Aiud
VIDEO: Imagini aeriene cu lucrările la Autostrada A10, între Sebeș și Aiud. API: Care sunt termenele „realiste” de finalizare
Asociația Pro Infrastructura a publicat imagini aeriene cu stadiul lucrărilor la loturile 1 și 2 de pe Autostrada A10 Sebes – Turda, între Sebeș și Aiud. Potrivit reprezentanților asociației, tronsonul 1 se apropie de 90% stadiu fizic, însă este încă foarte mult de muncă mai ales la nodurile din capete, lotul având un termen de finalizare „realist” abia în vara anului 2021.
Pe tronsonul 2 progresul nu a atins încă 70%, fiind „evident că șantierul nu se poate finaliza în 2020, ba chiar și 2021 prezintă mari semne de întrebare”.
Imaginile aeriene au fost filmate joi, 4 iunie, în cele două puncte critice de pe loturile 1 și 2 ale Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, respectiv în nodurile Sebeș și Alba Iulia Nord.
„Tronsonul 1 se apropie de 90% stadiu fizic, mobilizarea constructorului (Pizzarotti) îmbunătățindu-se semnificativ în ultimele săptămâni. Însă este încă foarte mult de muncă mai ales la nodurile din capete, cel din nord având în continuare stâlpi de înaltă tensiune nemutați.
Doar la Sebeș trebuie instalate aproximativ 150 de grinzi de beton și un tablier metalic, plus armarea, suprabetonarea și asfaltarea celor 5 structuri de 1,2 km. La Alba Iulia Nord pasajul peste calea ferată este foarte întârziat.
Dacă Pizzarotti lucrează la fel de încet ca în ultimii ani, abia vara lui 2021 poate fi un termen de finalizare realist (toate bretelele)”, au explicat reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.
„Pe lotul 2, al grecilor de la Aktor, este în continuare haos: se refac terasamente deoarece nu ies testele de capacitate portantă, avem structuri executate de Retter abandonate și zone asfaltate în stil tablă de șah. Managerii par complet depășiți de situație și nici nu-și plătesc la timp subcontractorii.
Singura veste pozitivă este ridicarea în nodul Teiuș a noilor stâlpi de linii electrice necesari deblocării pasajului peste calea ferată.
La un progres fizic chinuit care nu a atins încă 70%, este evident că șantierul nu se poate finaliza în 2020, ba chiar și 2021 prezintă mari semne de întrebare în condițiile actuale.
Într-un scenariu optimist, în 2020 se poate deschide circulația pe cei 17 km dintre Alba Iulia Nord și Sebeș, dar numai pe bretelele scurte conectate în sensurile giratorii A1-A10. Pentru asta, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere trebuie să iasă din zona de confort și să-și asume răspunderea unei recepții parțiale”, au transmis reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.
sursa, foto: Facebook – Asociația Pro Infrastructura
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News