Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Delegație de la Banca Mondială, în vizită oficială la Primăria Alba Iulia. Hava: „Ne-au spus că lucrurile aici sunt foarte roze”

Publicat

YouTube video

Primarul Mircea Hava s-a întâlnit marți, 5 februarie, cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, în cadrul unei misiuni programate la Alba Iulia. Întâlnirea, ce a avut loc la ora 11.00, a fost prilejuită de derularea Memorandumului de înţelegere privind sprijinul pentru implementarea proiectelor în vederea absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene în România, încheiat între Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Banca Mondială. Municipiul Alba Iulia este unul din studiile de caz selectate în cadrul acestui memorandum, la nivelul întregii ţări fiind selectate doar trei oraşe.

După discuția cu reprezentanții Băncii Mondiale, primarul Mircea Hava s-a arătat mulțumit de cum au decurs lucrurile:

„Au venit la noi pentru că noi am luat foarte mulți bani, avem multe proiecte și nu suntem primii, au fost la Cluj, la Sângeorz, într-o grămadă de locuri și de aici plecau la Sibiu. Au avut cuvinte OK despre noi, ne-au lăudat, ne-au spus că lucrurile aici sunt foarte roze, dar departe de a discuta de corupție în cadrul acestui program. Sunt greșeli, dar în special sunt greșeli ale celor care controlează, care interpretează de multe ori așa cum doresc actele din lege. Atenție, deocamdată sunt controlate numai achizițiile. În momentul în care vor controla punerile în practică, lucrurile vor sta destul de rău pentru România, nu vorbesc de Alba Iulia”.

YouTube video

„Este o misiune a Băncii Mondiale, care are contract cu Guvernul României, pentru a vedea modul în care s-a implementat Programul Operațional Regional (POR), cu bune, cu rele, chiar și cu corecțiile financiare, pentru a pregăti următorul POR așa cum trebuie. Alba Iulia a fost selectată pentru că, știți prea bine, suntem unii dintre cei care au accesat fonduri și pentru că avem un renume de administrație locală care știe să acceseze fonduri. Am prezentat tot ce înseamnă corecții și probleme. Le-am spus că în România există o lipsă totală de management adevărat, integrat a tot ce înseamnă proiecte pe programe operaționale. La ora asta, suntem într-o activitate teribilă de control, suntem în imposibilitatea de a ne putea plăti alte proiecte, din cauza problemei cu corecțiile. Sunt sigur că Guvernul va lua măsurile care se impun, pentru că așa nu se mai poate. Sper să iasă un produs util pentru Guvern pentru că România nu se închide mâine și începând din 2016 vor mai fi și alte programe. Dacă se vor gestiona ca acest program, vom avea mari probleme”, a declarat primarul.

YouTube video

Obiectivul întâlnirii constă în simplificarea şi îmbunătăţirea sistemului de planificare pentru o dezvoltare teritorială durabilă, integrată perioadei de programare a Comisiei Europene 2014 – 2020, respectiv fundamentarea corectă a politicilor cu impact teritorial, caracteristice comunităţilor locale. Formularea recomandărilor de către Banca Mondială va avea în vedere premisele şi oportunităţile principale pentru creşterea eficienţei teritoriale, coordonarea programelor de investiţii şi modificările instituţionale. Raportul final al Băncii Mondiale, care va fi realizat în urma discuţiilor cu reprezentanţi din sectoarele cheie ale oraşelor de referinţă, precum și Municipiul Alba Iulia, va cuprinde soluţii care să răspundă nevoilor reale de dezvoltare din teritoriu.

Preocupările reprezentanțiilor Băncii Mondiale, în cazul municipiului nostru, vizează aspecte importante: strategia urbană şi sistemul de planificare spaţială, strategia de dezvoltare în relația cu localitățile vecine, problemele de transport și mobilitate urbană, identificarea şi sprijinirea comunităţilor marginalizate, etc. Vizita de lucru urmărește şi identificarea problemelor cu care se confruntă Primăria Alba Iulia în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor structurale, identificarea dificultăţilor întâmpinate în implementarea proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional, relaţia dintre beneficiari şi instituţii precum ADR şi AMPOR. Scopul este identificarea de soluţii şi recomandări pentru eficientizarea implementării Programului Operaţional Regional în contextul viitoarei programări bugetare 2014-2020.

„În cadrul discuţiilor cu reprezentanții Băncii Mondiale vom sublinia dificultăţile pe care le-am avut și pe care le avem în implementarea proiectelor cu fonduri europene, precum corecţiile financiare aplicate procedurilor de achiziții publice, întârzierea de către Autoritățile de Management a plăților la termen a obligațiilor financiare conform condiţiilor contractuale. Vom viza modificările unilaterale la contractele de finanțare, regimul TVA, numărul mare a instituților cu drept de control, lipsa comunicării şi dezacordurile între aceste instituții, situații care compromit implementarea proiectelor aflate în derulare. Ne intereseză și viziunea Băncii Mondiale asupra necesității unei noi legislații în materie de parteneriat public – privat. Vom insista și asupra unei discuții privitoare la o soluție de finanțare și punere în valoare a Palatului Principilor”, a precizat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

„În cadrul acestei vizite Primăria Municipiului Alba Iulia va profita de prezenţa specialiştilor Băncii Mondiale pentru a discuta şi despre problemele de dezvoltare socio-economică existente la nivelul Municipiului Alba Iulia, despre realizările şi proiectele investiţionale implementate până în prezent și cum poate fi maximizat impactul acestora. Vom analiza posibilitatea ca Banca Mondială să ofere asistenţă de specialitate în vederea consolidării capacităţii de formulare şi implementare a proiectelor Municipiului Alba Iulia pentru perioada de finanțare 2014 – 2020 a Comisiei Europene, dar şi posibilitatea propunerii de soluţii pentru atragere de investiţii care să genereze noi locuri de muncă şi condiţii mai bune de trai pentru locuitorii municipiului”, a precizat Nicolaie Moldovan, administratorul public al Municipiului Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax