Eveniment
VIDEO: Iepurașii de Paște amplasați în Cetatea din Alba Iulia ”au înghețat de frig”. Ouăle roșii ”decorate” cu o căciulă de zăpadă
Iepurașii de Paște amplasați în Cetatea Alba Carolina, cu ocazia sărbătorilor de primăvară, ”au înghețat” din cauza vremii de afară. În loc de raze blânde care să bată pe ele, ouăle roșii de pe lângă iepurași au o căciulă de zăpadă.
Ninsoarea pornită la început de aprilie în Alba Iulia, dar și în mai multe orașe din țară a îmbrăcat și figurinele amplasate în zona turistică din Alba Iulia.
Câțiva iepurași simpatici au fost amplasați de autorități pe zona verde din apropierea Porții a III-a a Cetății Alba Carolina, cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
De asemenea, răzleț, prin iarbă au fost amplasate și câteva ouă roșii.
Amplasarea figurinelor în iarbă oferă un cadru perfect pentru câteva poze de primăvară, sub razele soarelui.
Însă, în loc de raze de soare, un cer senin și iarbă sub picioare, cei prezenți în Alba Iulia au parte de iepurași ninși și ouă roșii cu zăpadă.
Vremea neobișnuită pentru luna aprilie este cauzată de un vortex polar ajuns în România.
Ningea în tot județul Alba, vineri dimineață. Iarna s-a întors nu doar în regiunile de munte, ci și în zonele joase.
La Alba Iulia, dar și în alte orașe și comune, s-a depus un strat de zăpadă mai ales pe mașini și pe acoperișuri.
Autoritățile au emis un cod galben de ninsori valabil în județ, dar și în mare parte a țării, din cauza vortexului polar care afectează nordul României de câteva zile.
Codul galben este valabil până în 7 aprilie, ora 12.00.
Fenomene vizate: predominant ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului și polei.
Ce este vortexul polar
Toți norii (și vremea pe care o simțim) se găsesc în partea de jos a atmosferei numită troposferă. Atinge până la aproximativ 8 kilometri altitudine peste regiunile polare și până la aproximativ 14-16 km (9-10 mile) peste tropice.
Deasupra acestuia, există un strat mult mai profund numit stratosferă. Acest strat are o grosime de aproximativ 30 km și este foarte uscat.
CITEȘTE ȘI: Vortexul polar a ajuns în Alba. Este vreme de iarnă în aproape tot județul. Autoritățile au emis COD GALBEN de ninsori
În fiecare an, pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, polul nord începe să se răcească. Dar atmosfera aflată mai la sud este încă relativ caldă, deoarece încă primește energie de la Soare.
Polul nord primește foarte puțină lumină solară și energie termică, răcindu-se într-un ritm mai rapid.
Reducerea temperaturii înseamnă, de asemenea, o scădere treptată a presiunii peste polul nord. În stratosferă, procesul este același. Pe măsură ce temperatura scade peste pol și diferența de temperatură spre sud crește, o zonă cu presiune scăzută începe să se dezvolte peste stratosferă.
Este aproape ca un ciclon foarte mare, acoperind tot polul nord, până la latitudinile medii. Vortexul polar este prezent la toate nivelurile, aproape de la sol.
Puterea vortexului polar este cel mai adesea măsurată de puterea vânturilor din interiorul său. De obicei, acest lucru se face prin măsurarea vitezelor zonale (de la vest la est) în jurul cercului polar (latitudine 60 ° N).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News