 14.30: A treia motopompă a fost pusă în funcțiune (ISU Alba).

 

 

Știrea inițială

Peste 80 de persoane din Roșia Montană au fost evacuate în noaptea de sâmbătă spre duminică după o avarie semnalată la golirea de fund a lacului Tăul Mare. Autoritățile din Alba s-au deplasat de urgență la fața locului și au decis evacuarea preventivă a localnicilor din avalul lacului.

 

Breșa sub formă de con, apărută în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă, a fost semnalată prin apel la numărul de urgență 112 în jurul orei 19:00, de către primarul comunei, Eugen Furdui. Anterior, problema a fost semnalată autorităților locale de către un cetățean, în jurul orei 16:00.

Vezi și UPDATE VIDEO: Cum arată fisura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană

În zonă s-au deplasat zeci de forțe de intervenție cu utilaje de mare capacitate. Au acționat pentru pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul era impracticabil până la baraj.


Au fost dislocate motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min, inclusiv din județele limitrofe. Planul de acțiune a fost stabilit în colaborare cu un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA.

Vezi și UPDATE VIDEO: ALERTĂ în Apuseni. AVARIE la golirea de fund a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană. Populația din zonă EVACUATĂ

A fost activat Centrul Județean de Conducere ș Coordonare a Intervenției. La ședința CJSU au participat, în sistem de teleconferință, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, general-locotenent Dan-Paul Iamandi. La acțiuni participă zeci de pompieri din mai multe județe, dar și jandarmi și polițiști.

Lacul Tăul Mare

Aflat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908, alături de alte astfel de  tăuri (Tăul Cornei,Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necsare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului).

Situat în parte estică a comunei, Tăul Mare are o suprafaţă de 40.000 mp. şi este alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu,Vârşi şi Suley. Acesta reprezintă un  important punct de interes turistic al zonei, care oferă o panoramă deosebită spre Vârul Carnic, Vf. Cetate şi Vf. Vulcan

Privit dintr-un anumit unghi acesta ia forma unei inimi.

sursă imagini: ISU Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate