Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată în 2020 fabrica Axa Porcelaine din Alba Iulia. Compania a crescut și s-a dezvoltat, cu bani europeni


Publicat

La Alba Iulia a avut loc joi, 20 februarie, o vizită de presă la fabrica Axa Porcelaine, o afacere locală din regiunea de dezvoltare Centru, eveniment ce a făcut parte din campania „Let’s rEUnite: Together for Cohesion!”.

Firma produce obiecte din porțelan de calitate superioară de mai bine de 28 de ani, fiind al doilea mare producător de porțelan din țară și unul dintre cei trei care au mai supraviețuit din această industrie. Pornind ca o mică afacere de familie în Alba Iulia, compania a crescut și s-a dezvoltat cu sprijinul finanțării prin Politica de Coeziune, extinzând desfacerea produselor sale pe piața europeană.

Axa Porcelaine își livrează marfa în principal către companiile din domeniul HoReCa și încearcă să facă față unei piețe invadate de chinezării.

Printre cele trei fonduri (FEDR, FE, FSE) politica de coeziune a UE sprijină dezvoltarea de IMM-uri, proiecte de cercetare și dezvoltare, creșterea economiei și protejarea mediului în toate regiunile UE.

Industria porțelanului românesc: Doar trei producători au mai rămas în țară. Foarte puțini, în Europa

„După revoluție am fost vreo 70 de producători. Am rămas trei, noi, Apulum și IPEC. În România s-a închis tot. Sanitare mai există, dar majoritatea au fost preluate. Mai există ceva în Polonia, în Cehia, mai există porțelanul de Limoges care e clasic în Franța, în rest tot ce era în Germania, unde cred că erau peste 20 de firme, nu mai există.

Majoritatea s-au închis pentru că au ajuns la 60% din costuri salarii cu angajații. Dacă treci de 40% e o problemă. Oamenii trebuie plătiți, restul de costuri poți să le ai din rebuturi sau efectiv din producție. Noi suntem undeva la 36-37% , am fost la 31-32%, dar acum, de când cu OUG, au crescut”, a explicat Amalia Baciu-Sarmeș, Marketing & Sales Manager la Axa Porcelaine.

Axa Porcelaine are în prezent un număr de aproape 50 de angajați și o cifră de afaceri de aproximativ un milion de euro, 70% din export, iar restul de 30% din România. În 2013, firma a terminat un proiect prin care a accesat fonduri cu o valoare de aproximativ 200.000 de euro. Banii au mers în redotarea cuptoarelor, pentru îmbunătățirea calității produselor.

„Suntem aici din 94, am fost doar noi și casa de peste drum, dar între timp a devenit cartier. Ideea este că nu poluăm, materia primă e totul naturală, gazele se distrug 100% în ardere. Nu avem gălăgie, am avut ventilatoare pe care noi le auzeam de afară dar le-am schimbat în timp. (…)

Noi am accesat fonduri, am terminat proiectul prin 2013, cu o valoare undeva la 200.000 de euro. Am redotat toată partea de cuptoare. Ca beneficiu imediat am văzut îmbunătățirea calității produselor. Fiind totul nou, automat am eliminat anumite defecte care apar. Am câștigat și oameni, am creat 9 locuri de muncă. Am crescut afacerea până anul trecut, cu o medie de 15-18 % pe an, în fiecare an.

Încercăm să ne ținem de partea de calitate, de crearea de produse noi. În fiecare an realizăm undeva între 30 și 50 de produse noi, fie la cererea clientului fie în urma brainstorming-ului nostru. Pentru partea de personalizare la fel, putem crea noi sau vine clientul cu varianta lui. Mai există produse cu lucru manual, care tot mai puțin se găsesc pe piață, picturi, scrisuri, în general pentru cadouri, dar din ce în ce mai puțin. (…)

Multă lume ne întreabă de ce nu ne robotizăm. Nu putem pentru că avem foarte multe sortimente și atunci toată ziua schimbăm mașinile, câteodată și de câte două ori pe zi. La noi nu se poate și acesta e avantajul nostru, că putem să oferim o foarte mare sortimentație și atunci de aceea mai suntem după 30 de ani”, a mai precizat Amalia-Baciu Sarmeș, Marketing & Sales Manager la Axa Porcelaine.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Peste 60 milioane lei pentru modernizarea conductei de aducțiune apă Galda – Teiuș – Aiud – Ocna-Mureș. A fost semnat contractul

Publicat

Modernizarea conductei de aducțiune SP Galda – Teiuș – Aiud – Ocna Mureș și lucrările de reconectare a localităților și consumatorilor vor costa peste 61 milioane lei. Contractul pentru acest obiectiv de investiții a fost semnat joi de Apa CTTA și constructor.

Contractul pentru modernizarea aducțiunii SP Galda – Teiuș – Aiud – Ocna-Mureș este în valoare de 61.290.604,93 lei, fără TVA, cu o durată de execuție de 34 luni de la data ordinului de începere, plus 36 luni perioada de notificare a defectelor.

Vor fi executate lucrări de reabilitare a conductei de aducțiune SP Galda – Teiuș – Aiud – Ocna Mureș și lucrari de reconectare a localităților și consumatorilor deserviți de conducta de aducțiune:

– reabilitare aducțiune SP Galda -Teiuș – Aiud – Ocna-Mureș, în lungime totală de aproximativ 39,9 km

– reabilitare aducțiune SP Galda – Teiuș – Aiud – Ocna-Mureș – traseu modificat în municipiul Aiud, în lungime totală de circa 3,5 km

– conducte pentru conectare rezervoare Teiuș la SZA Alba, în lungime de circa 2 km

Lucrările vor fi executate de Asocierea Construcții S.A – Instal Service Technology S.R.L.

Lucrările sunt cuprinse în proiectul major  „Reabilitarea si extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba, 2014-2020”, în valoare de 114.079.588 euro, cofinanțat din Fondul de Coeziune in cadrul Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), 2014-2020.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Un nou deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus. Bărbat de 68 de ani, cu multiple afecțiuni

Publicat

A fost confirmat un nou deces în Alba, din cauza coronavirus.

Este vorba despre un bărbat de  68 ani.

Potrivit INSP, confirmarea prezenței virusului a fost în 28 mai, iar data decesului este 29 mai.

Comorbidități: bronhopneumonie, ciroza hepatica toxica, enterocolita cu Clostridium difficile.

Este al 21-lea deces, în contextul epidemiei de COVID-19 în Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE-VIDEO: Curs festiv online al Promoției 101 a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia

Publicat

Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia organizează vineri, 29 mai, începând cu ora 11:00, un curs festiv online al Promoției 101. 

Pentru a respecta restricțiile impuse de situația generată de pandemia de coronavirus, la eveniment vor lua parte, pe rând, oficialități, reprezentanți ai instituției de învățământ, diriginți și șefii de promoție.

La colegiu învață 815 elevi, din care 203 sunt în clasa a XII-a.

Citește și BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

– În prima parte reprezentanții autorităților locale prezente sunt invitași să transmită mesaje

– Partea a doua va fi dedicată profesorilor, diriginților claselor a XII-a și elevilor absolvenți

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Obligativitatea purtării uniformelor școlare introdusă într-un proiect de lege la Senat. Părinții vor primi și bani pentru haine

Publicat

foto: portalinvatamant.ro

O propunere legislativă prin care se cere obligativitatea purtării uniformelor școlare a fost înregistrată la Senat și urmează să fie votată în procedură de urgență. Propunerea legislativă modifică art.5 din Legea nr.35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ și prevede și acordarea unei sume de bani părinților, pentru achiziționarea uniformelor.

Este vorba de o lege ce prevede instituirea obligativității purtării uniformei școlare, dar și posibilitatea ca elevii să primească bani pentru a-și cumpăra uniforma.

Propunerea vine la inițiativa unui senator PMP. În prezent, potrivit Legii nr. 35/2007, școlile nu sunt obligate să adopte un model de uniformă, ci trebuie doar să adopte un semn distinctiv. Acesta, pe lângă uniformă, poate fi un ecuson, o eșarfă sau altele asemenea.

Conform propunerii, școlile vor fi obligate să alege un model de uniformă, fiind precizată strict în expunerea de motive obligativitatea purtării acesteia.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

„Purtarea uniformei școlare are ca efect reducerea nivelului de violență și agresivitate în rândul copiilor.

După introducerea uniformei, conform datelor furnizate de poliție, rata incidentelor violente din școli a scăzut cu 34%, numărul bătăilor între elevi s-a diminuat cu 51%, incidentele cu tentă sexuală s-au redus cu 74%, posesia de droguri, cu 69% și actele de vandalism cu 18%.

Vezi și BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

S-a demonstrat statistic că purtarea uniformei școlare a determinat cu 12% mai puține incidente legate de armele de foc și cu 15% mai puține incidente legate de folosirea drogurilor, în raport cu școlile care nu purtau uniforme”, se arată în expunerea de motive depusă la Senat.

Elevii vor primi câte 350 de lei, pe an școlar, pentru a acoperi costurile pentru a-și cumpăra uniforme școlare. Banii vor fi, totuși, eșalonați, pe cele două semestre școlare.

foto: portalinvatamant.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate