Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Dezastru lăsat în urmă de turiști, la refugiul Săruni. „Asistăm la apariția unei noi generații de sportivi”

Publicat

Un grup de turiști care a ajuns recent la refugiul Săruni, situat deasupra orașului Zlatna, în apropiere de cel mai înalt vârf al Trascăului – Vf. Dâmbău, a dat dovadă de o lipsă de respect față de adăpostul ridicat pentru iubitorii de munte.

„Imaginile de mai jos arată cum am găsit Refugiul Săruni. Aproape la fel a fost și în interior, deși Regulamentul refugiului spune clar ce și cum. Ultimii ajunși la Săruni au fost: un grup organizat de peste 25 de oameni și o trupă a domnului Alexandru din Alba Iulia, care ne-a lăsat și un bilet.

Primul grup nu a solicitat cheia, ne-au cerut sprijinul telefonic pentru că nu găseau apă. E ciudat cum, a doua zi un cioban a găsit izvorul plin, chiar cu apa curgând peste.

Explicațiile noastre au fost clare și repetate. Asistăm la apariția unei noi generații de <sportivi>, care urcă muntele ca să bifeze o activitate fizică, neavând elementare cunoștințe montane. De exemplu, în acest caz, unde să cauți apă pe munte. Deși, la noi, este potecă către izvor, două indicatoare, iar izvorul e captat într-o amenajare din scândură de brad, cu capac.

Să revenim la domnul Alexandru (nu știm exact cine e autorul dezastrului exterior, dar dânsul și trupa e responsabil pentru interior). Domnule Alexandru, noi credeam că ați ajuns la noi pentru peisaj, pentru ineditul locației, pentru a vă bucura de o seară la munte. Se vede că nu a fost așa.

Ne cerem scuze pentru următoarele sfaturi, dar poate o să vă prindă bine. În alt loc, desigur.

Orice om de munte care își va petrece noaptea sus printre stele va avea cu el (cel puțin) o sursă de lumină, fie ea frontală sau de orice alt tip. Controlerul nostru a cedat, dar nu considerăm că e vina noastră pentru că nu oferim servicii turistice, ci punem la dispoziția iubitorilor de munte un refugiu. Unde te odihnești după tură, eventual faci focul să te încălzești, să îți uști hainele sau să (îți) gătești.

Am ajuns acum la foc. O sobă de teracotă e o chestie complicată. Să faci focul în ea în iunie, oricum seamănă cu o tentativă de sinucidere. Iunie 2024, nu orice iunie. În condițiile în care mai avem o sobă de teracotă în „făgădău” și o vatră exterioară. Dar trecem peste asta. Soba de teracotă, după ce ard lemnele, „adună” cenușă. Orice om de munte ȘTIE că primul lucru când vrei să faci focul e să cureți „cenușarul”. Nu ați făcut-o. Și doi, o chestie super complicată. Sub vatră (unde faci focul) e un grilaj (grătar), cu dublu rol. Așa-i că nu știați? O dată, pe acolo pică cenușa în compartimentul inferior, „cenușarul”. Și doi, dacă cureți acest grilaj (NU AȚI FĂCUT-O) și e ușița deschisă la „cenușar”, se crează acel curent de aer necesar pentru aerajul hornului. SF domn’le.

Nu v-am cerut bani. Recomandăm o donație – care e depusă sus, într-o cutie specială (deci nu putem verifica suma și nici numărul de persoane) bănuți pe care îi folosim pentru întreținerea refugiului, dar și pentru lemnele pe care le pregătim pentru cei care ȘTIU să facă focul. Nu v-am cerut bani, dar v-am rugat frumos să citiți Regulamentul și să îl respectați. Nu ați făcut-o.

În anul 2008, anul construcției refugiului, se ajungea sus perpedes sau cu cai, eventual car cu boi. Când dispuneam de fonduri, materialele ajungeau la 45 de minute de refugiu, cu o „rabă”, și de acolo … cu caii, carul cu boi și mai des, cu spatele. Nu ați înțeles mai nimic. Vă urăm să ne evitați, iar dacă totuși alegeți să reveniți, o faceți pe riscul d-voastră”, au scris duminică cei care administrează refugiul, pe pagina de Facebook.

Despre refugiul Săruni

Refugiul Săruni este un ansamblu de mai multe constructii: două clădiri destinate cazării, un „făgădău” pentru socializare cu cuptor de pâine și sobă de teracotă cu plită, vatră de foc etc.

Refugiul Săruni este aplasat la altitudinea de 1240 m în Munții Trascău, în apropiere de cel mai înalt vârf al Trascăului – Vf. Dâmbău – 1369 m.

Dâmbăul constituie un important punct de belvedere. De aici în zilele senine de toamnă sau iarnă poate fi văzuţi Muntele Mare, Masivul Vulcan, Vârful Găina, Biharia, Retezatul, Parângul, Sureanul, Făgăraşul.

Refugiul Săruni I este ridicat din lemn, cu o structură de grinzi de fag, placata cu placi OSB- , izolat cu vată minerală. Clădirea este acoperită cu şindrilă de fag, şindrilă pentru care voluntarii Trascău Corp au lucrat 10 săptămâni. Clădirea este prevăzută cu o camera jos, dimensiuni 6 m x 3,5 m, care are rol şi de bucătărie, cu un pat supraetajat, masă, scaune la care se adaugă o verandă de-a lungul construcției de 1,5 m x 6 m. La parter este montată o sobă cu plită. La etaj, mansardă, cu saltele pentru dormit, dimensiunile camerei fiind de 5,5 m x 6 m. Clădirea e prevăzută şi cu o supra-mansardă (La Cucurigu) unde se mai pot caza suplimentar încă 5 persoane. Refugiul are în dotare 15 saci de dormit, veselă și tot ce e necesar pentru bucătărie, precum si un panou fotovoltaic cu becuri economice pentru lumină.

Refugiul este închis, cheia se poate obține sunând la 0745.306805.

  • Capacitate de cazare: 20 persoane (în caz de urgenţă se pot caza 30 de persoane).
  • Tarif cazare: 20/lei seară/persoană. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane, tariful este de 15 lei/seară/persoană.
  • Coordonate GPS: 34T0673797+ UTM5113272. sau N46 09.052 E23 15.03

Refugiul Săruni II este ridicat în imediata apropiere a vetrei de foc, este realizat din lemn, cu o structură de grinzi de fag, placată cu plăci OSB, izolat cu vată minerală. Clădirea este acoperită cu şindrilă de brad. Clădirea este prevăzută cu o camera jos, dimensiuni 3,2 m x 3,5 m, cu un pat supraetajat. În cameră a fost montată o sobă cu plită și o masă.

Refugiul Săruni II este permanent deschis.

Acces: Din traseul cruce albastră Zlatna-Lacul Iezer, există o deviere, punct roşu către refugiu. Punctul roşu pleacă din traseul cruce albastră în zona numită „Poiana cu Urzici” (din zona indicatorului către Vf. Dâmbău- 1 h), continuă apx. 20 – 30 minute până la refugiu, apoi după încă 5 minute se uneşte din nou cu traseul cruce albastră în zona tăbliţei indicatoare cu .Vf. Dâmbău – 30 min.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate