Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: De vorbă cu Ilie Matei – ”Omul Șoselelor”, la Alba Iulia. Despre șoferi profesioniști cu bune, cu rele și povești de viață

Publicat

Camioanele au luat cu asalt Alba Iulia în acest weekend, iar Șanțurile Cetății au fost pline ochi de curioși și de șoferi profeșioniști veniți din toate colțurile țării, la Truck Tuning Art. 

Printre șoferii profesioniști s-a aflat și Ilie Matei, cunoscut în mediul online, ca ”Omul Șoselelor”, un șofer de camion cu peste 52.000 de urmăritori pe Facebook. 

În câteva cuvinte Ilie vorbește despre meseria de șofer de TIR, cu bune, cu rele, despre probleme, frustrări, dar și despre pasiunea pe care îi leagă și când spunem îi leagă, ne referim la o mare comunitate: cea a șoferilor profesioniști, în care mare parte se regăsesc în ceea ce Ilie publică pe pagina sa. 

Am stat de vorbă cu Ilie pentru a afla cum vede el profesia de șofer profesionist în 2022, care sunt riscurile ei, dar mai ales, cum este perceput șoferul din România în Europa.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Cele mai frumoase camioane din România, premiate în Cetatea din Alba Iulia. Camionul „Venom” – Best Truck of the Show

Ne-am întâlnit cu acesta în Șanțurile Cetății Alba Carolina, duminică, 7 august, pe o căldură fenomenală, imediat după ce un camion în care s-au băgat zeci de mii de euro a câștigat titul de ”Cel mai tare din Cetate”.

”Omul Șoselelor” nu este un om, ci o comunitate

În timp ce căutam un loc de umbră pentru un scurt interviu cu acesta, am observat o treabă, din zece în zece metri, Ilie era oprit de oameni care voiau să facă poze cu el, să discute sau să îi spună că îl urmăresc. Aveam să aflăm mai târziu de ce: pentru că ”Omul Șoselelor” nu este un om, ci o comunitate.

Mii de șoferi profesioniști din România se regăsesc în poziția de om al șoselelor și rezonează cu poveștile sale. De aici am și plecat cu discuția, de la comunitate. O comunitate care a trecut de la stadiul de postări și a ajuns la cea de ajutor reciproc.

Este și cazul unui coleg șofer al cărui bebeluș s-a născut cu o problemă gravă la inimă, iar doctorii i-au dat șanse mici de supraviețuire. Familia avea nevoie de 25 de mii de euro pentru o operație, iar în jurul Crăciunului, șoferii au început să strângă donații.

Banii au fost strânși, iar sâmbătă, 6 august, familia a venit din Roman tocmai la Alba Iulia pentru a-i întâlni pe cei din comunitate. Au stat o oră, s-au întâlnit cu șoferii care au donat și au plecat înapoi acasă.

De asemenea au mai fost cazuri în care comunitatea a donat pentru șoferi care au fost implicați în accidente, sau în care au avut nevoie de reprezentare legală.

Viața șoferilor profesioniști din România: Riscurile sunt foarte mari

Riscurile sunt mari din cauza faptului că șoferii vor să dea tot ce pot pentru a mulțumi firmele, iar cererea mare de pe piață susține acest lucru, a explicat în linii mari Ilie.

CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO: ”Concert” și spectacol de lumini cu 80 de camioane în Șanțurile Cetății Alba Carolina. Truck Tuning Art la Alba Iulia

În acest fel pregătirea de lungă durată dispare, iar cei noi în branșă ajung la volanul unor mașini mari, fără a avea multă experiență.

De la angajat MApN la șofer profesionist

Ilie a fost de la 19 ani, timp de patru ani angajat al MApN. A renunțat la locul de muncă și a plecat din țară. A văzut ce înseamnă străinătatea pentru un român și s-a hotărât să revină în țară.

A devenit șofer, a început de jos, a condus prima dată o Dacia Papuc și distribuia mezeluri. A fost greu să intre în branșa de șofer profesionist și a ales să meargă pe zona de internațional, deoarece a vrut să fie la același nivel cu șoferii din Europa.

Șoferii români, în top trei în Europa

Din punctul său de vedere, Ilie Matei consideră că șoferii din România sunt în top trei european. Toate firmele de transport european vorbesc foarte frumos despre șoferii români, iar aceștia sunt respectați în toate țările europene, a explicat Ilie.

Sunt șoferi care lucrează cot la cot cu șoferii europeni și care își fac meseria cu respect, a mai precizat acesta.

În linii mari, Ilie Matei a reușit să coaguleze o comunitate, în jurul unei idei, cea că șoferii de camion sunt profesioniști care își fac meseria cu dedicație într-o branșă cu cerințe foarte mari și în continuă expansiune.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement