Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Istoricul Tudor Roșu din Alba Iulia explică cum a apărut Ziua Femeii. De la noțiunea de mamă, la mișcarea sufragetelor

Publicat

Ziua de 8 Martie este cunoscută la nivel internațional ca o sărbătoare a femeii. Ziua în care bărbații fac cadouri femeilor din viața lor: mamă, soție, soră, iubită. 

Rădăcinile sărbătorii pe care astăzi o cunoaștem cu toții ca Ziua Femeii se întind foarte departe în timp. De la antichitate, când era celebrată ideea de procreere, ideea de mamă și până la mișcarea sufragetelor. 

Tudor Roșu, director adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a explicat pentru alba24.ro cum a apărut sărbătoarea de 8 Martie.

Tudor Roșu: De la antichitate, la mișcarea de emancipare feminină

Istoricul a explicat că semne ale celebrării femeii sunt păstrate încă din antichitate. Însă o sărbătoare a femeii apare după mișcarea sufragetelor, momentul de emancipare feminină.


Mișcarea sufragetelor a reprezentat o mișcare de emancipare a femeilor din Anglia de la începutul secolul al XX-lea, al cărei scop a fost obținerea drepturilor politice pentru femei, în principal dreptul de vot.

”Rădăcinile le putem identifica foarte departe în timp. Sunt două noțiuni distincte despre care trebuie să decantăm.

Odată ideea de mamă, de procreere, de naștere care este celebrată încă din antichitate și, pe de altă parte, ideea de femeie. Femeia distinctă de bărbat, lucru care se sărbătorește, se omagiază, să spunem dintr-o perioadă mult mai recentă.

Abia din începutul secolului XX avem, odată cu mișcarea sufragetelor, cu mișcarea de emancipare feminină, se pune problema de zi a femeii. Da nu femeii ca mamă, ci a femeii pur și simplu.

Lucru care este preluat și de societatea europeană, de Germania, de țările care mergeau pe trendul socialist. Lucru dus mai departe după revoluția bolșevică în spațiul sovietic.

De acolo, ziua de 8 martie devine zi oficială, se sărbătorește în spațiul de dincoace de cortina de fier, dar ulterior, după anii 1960, se împrăștie în întreaga lume și în întreaga Europa.

Sărbătorim ziua femeii, dar în egală măsură și ziua mamei. Există state în lume unde astea sunt distincte”, a precizat Tudor Roșu.

Repere istorice

În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.

O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga.

După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii, dar procesul de emancipare a femeii nu a fost încheiat.

Femeile au cerut drepturi egale

Femeile au continuat să demonstreze pentru drepturi egale și în principal pentru drept de vot. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.

Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga

Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.

Ziua femeii a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977, devenind o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și în SUA, fiecare sărbătorind-o așa cum o simte. Ziua de 8 Martie este pe plan internaţional Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la asistență medicală, la contracepție.

Tranziția de la ziua mamei la ziua femeii în România

În Anglia, unde pe 8 Martie au loc marșuri și întruniri în memoria acestor femei. În România în ziua de 8 Martie se sărbătorește Femeia, bucuria vieții și motivația de a trăi.

Până în decembrie 1989 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor.

După Revoluția din 1989, noțiunea de ziua mamei este înlocuită cu ziua femeii. Orice femeie așteaptă cu nerăbdare ziua femeii, zi în care îți dorește să fie răsfățată atât de iubit, soț, cât și de copii, rude și chiar colegi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement