Eveniment
FOTO-VIDEO: Deschiderea circulaţiei pe AUTOSTRADĂ, între Cunţa şi Sălişte, AMÂNATĂ. Precizări OFICIALE de la CNADNR
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) nu va putea respecta termenul din 30 septembrie, pentru finalizarea lucrărilor şi deschiderea circulaţiei pe lotul 3, între Cunţa (judeţul Alba) şi Sălişte (judeţul Sibiu). Motivul este dat de condiţiile meteo nefavorabile din ultimele zile, ce a încurcat ritmul lucrărilor.
„Având în vedere că în ultima perioadă de timp pe zona Orăștie-Sibiu a plouat 11 zile, CNADNR SA anunță că decalează termenul de finalizare a lucrărilor la lotul 3 Cunţa -Sălişte. În graficul de execuție conform prognozei meteo, CNADNR SA prevăzuse o perioada de 5 zile cu ploaie, întârzierea fiind dată de dublarea perioadei în care nu s-au putut efectua lucrări specifice, în conformitate cu standardele de calitate„, arată CNADNR, într-un comunicat de presă, făcut public marţi, 27 septembrie.
Compania nu a dat alt termen pentru finalizarea lucrărilor.
Din cele mai recente imagini postate pe reţeaua de socializare de către CNADNR, se vede că în aceste zile se lucra în continuare la partea de structură a autostrăzii.
Segmentul de 22 de kilometri din Autostrada Orăştie – Sibiu, între Cunţa şi Sălişte, a fost închis circulaţiei din 7 septembrie 2015, după ce au fost descoperite fisuri şi apă la fundaţia carosabilului. Au fost demolată autostrada pe o porţiune de 200 de metri, reconstrucţia tronsonului începând abia în august, după avizarea lucrării. Lucrarea este realizată de CNADNR, în regie proprie.
CNADNR precizează, de asemenea, că lucrările realizate pentru refacerea lotului 3 al autostrăzii Orăştie – Sibiu respectă întocmai Proiectul tehnic, cât şi toate standardele şi normativele în vigoare. De asemenea, subliniază că este foarte important ca acest proiect executat în regie proprie să fie asumat şi finalizat în condiţii de siguranţă a circulaţiei.
“CNADNR SA face cunoscut faptul că a monitorizat calitatea execuţiei lucrărilor prin trei moduri: prin activitatea laboratorului propriu al CNADNR SA/DRDP Cluj, acreditat gradul II, prin activitatea Inspectoratului de Stat în Construcţii şi prin activitatea Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN)”.
CNADNR oferă exemple de teste executate de către laboratorul propriu al CNADNR/ DRDP Cluj:
„Pentru terenul de fundare:
– verificări cu placa dinamică pentru determinarea modulului conform dispoziţiei data de proiectant (rezultate modul dinamic de deflecţie Evd: 20.1 MN/m2 ÷ 25 MN/m2);
– verificări topo pentru stabilirea cotei terenului de fundare conform proiect.
Pentru tranşee drenante, dren de evacuare şi saltea de piatră spartă:
– verificări pentru fiecare 1000 mc de piatră spartă pusă în operă, în vederea determinării densităţii aparente, absorbţiei de apă, porozităţii aparente şi granulometrie.
– determinări cu placa dinamică în vederea determinării imodulului dinamic cf cerinţelor proiectantului la fiecare strat de umplutură (rezultate modul dinamic de deflecţie Evd: 60 MN/m2 ÷ 64MN/m2).
– verificări topo pentru stabilirea cotei atât la excavare, cât şi la umplutură.
Umplutură de balast la fiecare 30 cm:
– verificări pentru fiecare 1000 mc de balast pus în operă, în vederea determinărilor de granulozitate, echivalent de nisip, uzură, coeficient de neuniformitate, conţinut de impurităţi, masa volumică (rezultate proctor modificat: umiditate optima de compactare = 6.3% sidensitate maxima in stare uscata = 2.280 g/cm3;
– determinări cu placa dinamică în vederea determinării modulului dinamic cf cerinţelor proiectantului.
– determinarea cu pârghia Benkelaman pentru determinarea capacităţii portante.
– verificări topo pentru stabilirea cotelor din proiect.
Laboratorul propriu din şantier monitorizează în permanenţă lucrările executate. Toate testele sunt realizate în timp real, astfel încât să poată fi confirmată calitatea lucrărilor, fără de care nu se poate trece la o nouă etapă de execuţie. Cu ajutorul acestuia sunt realizate măsurători pe toată perioada de execuţie a lucrărilor, fiind verificată astfel calitatea lucrărilor executate.
Inspectoratul de Stat în Construcţii a ales în fazele determinante aferente Proiectului tehnic să facă, de exemplu, următoarele verificări:
Verificare aşternere geosintetice înaintea aşternerii saltelei de piatră spartă;
Verificare aşternere geosintetice la baza rambleului la cota peste piatra spartă.
Ambele faze determinante au fost admise de către I.S.C, fiind verificate toate documentele întocmite”.
Alte teste realizate în şantier de către CESTRIN în timpul derulării lucrărilor de construcţie:
– măsurători pentru determinarea capacităţii portante a straturilor granulare şi pământului au fost efectuate în data de 01.09.2016 cu deflectometrul PRIMA 100:
– alta etapă de măsurători pentru determinarea deflexiunilor şi modulilor de elasticitate a straturilor granulare şi a pământului au fost efectuate în perioada de 13.09.2016-14.09.2016 cu deflectometrul PRIMA 100”.
După finalizarea lucrărilor, CNADNR SA va monitoriza din punct de vedere geotehnic şi structural zonele cuprinse între km 60+450 – km 60+700, km 44+300 – km 44+400, respectiv km 53+750 – km 53+800, aferente Autostrăzii Orăștie – Sibiu lot 3. Monitorizarea efectivă va începe imediat după finalizarea lucrărilor printr-un sistem modern de monitorizare, potrivit CNADNR.
Promisiunile CNADNR de la începutul lunii
La începutul lunii septembrie, după o verificare în teren, şeful CNADNR, Cătălin Homor, a declarat că tronsonul se redeschide circulaţiei la 30 septembrie.
„Ne-am angajat ca la sfârşitul lunii septembrie să redeschidem acest tronson de autostradă. În momentul de faţă, este o activitate destul de bună şi ne vom respecta termenul înaintat.
Vezi şi FOTO-VIDEO: AUTOSTRADA Orăştie-Sibiu. Câteva zile până la termenul pentru redeschiderea circulaţiei între Cunţa şi Sălişte. Cum arată şantierul
Lucrările sunt în grafic, în momentul de faţă, s-au finalizat toate cele şase drenuri, avem o saltea de piatră de 1,5 metri, care s-a finalizat şi în spate se execută lucrări de umplutură din balast.
Ritmul este bun, cum am mai spus. În plan avem un strat de 50 de centimetri pe zi, o zi însemnând 24 de ore de muncă. Modul de abordare a acestui tip de probleme îl vom folosi şi pe alte proiecte“, a declarat Cătălin Homor, în 9 septembrie.
Potrivit acestuia, CNADNR a mai indentificat alte trei zone cu probleme pe tronsonul în şantier.
„În urma verificării făcute cu proiectantul, am identificat alte trei zone, dar minore, pe partea carosabilă, care vor fi finalizate în paralel cu lucrările actuale, astfel încât, la sfârşitul acestei luni, tot sectorul să fie redat circulaţiei, în condiţii de siguranţă“, a precizat Homor.
Autostrada Sibiu-Orăștie a fost inaugurată de fostul premier Victor Ponta cu puţin înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale. La doar zece zile după deschiderea circulației, au apărut fisuri în asfalt. Câteva luni mai târziu, 500 de metri erau distruşi. Ulterior, contractul cu firma de construcţii a fost reziliat, iar tronsonul a fost închis. Iniţial se vorbea de aproape două luni, dar s-a făcut un an. Timp în care şoferii sunt nevoiţi să circule pe drumul național 1, între Cunţa şi Sălişte.
Pe 7 septembrie s-a împlinit un an de când Autostrada Orăştie – Sibiu a fost închisă între Cunţa (judeţul Alba) şi Sălişte (judeţul Sibiu), din cauza surpărilor. Dacă iniţial urma să fie redeschisă în câteva luni, abia în august au început lucrările, derulate de CNADNR.
Vezi şi FOTO-VIDEO: Cum arată AUTOSTRADA închisă de un an. Forfotă pe şantierul dintre Cunţa şi Sălişte. Stadiul lucrărilor
În prezent, România are 733 de kilometri de autostradă, însă în acest bilanţ este inclus şi lotul de 22 de kilometri al autostrăzii Sibiu-Orăştie, închis la zece luni după inaugurare pentru grave deficienţe.
sursa foto-video: CNADNR (Facebook)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News