Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: PERCHEZIȚII în Alba și alte opt județe într-un caz de evaziune fiscală şi furt de lemn. Prejudiciu de 4 milioane de euro, produs într-un an

Publicat


mascati Procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară BCCO, precum şi poliţişti de la porturi maritime au efectuat, miercuri, 73 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Constanţa, Vâlcea, Teleorman, Maramureş, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Alba într-o cauză privind destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, tăiere de arbori şi furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea şi dare de mită.

Prejudiciul calculat într-un an din perioada investigată (2014-2016) este de 4 milioane de euro, iar 30 de persoane au fost duse la audieri.

UPDATE: Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, în judeţul Vâlcea percheziții au avut loc la SC Forestcov SRL din localitatea Păușești — Otăsău, administrată de Virgil Covercă. Acesta are calitatea de suspect în dosar.

Potrivit IGPR, perchezițiile au fost efectuate în județul Vâlcea (25), Sibiu (6), Gorj (15), Hunedoara (5), Alba (5), Maramureş (2), Teleorman (2), Argeş (1), Constanţa (12), la sediile și punctele de lucru ale unor firme şi la domiciliile a 16 persoane bănuite de constituire de grup infracţional organizat, tăieri ilegale și furt de arbori, evaziune fiscală şi delapidare. !”În perioada 2011-2016, membrii grupării,  coordonați de un bărbat de 60 de ani, ar fi sustras achiziţionat fără documente legale, material lemnos, pe care ulterior l-ar fi prelucrat în cadrul unei fabrici din judeţul Vâlcea”, transmite IGPR.

Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că „începând cu anul 2011, suspectul C. V., administrator al unei societăţi comerciale care avea ca obiect principal tăierea şi rindeluirea lemnului a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni. La grupul infracţional organizat au aderat mai mulţi angajaţi ai societăţii comerciale administrate de către suspect precum şi alte persoane ce au avut şi/sau au relaţii comerciale cu respectiva societate”.

YouTube video

DIICOT a reţinut că „în perioada 2014-2016, suspectul C. V. a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului infracţional organizat, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea de material lemnos, la transportul, la primirea materialului lemnos, la prelucrarea materialului lemnos, la valorificarea materialului lemnos, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum şi la însuşirea de sume de bani din gestiunea societăţii comerciale.

Activităţile infracţionale au fost desfăşurate de către angajaţii societăţii sub coordonarea administratorului, în funcţie de activitatea pe care o desfăşurau în cadrul societăţii.

În cazul tăierilor ilegale, suspectul C. V. le trasa sarcini echipelor de exploatare în sensul ascunderii urmelor de tăiere ilegală (folosirea vopselei de culoare roşie ce trebuia aplicată pe alţi arbori, după ce arbori anterior semnaţi de către organele silvice erau tăiaţi, scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiaţi ilegal).

Ulterior lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din judeţul Vâlcea şi apoi transportat  în Portul Constanţa pentru export către ţările arabe.

Din punct de vedere contabil, cheresteaua a fost subfacturată în cadrul unui circuit format din 4 societăţi comerciale, diferenţa de bani nefiscalizată fiind însuşită de către membrii grupului infracţional.

De asemenea, anumite societăţi din cadrul circuitului economico-financiar au beneficiat şi de sume foarte mari, cu titlu de rambursări de TVA.

Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigată, a fost stabilit la o valoare de aproximativ 4.000.000 de euro.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate  documente contabile, 5 laptopuri, 6 HDD-uri, suma de 362.335 lei, bijuterii din aur 100 de piese, 5 ceasuri din aur şi suma de  7600 euro.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti au fost aduse, în vederea audierii,  un număr de 30 de persoane”.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcţia de Operaţiuni Speciale.

La activități au participat și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Argeș, Vâlcea, Alba, reprezentanți ai ANAF, precum și jandarmi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax