Connect with us
Advertisement

Administrație

VIDEO: Propunerile primarilor din Alba pentru depozitarea deșeurilor. Mai multe localităţi din judeţ au rămas cu gunoaiele în stradă

Publicat

primari Județul Alba a ajuns într-un moment de impas în ceea ce privește depozitarea deșeurilor. Halda de gunoi de la Cristian nu mai permite colectarea deșeurilor din alte orașe, iar, acum primarii sunt nevoiți să găsescă o altă soluție. Pentru a căuta o rezolvare acestei probleme, edilii localităților din județ s-au întâlnit vineri la sediul Prefecturii şi au venit cu propuneri. Varianta care pe care majoritatea o consideră viabilă a venit din partea primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, care le-a propus reprezentanților administrațiilor locale contractarea unei prese care să împacheteze gunoiul din tot județul și depozitarea baloților să se facă la Galda, unde este în lucru locaţia ecologică. O altă variantă este depozitarea gunoiului la Târgu Jiu, acolo unde firma Polaris deține un depozit autorizat. Primarii au spus că se vor gândi la propuneri și vor veni cu un răspuns.

Peste 16 localități din județul Alba stau de săptămâni bune cu gunoaiele necolectate, pentru că încă nu s-a găsit un loc unde se pot depozita. Pentru a rezolva această situație, primarii orașelor și comunelor din județ s-au reunit și au venit cu propuneri.

Inițial au fost prezenți la masa discuțiilor 16 primari, de la Ciugud, Cricău, Sîntimbru, Galda de Jos, Stremț, Vințu de Jos, Mihalț, Crăciunelu de Jos, Bucerdea Grânoasă, Săsciori, Daia Română, Ighiu, Șibot, Pianu de Jos, Săliștea și orașul Teiuș, care au contract cu firma de salubrizare Salprest SRL. Alături de aceștia a fost prezent și administratrul firmei, Petru Constantinescu.

Una din variantele propuse și discutate la întâlnire a fost depozitarea gunoiului la groapa provizorie de la Războieni (lângă Ocna Mureş) pentru care nu s-au obținut toate avizele și pentru care primarii ar fi trebuit să plătească 75 de lei pe tona de deşeuri doar depozitare și 105 lei depozitarea și ulterior transportul la Galda, când depozitul de acolo se va finaliza.

Această variantă a picat în momentul în care la „masa discuțiilor” s-au alăturat și primarii din alte localități, printre care și Mircea Hava.

Edilul municipiului Alba Iulia a venit cu propunerea contractării unei prese pentru balotat și compactat deșeuri pentru care prețul ar fi de 19 euro pe tonă.

„Există o soluție de a împacheta unde este platforma noastră de la Bărăbanț, eu cred că Garda de Mediu nu va spune nimic pentru că vom lucra după standarde, dar asta va dura peste trei săptămâni. În timpul acesta poate cerem o dispensă de la Sibiu, dacă le prezentăm ceva calumea și poate mai putem obține niște zile. Soluția pe care o văd până atunci este să care fiecare unde poate”, a spus primarul Mircea Hava după terminarea ședinței.

O altă variantă ar fi depozitarea la Târgu Jiu, la firma Polaris. Reprezentatul firmei le-a prezentat primarilor și oferta potrivit căreia costurile sunt de 40 de euro pe tonă, fără TVA, bani în care sunt incluse serviciile de transport de la Alba Iulia și depozitarea.

Pentru ca acest lucru să se întâmple ar trebui ca operatorii de salubritate Salprest și Polaris să cadă de acord.

În ceea ce privește halda de gunoi provizorie la Războieni, despre care s-a discutat în repetare rânduri și care la un moment dat a fost considerată ca fiind cea mai bună soluție, Hava spune că nu i s-a prezentat nimic și nu este autorizată.

Primarul Mircea Hava a precizat că varianta mașinii de balotat poate fi pusă în aplicare doar dacă vor fi de acord și restul localităților, în caz contrar varianta finală pentru Alba Iulia va rămâne Târgu Jiu și cetățenii nu trebuie să își facă probleme că vor rămâne cu gunoaiele neridicate.

De cealaltă parte, în localitățile în care operatorul de salubrizare este Salprest, cetățenii au rămas și vor rămâne în continuare cu gunoaiele în curte sau pe stradă, până la găsirea unei soluții.

În momentul de față, noi operăm în 16 localități la care le-am sistat deocamdată ridicarea deșeurilor. Noi am rugat cetățenii să își gestioneze singuri deșeurile” a spus administratorul Salprest SRL.

Concluzia primarilor după întâlnirea de vineri a fost că singura variantă pe care o au în acest moment este să accepte transportarea gunoiului prin firma Polaris, care îi va costa încă 40 de euro tona, plus încă 80 de lei taxa de mediu care intră în vigoare de  anul viitor.

„O să scriem un mail la ANRSC să vedem prima dată cadrul legal, să acordăm subvenția pentru diferența de depozitare și transport, după care prima soliție ar fi, cu operatorul nostru, să vină să ia legătura cu Polarisul pentru a semna contractul. Asta este o soluție pe termen scurt, iar pe termen lung este tot cu Polaris, să semnăm contractul pentru înfoliere și apoi găsită o soluție pentru depozitare cât mai aproape Galda, ca să nu avem cheltuieli mari”, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

YouTube video

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Diavloo

    joi, 19.11.2015 at 12:54

    Propun ca toti cetatenii cu gunoaiele neridicate sa scoata tomberoanele si sacii menajeri la poarta si sa lase gunoiul in drum. Dupa ce ca s-a scumpit de 2 ori taxa de ridicare a gunoiului in ultimele luni, nu vine nimeni sa-l ridice. Platim un serviciu de care nu beneficiem.

    • Petru Constantinescu

      joi, 19.11.2015 at 17:49

      Presa ar trebui sa observe acum cine sint cei care au provocat aceasta ciza de cind a inceput si unde vrea sa duca veti auzi mai multe in curind despre minciuni si abuzuri !!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement