Administrație
VIDEO: Palatul Principilor din Alba Iulia, deschis oficial pentru public. Vizitatorii, întâmpinați de ”Prinț”, mascota muzeului
Palatul Principilor Transilvaniei, una dintre cele mai importante clădiri din Alba iulia și-a deschis oficial porțile pentru vizitatori. Este vorba despre corpul E, al clădirii, spațiu restaurat cu fonduri europene.
Luni, 5 februarie, Palatul, partea de muzeu, a fost deschisă pentru public. Intrarea în luna februarie este gratuită, de marți până duminică, de la ora 9.00 la 17.00.
Ziua de luni, 5 februarie a fost o excepție, fiind deschiderea oficială. Pentru cei care vor să viziteze muzeul, intrarea se face prin punctul de informare turistică al Cetății Alba Carolina.
CITEȘTE ȘI: Viitorul Palatului Principilor Transilvaniei din Alba Iulia: Muzeu interactiv, expoziții și o cramă de vin cu restaurant la subsol
Vizitatorii sunt întâmpinați și de ”Prinț”, un motan, mascota Palatului Princiar.
Ce se poate vizita momentan, la Palatul Princiar
Vizitatorii vor putea admira o primă expoziţie de bază, care ilustrează perioadele istorice marcante, evenimente cheie şi transformările prin care a trecut Palatul Principilor. Acestei prime părţi a expoziţiei permanente îi vor urma în scurt timp alte două.
Pentru o experienţă cât mai relevantă în cadrul muzeului, vizitele vor beneficia de ghidaj de specialitate, acestea fiind programate din jumătate în jumătate de oră. Pentru acelaşi considerent, nu va fi permis accesul grupurilor mai mari de 15 persoane odată.
Expoziția este una interactivă la parterul muzeului, fiind vorba despre mai multe proiecții în care sunt explicate etapele prin care a trecut clădirea.
Corpul E singurul corp reabilitat
Palatul este compus din șapte corpuri de clădire, dar până în acest moment, doar un corp a primit fonduri pentru reabilitare, pe lângă acoperișul care a fost schimbat pe toată clădirea.
Logic ar fi ca un corp adiacent cu cel reabilitat în ultimii trei ani să primească finanțare pentru a intra în construcție, însă pentru ca acest fapt să devină realitate, trebuie întocmit un nou proiect.
Cu șapte corpuri din care doar unul realizat, este greu de imaginat că în viitorul apropiat clădirea va fi reabilitată în totalitate.
Cel mai probabil când corpul E va fi deschis publicului, pe restul părților de clădire va fi nevoie de montarea de mash-uri de mari dimensiuni pentru a ascunde starea în care corpurile se află.
Palatul Principilor, monument unic în Transilvania
Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.
Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia.
Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News