Blaj
VIDEO: Noapte albă după marțea neagră. Urmările dezastrului de pe Valea Târnavelor. Viitura a făcut ravagii la Sâncel și Șona
Sub cerul negru, ploaia puternică a început aproape simultan cu mesajele de alertă primite de oameni pe telefoanele mobile. Timp de mai bine de o oră, norii s-au plimbat peste mai multe sate de pe Valea Târnavelor, lăsând în urma lor prăpăd. S-a întâmplat marți seara, iar urmările dezastrului se văd astăzi.
O noapte întreagă pompierii și localnicii au muncit pentru a-și scoate apa din case, din pivnițe și din curțile inundate.
A doua zi dis de dimineață au primăria a început să curețe drumurile pline de aluviuni și pietre aduse de viitură.
Citește și COD ROȘU, ZI NEAGRĂ în Alba. Bilanțul inundațiilor: Sute de case sub ape, drumuri distruse, zeci de sinistrați și pagube enorme
Utilajele au fost scoase în stradă pentru a curășa de noroi drumurile și pentru decolmatarea podețelor.
Sute de locuințe inundate, case distruse complet, kilometri întregi de drumuri naționale și județene măcinate de apă, zeci de sinistrați, animale domestice ucise, foarte multe mașini avariate, instituții publice și societăți comerciale sub apă reprezintă doar câteva elemente ale unui bilanț parțial realizat de autorități.
Vezi și LIVE VIDEO: Satul Sânmiclăuș sub ape. Intrarea în localitate, blocată, alimentarea cu energie electrică întreruptă
Codul roșu de inundații, emis de autorități marți seara pentru o zonă foarte extinsă a județului Alba, de la Ocna Mureș și Blaj, până la Teiuș, a fost confirmat rapid de realitatea din teren.
Pe toată Valea Târnavelor a plouat cu găleata, cantitatea de apă ajungând până la 80 de litri pe metrul pătrat într-un timp foarte scurt.
Apele au început să se scurgă de pe versanți și au umplut albiile văilor care traversează satele respective. Podurile au fost depășite de nivelul apelor, care au inundat tot ce au găsit în cale.
Au ajuns și în casele oamenilor, în unele locuri depășind un metru.
Cea mai grea situație a fost înregistrată în cursul serii la Sânmiclăuș. Viitura a măturat satul și l-a împărțit în două.
Miercuri dimineață, primarul Florin Mărginean a organizat mai multe echipe pentru decolmatarea drumului cu ajutorul unei cisterne cu apă care a spălat aluviunile și pentru scoaterea apei din gospodării cu ajutorul unor pompe.
De altfel, reprezentanții ISU și cei ai administrației locale au rămas toată noaptea în zonă, alături de oameni.
Treptat, apele s-au retras și oamenii au început să își curețe gospodăriile și să își contabilizeze pagubele.
Urmele dezastrului de noaptea trecută erau însă destul de vizibile.
Casele cele mai vechi au fost și cele mai afectate. De asemenea, apa a intrat și în Biserica Penticostală, unde a distrus sistemul de sonorizare, scaunele și sala de rugăciuni.
Vezi mai multe informații, foto și video pe pagina următoare:
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News