Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arata cele mai moderne secții ale Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Ce spune managerul, Diana Mârza

Publicat

În urmă cu șase luni, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia erau inaugurate cele mai noi secții din cadul unității medicale. Este vorba despre secțiile de neurologie și ORL. Cu o suprafață construită de aproape 2000 de metri pătrați, cele două secții dispun de 63 de paturi pentru Neurologie și 25 de paturi pentru ORL.

Mai exact, este vorba despre o mansardă ridicată pe corpurile de clădire C și D ale spitalului. Lucrările au început în 2019 și s-au finalizat în septembrie 2021.

Întreaga investiție a fost finanțată integral de Consiliul Județean Alba, în subordinea căruia se află spitalul și se împarte în lucrările de construcție și extindere, respectiv dotarea saloanelor, achiziția de echipamente și aparaturi.

Investiția s-a ridicat la suma de 15.538.318 de lei (dintre care 1.557.397 de lei reprezintă dotările, echipamentele și aparatura medicală, în vreme ce 13.980.921 reprezintă lucrările de construcție, extindere, finisaje etc).

”Au trecut 6 luni de la construcția noilor secții de neurologie și ORL din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Cel mai important pentru noi este ca pacienții să fie mulțumiți de tot ceea ce întâlnesc în spital – de la servicii medicale spitalicești și până la condiții hoteliere – și să se întoarcă, sănătoși, acasă!”, au scris reprezentații unității medicale, pe Facebook.

Ce dotări au secțiile

–         rampe medicale pentru fiecare pat, cu lumină, directă și indirectă, fluide medicale, prize electrice;

–         instalație de detecție și semnalizare în caz de incendiu legată la instalația centralizată a spitalului;

–         instalație apelare pentru asistență de ultimă oră, astfel încât în caz de necesitate personalul medical poate fi găsit oriunde în cadrul fiecărei secții;

–         instalație de internet, atât în spații administrative, precum și wireless pentru pacienți;

–         instalație TV în toate saloanele;

–         instalație de supraveghere video pe holurile secțiilor;

–         ferestre Velux pentru aerisire dar și cu rol de trape de desfacere legate la instalația de detecție și semnalizare;

–         geamuri cu sistem anti defenestrare;

–         instalație de fluide medicale, monitorizată de un tablou de monitorizare și alarmare;

–         ușile scărilor de evacuare sunt prevăzute cu mânere antipanică și sunt legate la un sistem de alarmă;

–         două lifturi speciale pentru ca pacienții greu deplasabili să poată fi evacuați pe paturi, în caz de necesitate;

–         climatizarea (încălzire + răcire) în saloane se realizează cu ventiloconvectoare legate la centrala termică pentru încălzire, respectiv la un chiller pentru răcire;

–         compartimentul terapie acuți din cadrul secției de neurologie este dotat cu stație centrală de monitorizare.

Structura secție de neurologie și compartiment terapie acută:

Sunt 63 de paturi, dintre care 4 pentru terapie acută și 5 pentru cronici. Saloanele sunt dotate cu paturi reglabile pe 3 direcții, rampe medicale, TV, frigidere și grupuri sanitare. Au fost înființate două săli de tratament, cabinete pentru medici și spații administrative.

Au fost achiziționate o serie de echipamente și aparaturi indispensabile actului medical, precum: aparat de spălat și dezinfectat recipienți, electrocardiografe Edan SE-1200 Express cu cărucior, cărucioare de distribuție, colectare și depozitare lenjerie, cărucioare pentru transportul pacienților, injectomate, troliuri pentru medicamente, de urgență și pentru tratament pacienți, monitoare funcții vitale, paturi de spital cu 3 motoare, cadre de mers pliabile, pulsoximetre de deget, stetoscoape și tensiometre, frigidere, televizoare, canapele pentru consultații, termometre și higrometre, respectiv mobilier adecvat pentru spital.

Structura secție ORL și compartiment chirurgie maxilo-facială

Sunt 25 de paturi, dintre care 5 pentru chirurgie orală maxilo-facială. A fost înființată o sală de tratament, cabinete pentru medici și spații sanitare.

De asemenea, au fost achiziționate echipamente și aparaturi medicale: infuzomate, tărgi hidraulice, aparat de spălat și dezinfectat recipienți, defibrilatoare, scaune pentru consultație, injectomate, troliuri de urgență și pentru tratament pacienți, monitoare funcții vitale, paturi de spital cu 2 motoare, cărucioare mobile de distribuție, colectare și depozitare lenjerie, cărucioare pentru transportul pacienților, tensiometre, stetoscoape, frigidere, televizoare, sisteme modulare de transport, mobilier pentru spital, cântare, echipamente tehnice.

Secția de Otorinolaringologie (ORL)

Medicii din cadrul secţiei ORL de la SJU Alba Iulia tratează şi diagnostichează afecţiuni ale urechilor, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare, sinusurilor. De asemenea, cadrele medicale abordează patologia rino-sinusală, patologia cavității orale și faringelui, tratamentul insuficienței acute respiratorii, tratamentul afecțiunilor otice și vestibulare, extracție corpi străini nazali, orali și hipofaringieni, dar şi alte afecţiuni ale urechilor, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare sau sinusurilor.

În cadrul secţiei de ORL funcţionează şi compartimentul Chirurgie orală şi maxilo-facială. Aici sunt abordate diferite tipuri de afecţiuni ale cavităţii orale, capului și gâtului, ce au nevoie de tratament chirurgical, între care: extirpare tumori faciale, tratamentul anomaliilor dento-maxilare, extirparea tumorilor intraorale, nazale, de la nivelul gâtului, variate tipuri de cancere din sfera maxilo-facială, traumatisme cranio-faciale, corectare cicatrici, infecţii în zona capului şi gâtului (abcese şi flegmoane ale gâtului şi feţei), malformaţii congenitale (despicături ale buzei şi gurii).

Secția ORL și compartimentul Chirurgie maxilo-facială au 18 angajați, dintre care 5 medici, (4 primari şi 1 specialist). Aceştia au vastă pregătire şi deopotrivă experienţă în domeniu, obţinută în mulţi ani de muncă şi studii. De asemenea, aici mai profesează asistenți medicali, registratori, infirmieri, îngrijitori.

În urma mutării secţiei în noul corp de clădire, pacienţii vor beneficia de condiţii mai bune de spitalizare şi tratament.

Secția de neurologie:

Cadrele medicale ale secţiei de neurologie diagnostichează şi tratează patologia  neurologică vasculară, degenerativă, demielinizantă, epilepsia, patologia medulară, patologie de nervi periferici. Pentru situațiile în care nu este nevoie de internare continuă, se fac internări de zi cu consultații și investigații de câteva ore și indicații de tratament la domiciliu.

SJU Alba Iulia a fost inclus în programul de sănătate ”Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC”, derulat la nivel național de Ministerul Sănătății și coordonat la nivel local de medicul primar neurolog Oancea Adrian Marin. Astfel, anual, zeci de pacienți cu AVC beneficiază de tromboliză intravenoasă, metodă terapeutică adecvată în primele maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, în absența contraindicațiilor.

Secția de neurologie are 58 de angajați, dintre care 7 medici (6 medici primar, 1 medic specialist). De asemenea, aici mai profesează și asistenți medicali, kinetoterapeut, maseur, registratori, infirmieri, brancardieri și îngrijitoare.

Calitatea serviciilor medicale se va îmbunătăți considerabil odată cu mutarea în noua construcție întrucât condițiile sunt mult mai bine, iar spațiul pentru efectuarea investigațiilor corespunde tuturor cerințelor.

Cum va fi relocată policlinica de pe strada Mușețelului

Pe lângă necesitatea de creare a unor spații adecvate secțiilor de neurologie și ORL, proiectul de mansardare se află în strânsă legătură cu un alt proiect, de modernizare, extindere și dotare a spațiului în care va fi relocată policlinica. Practic, mansardarea este un prim pas pentru relocarea policlinicii de pe strada Mușețelului, nr. 2, pe Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23, în imobilul SJU Alba Iulia, unde funcționase în urmă cu circa 15 ani. Policlinica a funcționat în locul în care se află acum secția de neurologie.

Lucrările pentru readucerea cabinetelor policlinicii la parterul spitalului, în vechea lor locație, vor începe imediat după mutarea celor două secții, la mansardă.

Funcționarea Policlinicii în imobilul spitalului este necesară atât pentru pacienți, cât și pentru personalul care contribuie la efectuarea actului medical, în primul rând pentru ca aceștia să nu mai fie nevoiți să parcurgă drumul dintre cele locații.

Condițiile de confort și dotarea cu aparatură medicală performantă vor duce la îmbunătățirea calității serviciilor medicale furnizate de spital, respectiv la creșterea gradului de satisfacție a pacienților și totodată a adresabilității.

Se va asigura un spațiu optim din punct de vedere al circuitelor funcționale pentru desfășurarea activității de ambulatoriu, prin consolidarea planșeului construcției existente cu deschidere către Bulevardul Transilvaniei, realizarea a două extinderi pentru această clădire și lucrări de compartimentări și finisaje interioare.

De asemenea, se va realiza achiziția a peste 590 de echipamente și aparatură medicală. Acest proiect este finanțat cu fonduri europene REGIO, gestionate de ADR Centru, fiind câștigat de Consiliul Județean Alba.

Valoarea totală a cererii de finanțare cu titlul ”Extindere, modernizare și dotare în vederea relocării Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” este de 10.700.749,99 lei, dintre care 98% reprezintă finanțare europeană și 2% finanțare proprie, a Consiliului Județean Alba (lider de proiect). SJU Alba Iulia este partener și beneficiar al acestui proiect.

În cadrul Policlinicii, medicii SJU Alba Iulia efectuează consultații de specialitate și tratamente de ambulatoriu în următoarele specialități: alergologie și imunologie clinică, cardiologie, chirurgie, dermatovenerologie, diabet zaharat, nutriție si boli metabolice, endocrinologie, gastroenterologie, geriatrie și gerontologie, obstetrica-ginecologie, interne, laborator analize medicale, laborator explorări funcționale, medicina muncii, medicină sportivă, nefrologie, neurologie, O.R.L., oftalmologie, ortopedie-traumatologie, planificare familială, psihiatrie, psihologie, reumatologie și urologie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. localnic

    sâmbătă, 25.06.2022 at 11:03

    Degeaba arata bine si este dotat spitalul, daca medicii din Alba Iulia sunt in marea lor majoritate „PRAF” d.p.d.v. profesional… Orice caz mai complicat este dus cu elicopterul SMURD la Tg. Mures sau trimis la Cluj Napoca, ceea ce este o RUSINE pt. Alba Iulia! Nu aveti un medic competent care sa monteze un stent sau sa faca o operatie mai complicata. Nu aveti un aparat de radioterapie iar pacientii din Alba iulia sunt umiliti prin Cluj sau Sibiu. Aduceti medici care sa cunoasca meserie si scapati de cei incompetenti adusi pe pile, care ne fac oarasul de ras.

  2. Gheorghe

    sâmbătă, 25.06.2022 at 13:44

    la 20000 de lei sau mai mult cat castiga un doctor sa tot vina scumpiri, cu pliculetul se mai poarta?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Google a lansat un site care ajută copiii să învețe să citească. Cum funcționează Read Along

Publicat

Google a lansat site-ul Read Along, care ajută copiii să învețe să citească, până de curând fiind disponibilă doar o aplicație  pe Android. 

Până acum exista o asemenea aplicație, dar Google a lansat și versiunea de tip site care poate fi accesat dintr-un browser, conform unui anunț făcut de Tasnim Khan, Software Engineer, Read Along.

Aplicația, care a fost lansată în 2019, în India, sub numele de Bolo și la nivel global ca Read Along în 2020, îi ajută pe copii să învețe mai ușor să citească, cu ajutorul unui asistent virtual, Diya.

Este nevoie ca cei mici să utilizeze microfonul și să citească, de exemplu, anumite povești, astfel încât Diya să asculte, să îi corecteze și să îi le oferte feedback încurajator în așa fel încât să îi motiveze pe copii să își îmbunătățească abilitățile de citire.

Acum, odată cu versiunea web a Read Along, părinți își pot lăsa copiii să învețe să citească pe ecrane mai mari, prin simpla logare într-un browser de pe laptop.

La fel ca aplicația disponibilă pe Android, recunoașterea vocii copilului are loc în browser, astfel încât datele vocale ale copiilor rămân private și nu sunt trimise către alt server.

Produsul suportă browsere populare precum Chrome, Firefox și Edge, iar pe viitor va putea fi accesat și pe iOS, Safari și altele.

Sursă: startupcafe.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Se poate sau nu conduce un ATV fără permis? Polițiștii din Alba au tranșat disputa

Publicat

ATV

Mulți dintre cei care conduc un ATV, consideră că nu au nevoie de permis de conducere pentru a o face, spun polițiștii care s-au întâlnit des cu asemenea cazuri.

Legea spune însă că vehiculele de tip ATV trebuie înmatriculate, iar pentru a le conduce, este nevoie de un permis de categoria B1. 

Polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, au tranșat dezbaterea.

În timp ce acționau pe raza comunei Albac, au depistat un bărbat de 57 de ani, din comună, în timp ce conducea un ATV.

Bărbatul nu avea permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule, așa că polițiștii îl cercetează sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr de 21 de ani din Apuseni, suspectat că s-a urcat drogat la volan. Cum a fost prins

Publicat

politie noaptea

Polițiștii Serviciului Rutier Alba, în timp ce acționau pe raza localității Roșia Montană, au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani, din comuna Poiana Vadului, județul Alba.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul drogtest, a rezultat că era sub influența substanțelor psihoactive, motiv pentru care a fost condus la spital, pentru recoltarea de mostre biologice.

Incidentul s-a produs sâmbătă seara, în jurul orei 23,00.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Scandal în familie, la Câmpeni. Un bărbat și-a bătut tatăl și s-a ales cu dosar penal

Publicat

Un bărbat de 39 de ani din Câmpeni s-a ales cu dosar penal și nu mai are voie să se apropie de tatăl său pentru o perioadă de 5 zile, după ce l-a agresat. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 13 august 2022, Poliția Orașului Câmpeni a fost sesizată de către un bărbat de 63 de ani, din oraș, cu privire la faptul că a fost agresat de fiul său.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, la data de 6 august 2022, în timp ce se afla la domiciliul său, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii, bărbatul ar fi fost agresat de către fiul său, în vârstă de 39 de ani.

Polițiștii au emis, față de fiul victimei ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile și au întocmit dosar penal, pentru violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax