Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Noile REGULI pentru școli. De luni, unitățile de învățământ vor putea funcționa cu prezență fizică

Publicat

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, au prezentat vineri noile reguli de funcționare a școlilor.

Prin decizie CNSU, a fost eliminat criteriul ratei de vaccinare de minim 60% a personalului dintr-o școală sau grădiniță pentru desfășurarea față în față a cursurilor. Trecerea la școala online va fi condiționată de numărul de paturi COVID libere în fiecare județ.

Noile reguli vor impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică dacă în clasă au fost confirmate 3 cazuri COVID, față de doar un singur caz COVID cât erau în prezent.

Declarații Sorin Cîmpeanu:

  • ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor cat și de rata de vaccinare a personalului din învățământ
  • parametrul rata de vaccinare a personalului din învățământ introdus în data de 5 noiembrie 2021 consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie profesională vaccinată minus mult peste 70 la sută.
  • în prezent, dată fiind specificitatea varianta Omicron, s-a propus și s-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare al mediului spitalicesc. Pragul este de 75 la sută, un prag care nu este atins în niciunul dintre școlile județele României în prezent. Deci din perspectiva educației luni toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică.
  • cea de-a doua schimbare este a suspendării activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive.
  • se păstrează regula intrării în online a întregii școli, atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase iau activitatea fizică suspendată
  • suspendarea activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii; suspendarea întregii școli se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență
  • regulile se aplică unitară la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București Ilfov care din cauza specificității vor fi tratate împreună; analiza se va face în ansamblu București Ilfov
  • toate școlile și grădinițele dintr-un județ trec în online atunci când situația se va agrava, dacă se va agrava, în acel județ.
  • aceste schimbări majore fac posibilă derularea procesului educațional în condiții maxime de siguranță sanitară, maxime într-un context dat care este complicat. Modelul să știți că nu este original românesc, a fost adoptat și în alte țări, spre exemplu Franța până săptămâna trecută a funcționat pe aceleași reguli.

Vezi și Ministrul Educației anunță posibile modificări în structura anului școlar 2022- 2023. Când ar putea începe elevii școala

Declarații Alexandru Rafila

  • ne dorim să menținem școlile deschise, nu cu orice preț, ci trebuie să adaptăm modul în care deschidem școlile sau le menținem deschise în funcție de evoluția epidemiologică dar și de particularitățile noi ale tulpinii Omicron, care au schimbat tablouri -dacă vă uitați ce se întâmplă și în România și în alte țări – față de trecut
  • numărul de internați pe zi este de 2,5 la sută din totalul cazurilor; vedeți că această infecție se transmite și către persoanele vaccinate, chiar dacă într-o formă ușoară sau mult mai ușoară decât în cazul celor nevaccinate și trebuie să înțelegem că sănătatea acestei generații de copii, mă refer la dezvoltarea lor fizică și psihică, depinde de funcționarea școlilor
  • situația de astăzi variază în funcție de gradul de ocupare al paturilor, Suceava 34 la sută în jud. Cluj 28 la sută, pentru București și Ilfov 16 la sută, iar la nivel național 16 la sută este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate bolnavilor de Covid. Un total de 25000 de paturi, inclusiv paturile ATI
  • de ce 75 la sută? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să-l ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibil itate brusc și atunci vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70 la sută; este important să fie o diferență sensibilă atunci când redeschide școală să nu fie situația ca săptămâna viitoare s-au închis din nou . este bine să fie continuitate pentru procesul de învățământ.
  • De ce trei cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă, și pentru pojar, rujeola, și pentru oreion și bineînțeles și pentru această boală folosind un etalon care este cunoscut de toți epidemiologii.
  • De ce șapte zile? Pentru că aceasta este perioada de incubație, de exemplu un copil se îmbolnăvește în ziua unu și atunci perioada de incubație în care ar mai putea să apară cazuri să fie, în general este mai scurtă mai ales la tulpina Omicron este de șapte zile.
  • Dacă se întâmplă suspendarea activității în jumătate din clasele dintr-o școală atunci toată școala intră online. Cam astea sunt elementele pe care le-am avut în vedere și care cred că vor face o posibile două lucruri: sustenabilitatea procesului de învățământ și cum spuneam nu este vorba doar de procesul de învățământ, ci de modul în care se vor dezvolta copiii acestor generații care au fost vitregit și afectați foarte serios în ultimii doi ani de ceea ce se întâmplă.

Decizia CNSU

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis joi seara ca, în baza unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe să fie permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19.

Prin HCNSU nr.3/2022 s-a aprobat abilitarea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii pentru modificarea Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul permiterii desfăşurării cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19.

Noie SCENARII:

Scenariul 1:

  • Prezență fizică – rata de ocupare la nivel județean a paturilor COVID de cel mult 75%
  • Școală online timp de 10 zile la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Scenariul 2:

  • Școală online – rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital COVID-19 de peste 75%;
  • Revenirea la școală cu prezență fizică numai după ce rata de ocupare scade sub 70% la nivel județean.

Suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Direcțiile de sănătate publică publică pe site-urile proprii rata de ocupare a paturilor în fiecare săptămână (zi de referință, joi) pe baza datelor din platforma ”Alerte MS”.

surse: edupedu.ro, hotnews.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax