Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Delegație de la Banca Mondială, în vizită oficială la Primăria Alba Iulia. Hava: „Ne-au spus că lucrurile aici sunt foarte roze”


Publicat

Primarul Mircea Hava s-a întâlnit marți, 5 februarie, cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, în cadrul unei misiuni programate la Alba Iulia. Întâlnirea, ce a avut loc la ora 11.00, a fost prilejuită de derularea Memorandumului de înţelegere privind sprijinul pentru implementarea proiectelor în vederea absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene în România, încheiat între Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Banca Mondială. Municipiul Alba Iulia este unul din studiile de caz selectate în cadrul acestui memorandum, la nivelul întregii ţări fiind selectate doar trei oraşe.

După discuția cu reprezentanții Băncii Mondiale, primarul Mircea Hava s-a arătat mulțumit de cum au decurs lucrurile:

„Au venit la noi pentru că noi am luat foarte mulți bani, avem multe proiecte și nu suntem primii, au fost la Cluj, la Sângeorz, într-o grămadă de locuri și de aici plecau la Sibiu. Au avut cuvinte OK despre noi, ne-au lăudat, ne-au spus că lucrurile aici sunt foarte roze, dar departe de a discuta de corupție în cadrul acestui program. Sunt greșeli, dar în special sunt greșeli ale celor care controlează, care interpretează de multe ori așa cum doresc actele din lege. Atenție, deocamdată sunt controlate numai achizițiile. În momentul în care vor controla punerile în practică, lucrurile vor sta destul de rău pentru România, nu vorbesc de Alba Iulia”.

„Este o misiune a Băncii Mondiale, care are contract cu Guvernul României, pentru a vedea modul în care s-a implementat Programul Operațional Regional (POR), cu bune, cu rele, chiar și cu corecțiile financiare, pentru a pregăti următorul POR așa cum trebuie. Alba Iulia a fost selectată pentru că, știți prea bine, suntem unii dintre cei care au accesat fonduri și pentru că avem un renume de administrație locală care știe să acceseze fonduri. Am prezentat tot ce înseamnă corecții și probleme. Le-am spus că în România există o lipsă totală de management adevărat, integrat a tot ce înseamnă proiecte pe programe operaționale. La ora asta, suntem într-o activitate teribilă de control, suntem în imposibilitatea de a ne putea plăti alte proiecte, din cauza problemei cu corecțiile. Sunt sigur că Guvernul va lua măsurile care se impun, pentru că așa nu se mai poate. Sper să iasă un produs util pentru Guvern pentru că România nu se închide mâine și începând din 2016 vor mai fi și alte programe. Dacă se vor gestiona ca acest program, vom avea mari probleme”, a declarat primarul.

Obiectivul întâlnirii constă în simplificarea şi îmbunătăţirea sistemului de planificare pentru o dezvoltare teritorială durabilă, integrată perioadei de programare a Comisiei Europene 2014 – 2020, respectiv fundamentarea corectă a politicilor cu impact teritorial, caracteristice comunităţilor locale. Formularea recomandărilor de către Banca Mondială va avea în vedere premisele şi oportunităţile principale pentru creşterea eficienţei teritoriale, coordonarea programelor de investiţii şi modificările instituţionale. Raportul final al Băncii Mondiale, care va fi realizat în urma discuţiilor cu reprezentanţi din sectoarele cheie ale oraşelor de referinţă, precum și Municipiul Alba Iulia, va cuprinde soluţii care să răspundă nevoilor reale de dezvoltare din teritoriu.

Preocupările reprezentanțiilor Băncii Mondiale, în cazul municipiului nostru, vizează aspecte importante: strategia urbană şi sistemul de planificare spaţială, strategia de dezvoltare în relația cu localitățile vecine, problemele de transport și mobilitate urbană, identificarea şi sprijinirea comunităţilor marginalizate, etc. Vizita de lucru urmărește şi identificarea problemelor cu care se confruntă Primăria Alba Iulia în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor structurale, identificarea dificultăţilor întâmpinate în implementarea proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional, relaţia dintre beneficiari şi instituţii precum ADR şi AMPOR. Scopul este identificarea de soluţii şi recomandări pentru eficientizarea implementării Programului Operaţional Regional în contextul viitoarei programări bugetare 2014-2020.

„În cadrul discuţiilor cu reprezentanții Băncii Mondiale vom sublinia dificultăţile pe care le-am avut și pe care le avem în implementarea proiectelor cu fonduri europene, precum corecţiile financiare aplicate procedurilor de achiziții publice, întârzierea de către Autoritățile de Management a plăților la termen a obligațiilor financiare conform condiţiilor contractuale. Vom viza modificările unilaterale la contractele de finanțare, regimul TVA, numărul mare a instituților cu drept de control, lipsa comunicării şi dezacordurile între aceste instituții, situații care compromit implementarea proiectelor aflate în derulare. Ne intereseză și viziunea Băncii Mondiale asupra necesității unei noi legislații în materie de parteneriat public – privat. Vom insista și asupra unei discuții privitoare la o soluție de finanțare și punere în valoare a Palatului Principilor”, a precizat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

„În cadrul acestei vizite Primăria Municipiului Alba Iulia va profita de prezenţa specialiştilor Băncii Mondiale pentru a discuta şi despre problemele de dezvoltare socio-economică existente la nivelul Municipiului Alba Iulia, despre realizările şi proiectele investiţionale implementate până în prezent și cum poate fi maximizat impactul acestora. Vom analiza posibilitatea ca Banca Mondială să ofere asistenţă de specialitate în vederea consolidării capacităţii de formulare şi implementare a proiectelor Municipiului Alba Iulia pentru perioada de finanțare 2014 – 2020 a Comisiei Europene, dar şi posibilitatea propunerii de soluţii pentru atragere de investiţii care să genereze noi locuri de muncă şi condiţii mai bune de trai pentru locuitorii municipiului”, a precizat Nicolaie Moldovan, administratorul public al Municipiului Alba Iulia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Accident la Ciugud, provocat de un tânăr de 23 de ani care s-a urcat băut la volan și a lovit o mașină parcată

Publicat

Polițiștii rutieri din Alba Iulia au intervenit pe raza localității Ciugud, pentru soluționarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale. 

Un tânăr de 23 de ani, din comuna Sântimbru, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 107 C, a intrat în coliziune cu un autoturism parcat. Incidentul s-a înregistrat la data de 6 martie 2021, în jurul orei 07,40.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltat mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Corpul de control al Guvernului anchetează publicarea situației despre testarea în județe. Voiculescu: Nu există date secrete

Publicat

Controverse în rândul membrilor Guvernului cu privire la publicarea datelor legate de numărul de teste realizate în fiecare județ. Premierul vrea să afle, cu ajutorul Corpului de Control al Guvernului cum au fost făcute publice aceste date, dar, pe de altă parte, ministrul Sănătății spune că publicarea lor este normală. 

Datele legate de testare nu erau publice până în urmă cu câteva zile. Asta și pentru că unele județe care testau foarte puțin nu înregistrau cazuri de COVID, chiar dacă aveau spitalele pline și un număr mai mare de decese decât celelalte. Fără teste și fără cazuri, județele respective stau ”bine” pe hârtie și nu sunt obligate să instituie măsuri.

Spre exemplu, potrivit raportărilor din data de 4 martie, în primele 3 zile ale lunii, județul Vrancea raportase 3,4 și 13 teste în fiecare zi (în total 20). Aceste date au fost ulterior modificate.

Ce caută Corpul de control

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ. De cealaltă parte, ministrul Sănătății reacționează: Nu există date secrete.

„Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea”, a declarat Florin Cîţu, luni, la Parlament, întrebat despre un comunicat al Ministerului Sănătăţii referitor la „remedierea” unor chestiuni legate de publicarea datelor privind efectuarea de teste COVID la nivelul fiecărui judeţ.

Întrebat, la ce avize se referă, premierul a explicat: „Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”.

Ministerul Sănătăţii a făcut săptămâna trecută, vineri, precizări cu privire la procesul de transparentizare a datelor publicate pe pagina data.gov.ro.

Răspunsul ministrului Sănătății: Nu există date secrete

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, i-a răspuns premierului Florin Cîțu că datele privind numărul de teste Covid realizate în fiecare județ trebuie să fie publice, precizând că eventualele inadvertențe se corectează pe parcurs și subliniind că ascudenerea de date este un lucru profund nociv pentru democrația unei țări.

”Există date publice. Toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există un motiv ca anumite date să nu fie făcute publice atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit ar trebui să fie date publice, transparente”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a precizat că numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte.

”Nu a trimis premierul corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi probabil sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice.

Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (…) Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei.

S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia”, a mai spus ministrul.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte pentru examen. Teste de antrenament pe discipline, setul 3, publicate de minister

Publicat

examen

Al treilea set de teste de antrenament (modele de subiecte) pentru examenul de Bacalaureat 2021 a fost publicat de Ministerul Educației.

Baremele vor fi publicate vineri.

Simularea pentru examenul național de Bacalaureat se desfășoară în perioada 22-25 martie.

AICI: BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte publicate de Ministerul Educației. Variante de pregătire pentru examen și calendar

Examenul propriu-zis va fi în perioada 14-25 iunie, cele orale, respectiv 28 iunie – 1 iulie, cele scrise. Primele rezultate vor fi publicate în 5 iulie, iar cele finale, în 9 iulie.

Vezi și BACALAUREAT 2021: Primele TESTE de antrenament și BAREME pentru examen, publicate de minister. Modele de subiecte pe discipline

TESTE de Antrenament / Modele de subiecte – BACALAUREAT 2021 – setul al treilea:

Modele de subiecte / Teste pregătire – la Limba și literatura ROMÂNĂ – BACALAUREAT 2021:

Real tehnologic:

Test 3 Română

Uman/Pedagogic:

Test 3 Română

Modele de subiecte / Teste pregătire – la MATEMATICĂ – Bacalaureat 2021:

Matematică-informatică

Test 3 Mate-Info

Matematică – Științe ale Naturii

Test 3 Mate-Științe Nat

Matematică – Tehnologic

Test 3 Mate-Tehn

Matematică – Pedagogic

Test 3 Mate-Ped

Modele de subiecte / Teste pregătire – ISTORIE – Bacalaureat 2021:

Test 3 Istorie

Modele de subiecte / Teste de pregătire – ANATOMIE – Bacalaureat 2021:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Horea și-a agresat mama și s-a ales cu dosar penal. Cea care a sunat la poliție a fost chiar femeia

Publicat

Un bărbat din Horea (județul Alba) și-a agresat mama, iar cazul a ajuns la Poliție. Bărbatul s-a ales cu dosar penal, pentru violență în familie.

Potrivit unui comunicat al IPJ Alba, polițiștii din Horea au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat mama.

La data de 05 martie 2021, în jurul orei 14.50, polițiștii din Horea au fost sesizați, de către o femeie de 58 de ani, din comuna Horea, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de către fiul său.

Polițiștii deplasați la fața locului au constat faptul că, bărbatul, în vârstă de 33 de ani, în urma unor discuții în contradictoriu și-ar fi agresat mama.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbat, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Sursă: IPJ Alba

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate