Educație
VIDEO: Cum arată cea mai modernă grădiniță din Alba, inaugurată la Ciugud. De ce a fost construită între fabrici
Autoritățile din Ciugud au inaugurat joi noua grădiniță a comunei, construită în zona de dezvoltare economică.
Purtătorul de cuvând al primăriei, Dan Lungu, spune că investiția reprezintă un nou concept în România: grădinița viitorului.
”Grădinița viitorului înseamnă folosirea celor mai moderne tehnologii pentru asigurarea confortului copiilor în timpul petrecut la grădiniță.
Totuși, în procesul educațional, tehnologia este folosită cu moderație, copiii fiind încurajați spre joc, experimentare, învățare practică sau dezvoltarea deprinderilor.
În educația timpurie evităm, pe cât posibil, folosirea ecranelor și tabletelor în activitățile cu copiii, iar scopul nostru este să creștem copii sănătoși și fericiți” a spus Dan Lungu.
Primarul Gheorghe Damian spune că a decis amplasarea grădiniței printre fabricile din zona de dezvoltare din două motive.
În primul rând toți locuitorii comunei trec pe acolo în drum spre serviciu și în al doilea rând, grădinița va deservi și angajații zonei industriale.
Mai mult, aceștia vor putea lua masa de prânz alături de copii, în măsura în care angajatorul le oferă această posibilitate.
Grădinița are multiple dotări, de la jocuri interactive, proiectoare pentru podea, săli pentru fiecare grupă, cabinet medical, băi adaptate special pentru copii și nu în ultimul rând un spațiu de joacă interior, unde cei mici pot fi supravegheați de pe holuri.
Grădinița are sisteme inteligente de reducere a consumurilor: lumina și căldura se adaptează singure grație unor senzori, iar atunci când concentrația de dioxid de carbon crește, educatoarele primesc o notificare pe telefon.
Grădinița a costat aproximativ 1,6 milioane de euro. Banii provin din fonduri europene și de la bugetul local.
Citește și: VIDEO: Reportaj de la școala SMART din Ciugud. Cum poate ajuta tehnologia high-tech la educația elevilor de la țară
Grădinița se află în Zona de Dezvoltare Economică Ciugud – Drâmbar, zonă industrială în care funcționează peste 40 de companii, care au aproximativ 1.000 de locuri de muncă.
La început, lucrurile nu au mers prea bine. Construcția grădiniței a fost blocată de un proces între primărie și constructor.
Constructorul a solicitat în instanță, printre altele, prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor, invocând nereguli în proiect.
Până la urmă contractul semnat cu constructorul inițial a fost reziliat în 2021, iar administrația locală a reluat, la începutul anului 2022, licitația prin care a desemnat un nou constructor.
Grădinița va putea găzdui 180 de copii și va fi cea mai modernă din tot județul Alba.
Clădirea a fost structurată în 4 secțiuni (trei la parter și una la etaj): prima cu filtrul, cabinetul medical, izolatorul și alte anexe specifice accesului, a doua având ca funcțiuni principale o sală multifuncțională și bucătăria, a treia cu sălile pentru grupele de joc și dormitoarele copiilor și a patra pentru conducere și personal – la etaj.
Grădinița va fi funcțională de la începutul anului școlar viitor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Nelu
joi, 05.01.2023 at 13:59
Cum va fi functională grădinița de la începutul anului trecut???