Abrud
VIDEO Cum arată Transalpina de Apuseni, înainte de asfaltare. Peisaje sălbatice și case din alte secole, în care nu mai stă nimeni
De la Bucium la Aiud, Transalpina de Apuseni străbate unele dintre cele mai sălbatice și spectaculoase peisaje din România.
Pe toată lungimea drumului, de aproape 80 de kilometri, abia întâlnești câțiva oameni. Și asta doar în satele mai mari, cum este Mogoș, pentru că în rest, satele și cătunele din apropierea traseului, sunt în mare parte depopulate sau locuite de câțiva bătrâni.
Nu sunt magazine și evident nici stații de carburant, de aceea o deplasare turistică în zonă necesită puțină organizare: combustibil, apă, mâncare, aparat foto.
Peisajele de toamnă și atmosfera desprinsă din alte secole, merită însă acest efort.
Drumul șerpuiește kilometri întregi prin păduri colorate în galben și roșu, pe marginea unor culmi abrupte, sub care se deschid văi largi, în care se observă case cu acoperiș țuguiat de paie, întunecate de trecerea timpului, biserici abandonate și gospodării răsfirate pe versanți.
Prin crăpăturile din pereții caselor vechi şi prin spărturile acoperişurilor aplecate poţi vedea, dacă ai curiozitatea, sobe, roţi de lemn, vase şi multe alte lucruri care îți pot face o idee despre modul în care se trăia mai demult în întreaga zonă.
Dacă te uiți mai atent, poți vedea lucruri și mai vechi: zăvoare pentru ușile grajdurilor precum cele din evul mediu, în totalitate din lemn, cuie din lemn construite special pentru menținerea paielor pe acoperiș și multe alte invenții arhaice ale unei comunități care, din cauza accesului foarte dificil a fost nevoită să își producă aproape tot, la fața locului.
Vitele lăsate la păscut în semi-libertate reprezintă unul dintre puținele semne că zona nu este complet abandonată.
Depopularea satelor de pe Transalpina de Apuseni
De altfel, depopularea uneia dintre cele mai frumoase zone din județul Alba, a fost un argument invocat de autoritățile județene pentru investiția în reabilitarea drumului care face legătura între Bucium și Aiud, peste munte, care ar putea revitaliza comunitățile din Râmeț, Ponor, Mogoș și Bucium și satele din componența acestora.
Drumul este în curs de asfaltare, dar este practicabil și în prezent, chiar și cu o Dacia Logan.
Consiliul Județean Alba a împărțit lucrările pe două loturi. Constructorul a fost schimbat, dar în prezent lucrările au toate șansele să fie reluate: pe unul dintre locuri a fost găsită o altă companie, în timp ce a doilea lot se află în licitație.
Dacă pleci dinspre Aiud, Transalpina de Apuseni începe de la ieșirea din oraș și continuă prin Pădurea Sloboda, satele Râmeț, Brădești, Geogel, Măcărești, Bîrlești Cătun, Cojocani, Valea Barnii, Bîrlești, Mogoș, Valea Albă, Ciuculești, Bucium, Izbita, Coleșeni și Bucium Sat.
Drumul șerpuiește pe creste, la cota de peste 1.000 de metri și este presărat cu foarte multe puncte de belvedere.
O incursiune în zonă vă permite să vizitați multe obiective turistice naturale (inclusiv Detunata Goală), dar și antropice, în special mănăstiri (în zona Ponor).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News