Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Campanie pentru renovarea Cimitirului Evreiesc din Alba Iulia, cel mai vechi din Transilvania. Mărturii sculptate în piatră

Publicat

cimitir evreiesc 1 O campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea Cimitirului Evreiesc din Alba Iulia a fost lansată recent pe o platformă online. Suma necesară pentru realizarea proiectului este de aproximativ 687.000 lei (circa 171.000 dolari). În cazul în care campania online va strânge suma de aproximativ 141.000 dolari, Primăria Alba Iulia va completa diferența rămasă (de 30.000 de dolari) pentru realizarea proiectului.

Cimitirul Evreiesc din Alba Iulia este cel mai vechi din Transilvania și unul dintre cele mai vechi din România. Prima mențiune care face referire la Cimitir datează din a doua parte a secolului al XVIII-lea. Cimitirul a fost întotdeauna poziționat în partea veche a orașului, în apropiere de cartierul istoric evreiesc și la marginea Cetății Vauban Alba Carolina, care a fost construită în secolul al XVIII-lea, când Transilvania a intrat sub stăpânirea Imperiului Habsburgic.

Terenul cimitirului a fost cumpărat de la Primărie în 1764, cu toate că Cimitirul Evreiesc apare într-un plan de oraș, datând din anul 1752. Cel mai vechi plan al cimitirului, care a deschis primul registru de îngropare, conține numele celor care au fost îngropați în zona inițială. Mormântul rabinului șef Ezekiel Paneth (1823-1845), care a construit prima sinagogă zidită din Transilvania, a fost plasat în centrul său. Cimitirul și-a extins granițele sale în timp datorită donațiilor făcute de unii membri ai comunității evreiești, cum ar fi Moise și Iosif Mendel între 1874-1875. Inscripțiile funerare în limba maghiară și germană, precum și schimbările stilistice ale pietrelor funerare datează din aceeași perioadă. În secolul al XX-lea, familiile cele mai prospere din oraș au ridicat morminte monumentale în noua secțiune.

Cimitirul și-a pierdut, din păcate, vizibilitatea și importanța sa în timpul și după al doilea război mondial, când cea mai mare parte a locuitorilor evrei din oraș au părăsit țara. Rămâne una dintre cele mai importante cimitire evreiești din România datorită numărului mare de morminte și patrimoniului arhitectural prezent.

De asemenea, există o teorie potrivit căreia cimitirul ar fi fost mutat din cauza construcției Cetății Vauban.

Rolul municipalității

Una dintre acțiunile întreprinse de municipiul Alba Iulia a fost de a depune o cerere la World Monuments Fund pentru Lista de Monitorizare a Monumentelor Mondiale din 2016. Din păcate, cererea nu a avut succes, însă municipalitatea este încă hotărâtă să continue și să prezinte o altă aplicație în 2017.

O altă acțiune recentă a fost realizarea unui film documentar despre patrimoniul evreiesc din Alba Iulia, numit „Mărturii sculptate în piatră”, în scopul de a sensibiliza pe plan internațional cu privire la importanța acestui sit.

YouTube video

Filmul documentar „Mărturii scrijelite în piatră” , realizat în 2015, descrie patrimoniul cultural și arhitectural evreiesc existent în Alba Iulia, reprezentat prin sinagoga și cimitirul evreiesc din centrul orașului. Totodată, documentarul prezintă o scurta istoriografie a comunității de evrei din Alba Iulia, relevând oportunitățile și provocările prezentate de patrimoniul evreiesc, precum și importanța prezervării și conservării acestuia pentru viitorul orașului.

Potrivit inițiatorilor, campania este foarte importantă datorită semnificației moștenirii sitului evreiesc. Cimitirul evreiesc este unul dintre cele mai vechi din Transilvania și conține o mulțime de monumente arhitecturale, care sunt unice în România și chiar în alte părți ale Europei. De asemenea, comunitatea evreiască locală este formată în prezent dintr-un grup mic de oameni (18), care sunt singurii membrii rămași ai comunității evreiești locale din Alba Iulia.

În acest sens, pierderea acestor monumente impresionante ar însemna nu doar o pierdere pentru comunitatea evreiască din Alba Iulia sau oraș ca un întreg, ci o pierdere pentru patrimoniul evreiesc european și internațional. Mai mult decât atât, cimitirul vechi de patru secole este la fel ca un muzeu în aer liber, dezvăluind vestigiile vizitatorilor în diferite secvențe istorice din secolele XVII, XVIII, XIX și XX, făcându-l, de asemenea, unic în această privință.

Potrivit inițiatorilor, contribuțiile colectate prin această campanie ar contribui enorm la conservarea și promovarea unui reper important din Alba Iulia – Cimitirul Evreiesc – și ar permite orașului să consolideze din nou legăturile cu o comunitate internațională importantă, care trebuie să fie conștientă de faptul că Alba Iulia a fost odată centrul vieții spirituale și sociale evreiești din Transilvania.

Reabilitarea și conservarea monumentelor în cadrul Cimitirului evreiesc reprezintă un proiect complex care are nevoie de eforturile combinate ale experților din municipiu, ai Universității, ai firmelor de arhitectură și ai comunității evreiești.

cimitir evreiesc 3 Costurile aproximative ale proiectului

Aceste costuri de restaurare au fost calculate de către restauratorii locali recunoscuți oficial care au lucrat deja în Cimitirul Evreiesc și care au cunoștiințe aprofundate cu privire la situația sitului.

Durata estimată a proiectului de restaurare: 24 luni

Etape:

Faza I – Studiul și documentarea sitului: o lună

Faza II – Licitație publică pentru angajarea unei companii de restaurare: două luni

Faza III – Stabilizarea, restaurarea și conservarea a patru cripte: 12 luni

Capela, mormântul rabinului, 700 de pietre funerare: 12 luni

Restaurarea a patru cripte monumentale: reparații tencuieli, tratamente pentru combaterea igrasiei, tencuieli ornamentale, reparații la ornamentele arhitecturale, reparații la tâmplăria din lemn (uși, ferestre), vopsire, hidroizolații pentru partea de jos a clădirii, reparații la capac, reparații la tâmplăria metalică

Costuri totale: 130.311 lei (aproximativ 32.511 dolari)

Restaurarea capelei: reparații tencuieli interioare, tratamentele aplicate pentru combaterea igrasiei, tencuieli exterioare, reparații la etanșarea interioară și pereți, reparații exterioare, reparații la tâmplăria din lemn, reparații la acoperiș, jgheaburi, burlane de scurgere, hidroizolații pentru partea de jos a clădirii

Costuri totale: 48.113,76 lei (aproximatic 12.004 dolari)

Restaurarea mormântului rabinului: se aplică aceleași lucrări ca și la capelă, însă la o scară mai mică

Costuri totale: 8.610,79 lei (aproximativ 2.148 dolari)

Restaurarea a 700 de pietre funerare: curățarea chimică și mecanică, tratamente chimice aplicate pentru consolidarea pietrei, stabilirea de părți rupte ale pietrei, prin procese chimice, tratament chimic și mecanic pentru restabilirea detaliilor arhitecturale și ornamentale, tratament chimic de consolidare a structurii pietrelor, hidroizolare

Costuri totale: 138.607,62 lei (aproximati 34.581 dolari)

Etapa IV – Amenajarea de alei în Cimitir, amenajare curtea din față, mobilier urban: două luni

Costuri totale: 154.130,24 lei (aproximativ 38.454 dolari)

Etapa V – Restaurarea porții principale: două luni

Costuri totale: 14.430,78 lei (aproximativ 3.600 dolari)

Etapa VI – Restaurarea gardului cimitirului: trei luni

Costuri totale: 193.246,78 lei (aproximativ 48.214 dolari)

Faza de VII – Promovarea sitului: două luni

Costuri totale: 687.450,97 lei (aproximativ 171.515 dolari)

Municipiul Alba Iulia ar urma să gestioneze proiectul, datorită experienței sale considerabile în managementul și implementarea proiectelor. Municipalitatea a implementat în ultimii ani numeroase proiecte cu finanțare europeană, națională și internațională, în scopul de a restabili Cetatea Vauban Alba Carolina și de a valorifica patrimoniul istoric în cetate.

Potrivit inițiatorilor, impactul proiectului de restaurare și conservare a Cimitirului Evreiesc, cu tot patrimoniul său, ar fi foarte mare. În primul rând, patrimoniul format din patru cripte, o capelă, mormântul rabinului și peste 700 de pietre funerare va fi restaurat și conservat. În al doilea rând, Cimitirul Evreiesc ar deveni un muzeu de istorie a evreilor în aer liber nu doar pentru cei 60.000 de locuitori ai municipiului Alba Iulia, ci și pentru cei peste 400.000 de vizitatori care vin în oraș în fiecare an, ceea ce ar asigura, de asemenea, durabilitatea sitului.

cimitir evreiesc 2 Nu în ultimul rând, în cazul în care se va aduna suma de 141.515,42 dolari, în campania de strângere de fonduri sau din donații, Primăria municipiului Alba Iulia, instituția care ar urma să gestioneze proiectul de restaurare, se angajează să contribuie la rândul său cu suma de 30.000 de dolari (120.243 lei), necesară pentru acoperirea costurilor totale. 

În cadrul campaniei de strângere de fonduri, cei care vor dona 10 dolari vor avea numele publicat pe site-ul proiectului, în semn de apreciere. Persoanele care vor dona 50 de dolari vor primi câte un poster format A3 cu Cimitirul Evreiesc din Alba Iulia. Nu în ultimul rând, cei care vor dona 100 de dolari vor primi un DVD sau o memorie USB cu filmul documentar „Mărturii sculptate în piatră”, calitate HD.

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect, informații sau donații, accesați site-ul campaniei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. shalom

    miercuri, 17.02.2016 at 15:42

    Aici miroase a grup corint:)….viitoare castigatoare a licitatiei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax