Connect with us
Publicitate

Eveniment

Viitorul Palatului Principilor Transilvaniei din Alba Iulia: Muzeu interactiv, expoziții și o cramă de vin cu restaurant la subsol

Publicat

După mai bine de șapte ani de la semnarea contractului pentru reabilitarea corpului E, al Palatului Principilor din Alba Iulia, proiectul s-a încheiat. A rezultat refacerea fațatei principale, a interiorului și 29 de camere reabilitate. Automat și un nou serviciu al primăriei cu 21 de noi angajați. 

Clădirea trebuie să primească o utilitate, iar primăria vrea să amenajeze un muzeu. Unul interactiv și chiar o cramă cu un restaurant. 

Mai exact s-a încheiat proiectul prin care Uniunea Europeană a dat peste 4 milioane de euro, pentru refacerea corpului. În total a fost o investiție de 5 milioane de euro la care a contribuit și administrația locală.

Vineri, 22 decembrie, proiectul s-a încheiat, dar abia acum începe, funcționarea spațiului. Vorbim despre un nou serviciu al Primăriei Alba Iulia, Muzeul Palatului Principilor Transilvaniei, o instituție care pe organigramă are 21 de angajați.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Cum arată Palatul Principilor la trei ani de la începerea lucrărilor de restaurare. Când ar putea fi deschis vizitatorilor

Momentan vorbim despre aproape 29 de încăperi, un total de 3.100 de metri pătrați care trebuie să primească o utilitate.

Muzeu al Principilor

Statutul oficial al clădirii reabilitate trebuie să fie unul de muzeu. Însă pentru a deveni muzeu acesta trebuie acreditat de Guvernul României. Procedură care poate trece cu ușurință ca durată de timp chiar și de un an.

Reprezentanții instituției au precizat că documentația a fost trimisă către comisia de avizare. Între timp spațiul trebuie să funcționeze, altfel riscă să ajungă o clădire cu zeci de săli fără o utilitate, dar cu 21 de angajați.

Spații expoziționale interactive

Spațiile expoziționale ar urma să fie amenajate până în vara anului 2024, când va începe sezonul turistic. Ar urma la parterul corpului E să fie amenajate spații expoziționale cu mai multe piese istorice descoperite în timpul lucrărilor de refacere.

Pentru etaj se preconizează un spațiu interactiv. Mai exact proiecții interactive, poate unele 3D prin care să fie redată istoria Palatului Principar.

Colaborări între muzee

Pentru a fi muzeu ai nevoie de patrimoniu. Iar patrimoniul din perioada Principatelor Transilvaniei nu este unul foarte vast. Mare parte a obiectelor nu se mai află în țară.

Spre exemplu la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia se află doar câteva exponate, arme, gravuri și hărți. O bună parte a patrimoniului se află în Ungaria și Austria.

Va fi foarte greu să obțină obiecte istorice, chiar și prin casele de licitații ( și acestea din afară) au precizat pentru alba24.ro, surse din cadrul istoricilor.

O idee ar fi cea a colaborărilor cu muzee din Ungaria și Austria, fie că este vorba despre achiziționarea de patrimoniu, sau expoziții temporare a explicat directorul serviciului Robert Roman.

Buget pentru 2024

Pentru un an, pentru investiții în 2024, serviciul ar avea nevoie de 3 milioane de lei de la bugetul local. Bani pentru organizarea de expoziții sau procurarea de obiecte.

Cramă la subsolul palatului

Spațiul reabilitat este foarte mare și poate permite și funcționarea unei crame, sau a unui restaurant. De altfel ideea de amenajare a unui resturant a fost intens discutată încă de la primele faze ale lucrărilor de restaurare.

Ce ar însemna amenajarea unui restaurant sau a unei crame.

Asta ar consta în intervenția unui privat care să utilizeze spațiul de la subsol. Să amenajeze o cramă, un restaurant, dar care să aibă o poveste. Care să producă un produs pentru turiști, un ”vin al principilor” spre exemplu.

Iar în restaurant să se poată mânca și bea vinul respectiv. Este o idee care funcționează în muzee din întreaga lume și care atrage turiști.

Pe timp de vară și parte din grădina palatului ar putea fi amenajată ca terasă.

Planuri pentru reabilitarea unui alt corp de clădire

Reprezentații primăriei au în plan să scrie un alt proiect pe fonduri UE pentru reabilitarea corpului B. Ar putea fi vorba despre 5 milioane de euro suma maximă pe care o pot obține.

De asemenea, din bugetul local se dorește reabilitarea sălii de spectacol, care a fost amenajată în perioada comunistă.

Spațiu care se pretează la mai multe activități

Spațiul reabilitat este foarte mare și se poate preta la foarte multe activități. De la conferințe, spații pentru expoziții și chiar evenimente. Un bal mascat, un revelion la castel, iar toate pot fi organizate pentru turiști, sau locuitori ai orașului.

De asemenea a fost mutat și centrul de informare turistică, unde se vor vinde suveniruri.

Pe durata sezonului turistic, intrarea în spațiile expoziționale va fi 15 lei pentru adulți și 4 lei pentru minori.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate