Connect with us

Aiud

VIDEO: Bogdan Rus, pompierul din Alba care face artă prin foc. Secretele fierăriei tradiționale, dezvăluite la Aiud

Publicat

Una dintre atracțiile evenimentului PlantFEST Aiud 2025 este atelierul de fierărie tradițională. Aici, Bogdan Rus, fierarul-pompier, dezvăluie secretele unui meșeteșug pe cale de dispariție. Sunetul de ciocan pe nicovală, scânteia din forja veche de peste un secol și procesul prin care metalul prinde suflet sunt elementele ce întregesc atmosfera la atelierul în aer liber.

„Fierăria este una dintre cele mai bune meșteșuguri care s-au putut înființa pe pământ, deoarece a pus bazele societății moderne.

Fără aceasta nu am fi putut avea sculpturi gigant, industrie și nici măcar tehnologie. Din acest motiv, fierăria este foarte importantă și merită să ducem mai departe acest meșteșug”, spune Bogdan.

Două meserii, același element

„Aici îmblânzesc focul, iar în altă parte îl distrug”, spune Bogdan zâmbind, vorbind despre cele două meserii care-i definesc viața: fierar și pompier. Deși par opuse, ambele domenii de activitate au același numitor comun: focul.


Bogdan a făcut o demonstrație pentru reporterii Alba24. Pentru aceasta, a ales să forjeze o unealtă de întors grătarele.

„Este mai util decât o furculiță de întors grătarul’, spune el râzând, în timp ce fierul încins se modelează sub loviturile precise ale ciocanului.

Forja tradițională

Pentru încălzirea metalelor în vederea forjării lor la cald, Bogdan folosește o forjă veche de peste 100 de ani, care a aparținut străbunicului său, confirmând o pasiune transmisă din generație în generație.

„Străbunicul meu mergea la oameni acasă, făcea potcoave de cai, potcovea calul la fața locului. Făcea obloane și diferite lucruri de fierărie. Pe vremea aceea nu exista curent electric sau foarte puțină lume avea acces la acesta, așadar ventilatorul este acționat cu o pedală”, spune Bogdan.

Demonstrația din cadrul târgului este una autentică, ca pe vremuri, forja nefiind modificată.

„Combustibilul pe care îl folosim pentru a încinge fierul este cărbunele. Avem cărbune din lemn, cărbune cocs, cât și mangal”, mai spune Bogdan. Acesta recomandă cărbunele din lemn.

De la pasiune la meserie

Acesta a început să confecționeze obiecte pentru el și pentru prieteni, însă ulterior a ales să promoveze meșteșugul.

„Cu fierăria cochetez de foarte mult timp, însă, la modul profesionist, de vreo șapte, opt ani”, menționează Bogdan, întrebat de cât timp practică această meserie.

„La îndemnul prietenilor și al colegilor am început să fac popular acest meșteșug”, mai spune fierarul.

Cum promovezi o meserie străveche în era digitală

„Prietenii au văzut că îmi place ceea ce fac și că pun suflet. M-au îndemnat să mă promovez, așa că am început să fac asta. M-au ajutat foarte mult și rețelele de socializare și am reușit să mă fac cunoscut cu acest lucru”, spune Bogdan.

Aproximativ 70.000 de persoane urmăresc contul de TikTok ForgedBlades, unde Bogdan a reușit să strângă sute de mii de vizualizări la videoclipurile încărcate pe platformă și chiar peste 1,2 milioane la unul dintre acestea.

„Artă prin foc și lovitură de ciocan” este descrierea pe care o regăsim pe contul acestuia.

Meserie pe cale de dispariție

Bogdan este conștient că această meserie se va pierde în timp: „multă lume nu mai pune accent pe lucrul făcut fizic, lucrul făcut manual. Foarte multă lume încearcă să obțină lucrurile mai ușor. E destul de multă muncă fizică. Pentru a face o potcoavă sau un cuțit este destul de mult de lucru”.

„Nu ar trebui să lăsăm acest lucru să se întâmple. Am putea să ne învățăm copiii, să le arătăm că lucrurile se pot face și de ei, nu neapărat de un robot sau să îl cumpere gata făcut”, adaugă acesta.

Bogdan încearcă să-i inspire această pasiune și copilului său: „Am un băiețel pe care îl educ în acest sens. Am un cuțit după numele lui, este primul cuțit pe care l-am făcut împreună cu el”.

De asemenea, mai mulți copii au trecut pragul atelierului său din Aiud, un spațiu deschis pentru public, care se află pe marginea râului Aiudel, chiar pe drumul spre Transapuseana, cunoscută și ca „Transalpina de Apuseni”.

„Foarte multe clase de copii au venit la atelier în timpul Săptămânii Verzi pentru a vedea ce înseamnă un atelier de fierărie. M-am bucurat foarte mult să văd că sunt atrași de acest lucru”, menționează Bogdan.

Cum se întreține fierul și care sunt prețurile

Fierul ruginește, așa că acesta trebuie întreținut. Bogdan recomandă uleiul de in sau orice alt tip de grăsime, precum si ceara de albine, care este chiar mai bună decât uleiul de in. Totuși, ceara de albine este mai costisitoare.

Bogdan se ocupă în mare parte cu confecționarea lamelor de cuțit, făcute prin forjare.

Prețurile variază: de la 300 de lei pentru un cuțit la 1000 de euro pentru unul confecționat din oțel damasc, din mai multe straturi și din materiale speciale.

Denisa Davidaș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement