Connect with us
Advertisement

Administrație

VIDEO: Cum se restaurează casa primului primar român din Alba Iulia, după Marea Unire. Descoperiri făcute în podul locuinței

Publicat

Casa Velican, una dintre cele mai importante clădiri monument istoric din Alba Iulia se află în plin proces de restaurare. Este vorba despre casa în care a locuit unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1918 și cel care a fost numit primul primar român al orașului, avocatul Camil Velican. 

Am fost alături de arhitecții care se ocupă de restaurarea casei, Alina și Ionuț Curea care ne-au prezentat ce lucrări au făcut până în prezent la casă, dar și cum va arăta după resturare. 

Fiind o casă cu încărcătură istorică, cei care lucrează la restaurarea locației nu au fost aproape deloc suprinși când au făcut și o serie de descoperiri. Mai exact, descoperirile au fost făcute în podul casei. 

Casa de pe strada Trandafirilor are o istorie zbuciumată. Imediat după venirea la putere a comuniștilor, casa a fost naționalizată, iar soția primului primar român al României, umilită.


Georgeta Velican sub escorta autorităților de atunci, a fost plimbată prin centrul orașului, cu o pancartă atârnată de gât pe care scria: „Sunt burgheză şi exploatatoare – cine-i ca mine, ca mine să păţească“. Apoi a avut la dispoziție doar patru ore să părăsească locuința și a fost mutată cu forța într-un imobil din Ocna Mureș.

Cum decurg lucrările de restaurare

Fiind o casă veche de peste 120 de ani, restauratorii și muncitorii la fiecare proces trebuie să lucreze cu atenție deoarece pot descoperi părți de construcție care nu se află în planuri.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ în casa primului primar din Alba Iulia, Camil Velican. Gabriel Pleșa, explicații legate de restaurarea clădirii

În mare parte, până în prezent nu au avut probleme majore, însă fiecare proces durează deoarece se lucrează diferit decât la construcția unei case.

Descoperiri în podul casei

În timpul lucrărilor, muncitorii au desocoperit o serie de documente care au aparținut avocatului Velican. Este vorba despre o serie de documente care au fost făcute de avocat, înainte de anul 1916.

”Parte din ele le-am dat la restaurat, am mai găsit câteva documente pe care urmează să le dăm și pe ele la resturat, ideal este să fie restaurate pentru a fi puse în casă când va fi terminată lucrarea”, a explicat Ionuț Curea.

Cum va fi pusă casa în valoare. Există posibilitatea de amenajare a unui bar la subsol

În clădirea restaurată se va amenaja un muzeu al avocatului Camil Velican, cu mai multe obiecte de mobilier care au existat în trecut în casă.

De-a lungul anilor, primăria a reușit să identifice mai multe obiecte care au făcut parte din averea familiei Velican.

La Muzeul Național de Istorie se află în depozit masa, două fotolii, dar și două scrinuri care mobilau sufrageria, unde s-au semnat şi ţinut lucrările premergătoare Unirii.

Reprezentații muzeului s-au arătat dispuși să le ofere primăriei, când lucrările de amenajare vor fi gata. De asemenea, alte două fotolii au fost recuperate de primărie, dintr-o localitate din Alba și au nevoie de recondiționare.

Primăria vrea să cumpere câteva tablouri care se află în posesia urmașilor. O altă piesă pe care Gabriel Pleșa o vrea în cadrul expoziției este peniţa  de aur cu care s-a semnat Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918, dar și călimara de cerneală.

CITEȘTE ȘI: Au început lucrările de restaurare la Casa Camil Velican, primul primar român din Alba Iulia. Când ar putea fi gata

Un loc cu multiple posibilități de amenajare este la subsol.

Spațiul va putea fi folosit ca și zonă de expoziții sau activități culturale, dar există și varianta de a fi amenajat un bar la subsolul casei.

Acesta ar putea fi contectat cu gărdina de vară care se amenajează în spatele casei.

Arhitecții vor să redea simbolul care a dat numele străzii

Numele străzii ”Trandafirilor” a fost dat de florile care erau creșteau pe gardurile caselor de la acea vreme. Casa Velican era cunoscută pentru gardul de trandafiri cățărători care se putea observa din stradă.

Acum arhitecții vor să planteze trandafiri care să urce pe gardul din curtea casei dar și pe cel care dă la stradă.

Când ar putea fi gata lucrările de restaurare

Termenul limită pentru lucrările care valorează în jur de 5, 2 milioane de lei cu tot cu TVA este în luna mai a anului 2024. Însă, acestea se vor extinde pentru încă două, maxim trei luni din cauza unor lucrări care necesită un termen mai lung de producție.

Casa în care s-au desfășurat primele întâlniri ale Consiliului Dirigent, la 1918

Casa are o valoare istorică datorită faptului că în 1918, în locația respectivă, cei care au înfăptuit Marea Unire au avut primele întâlniri în care au dezbătut forma pe care o va avea evenimentul.

Consiliul Dirigent, compus din 15 membri şi condus de Iuliu Maniu, a avut mai multe ședințe de lucru în casa avocatului Camil Velican. Acesta a fost membru în Partidul Naţional Român, a făcut parte din Consiliul Naţional Român și a participat activ la pregătirile pentru Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.

A fost numit, pe 3 decembrie 1918, primar al oraşului Alba Iulia, iar între anii 1922-1926 a ocupat funcţia de prefect. A decedat în 1937, la vârsta de 58 de ani. Soția sa, Georgeta Velican, a fost victima umilințelor regimului comunist, iar după ce a trăit câțiva ani la Ocna Mureș s-a mutat la Cluj, de unde nu s-a mai întors niciodată la Alba Iulia.

A decedat în 1968, la Cluj. După moarte, a primit titlul de „luptător pentru rezistenţa anticomunistă”.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Jean

    marți, 24.10.2023 at 21:47

    Bravo copii!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement