Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO Subprefectul Corneliu Mureșan: De ce transportul județean nu corespunde necesităților oamenilor

Publicat

Mai mulți oameni din județul Alba mi-au semnalat, în ultimii ani, că transportul județean de persoane prin curse regulate, gestionat de conducerea Consiliului Județean Alba, nu corespunde necesităților pe care aceștia le au. Pe de o parte, la nivelul județului, sunt prea puține trasee regulate, iar pe de altă parte, în mai multe comune, autobuzele care duc în Alba Iulia ori în alte orașe importante nu ajung deloc. Cu alte cuvinte, oamenii din mediul rural nu au cu ce să se deplaseze la instituțiile statului, în mediul urban, pentru a-și rezolva problemele legate de muncă, sănătate, educație, agricultură, creșterea animalelor, justiție etc. 

Voi prezenta un exemplu concret: din comuna Șibot, spre Alba Iulia, nu există nici o cursă directă. M-am deplasat în Șibot pentru a vorbi cu oamenii despre situația pe care mi-au relatat-o, până atunci, prin diverse alte medii.

Pentru a ajunge la autobuzul care duce spre Alba Iulia, localnicii din Șibot sunt nevoiți să străbată kilometri întregi pe jos în condiții periculoase. Aceștia ies din comuna lor și parcurg un pod peste autostradă, neprevăzut cu trotuare. Apoi, pentru a ajunge în prima stație de autobuz, merg pe marginea drumului național și sunt nevoiți să îl traverseze fără a avea la dispoziție o trecere de pietoni.

De aici iau autobuzul care parcurge traseul Cugir – Alba Iulia. Acesta oprește doar în afara localității lor. Dacă nu fac aceste sacrificii, oamenii din Șibot, nu pot ajunge la Alba Iulia. Sunt multe alte situații asemănătoare în județul Alba. Am reacționat, în urmă cu mai bine de 2 ani, când a fost prezentat noul program de transport.

În acesta erau incluse 70 de trasee, spre deosebire de precedentul program de transport (anterior anului 2021), în care autobuzele circulau pe 88 de trasee. Practic, mai multe rute au fost eliminate și în continuare se renunță la altele noi. Pe lângă acest aspect, în mai multe comune, autobuzele care transportau oamenii în cele mai apropiate orașe ajungeau doar o dată în zi. Și, chiar mai rău, pe alte trasee, autobuzele circulau doar pe perioada cursurilor școlare.

Licitația începută în anul 2021 nu s-a încheiat încă. O altă problemă a fost generată de faptul că majoritatea traselor (dintre cele 70) nu au fost atractive din punct de vedere financiar, nefiind considerate productive de către transportatori. PSD Alba a propus, la vremea respectivă, gruparea traseelor avantajoase financiar, cu cele mai puțin avantajoase, astfel încât toate rutele să fie acoperite. Nu s-a ținut cont, iar acestea au rămas neadjudecate.

În prezent, doar 18 trasee (dintre cele 70) sunt adjudecate. Nefiind în stare să organizeze o licitație competitivă, conducerea Consiliului Județean Alba a eliminat alte 9 trasee, iar o nouă licitație se organizează pentru un număr de 43 de trasee/loturi. Pentru a acoperi temporar și parțial problema, 39 de trasee au fost atribuite prin proceduri de urgență. Astfel, astăzi, autobuzele circulă pe doar 57 de trasee (din 88 câte erau înainte de 2021).

Aceste cifre se traduc prin imposibilitatea deplasării oamenilor către anumite orașe și municipii. Cei care nu au mașini rămân ”captivi” din cauza lipsei de viziune ori interes a celor care conduc Consiliul Județean Alba și gestionează transportul județean.

Pentru a veni în sprijinul oamenilor afectați, PSD Alba a lansat o petiție și strânge semnături pentru îmbunătățirea serviciului județean de transport. Continuăm demersurile în speranța că vom determina reprezentanții PNL să țină cont de necesitățile oamenilor!

Corneliu Mureșan – PSD Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate