Eveniment
VIDEO: Interes mare pentru învățământul profesional dual în Alba. Sunt formate deja trei clase, iar alte două se află în discuție
Învățământul profesional dual începe să prindă contur și interes pentru elevii care doresc să specializeze într-o meserie. Au fost formate deja trei clase profesionale, dintre care două la Alba Iulia și una la Cugir, iar pe lângă acestea și Colegiul Tehnologic din Sebeș și-a manifestat interesul pentru învăţământul profesional. Datele au fost transmise de inspectorul școlar Dan Cherecheș, în cadrul unei conferințe organizate de PNL Alba.
„Pe lângă învățământul profesional clasic, anul acesta vom avea și învățământ profesional dual. Vom începe cu două clase la Alba Iulia la Colegiul <Alexandru Domșa> și avem o clasă formată la Cugir. Din discuțiile pe care le-am avut la Prefectură încercăm să formăm și la Sebeș două clase de învățământ profesional dual”, a declarat inspectorul Dan Cherecheș la conferința de presă a PNL Alba.
De asemenea, acesta a dorit să precizeze faptul că la învățământul școlar profesional se vor putea înscrie elevii care au terminat clasa a IX-a. „Învățământul profesional dual pe care intenționăm să îl implementăm în județul Alba în anul școlar 2013-2014 se va desfășura după clasa a IX-a”, spune Dan Cherecheș.
În cele două clase de la Alba Iulia elevii vor obține diplome de operator comandă numerică și operator la cald, la Cugir se vor forma specializări de operator comandă numerică și strungar, iar școala de la Sebeș a solicitat, ca domeniu, montator și întreținere și reparații, în timp ce agenții economici de acolo cer electromecanic.
Elevii care se vor face orele la învățământul profesional dual vor primi o bursă lunară de 400 de lei, din care 200 de lei de la minister și 200 de la agenții economici implicați în acest proiect.
Din Alba, la proiect și-au anunțat participarea firmele Star Transmission Cugir, Supremia, Saturn, IPEC, Apulum, Transavia, Bosch Rexroth.
Prima etapă de înscrieri la școlile profesionale a avut loc în 5-10 iulie, a doua etapă de admitere se desfășoară în perioada 17 iulie-1 august, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013-2014.
În perioada 17-23 iulie s-au completat fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere a avut loc în 25 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi pot depune dosarele de înscriere la licee până în 26 iulie.
În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 5-6 august, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.
În ceea ce privește învățământul profesional clasic, inspectorul şcolar a precizat că cea de-a doua etapă de înscriere s-a încheiat în data de 10 iulie, iar 70% din locuri au fost ocupate.
„S-a încheiat cea de-a doua etapă de înscriere la învățământul profesional, noi din numărul de locuri scoase am ocupat 70%. Mai avem o a treia etapă care se va desfășura în 27-31 august, la care sunt așteptați elevii care nu ai sunt așteptați elevii care încă nu au optat sau care poate mai au de dat corigențe”, a precizat Dan Chereches.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News