Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Propunerile primarilor din Alba pentru depozitarea deșeurilor. Mai multe localităţi din judeţ au rămas cu gunoaiele în stradă


Publicat

primariJudețul Alba a ajuns într-un moment de impas în ceea ce privește depozitarea deșeurilor. Halda de gunoi de la Cristian nu mai permite colectarea deșeurilor din alte orașe, iar, acum primarii sunt nevoiți să găsescă o altă soluție. Pentru a căuta o rezolvare acestei probleme, edilii localităților din județ s-au întâlnit vineri la sediul Prefecturii şi au venit cu propuneri. Varianta care pe care majoritatea o consideră viabilă a venit din partea primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, care le-a propus reprezentanților administrațiilor locale contractarea unei prese care să împacheteze gunoiul din tot județul și depozitarea baloților să se facă la Galda, unde este în lucru locaţia ecologică. O altă variantă este depozitarea gunoiului la Târgu Jiu, acolo unde firma Polaris deține un depozit autorizat. Primarii au spus că se vor gândi la propuneri și vor veni cu un răspuns.

Peste 16 localități din județul Alba stau de săptămâni bune cu gunoaiele necolectate, pentru că încă nu s-a găsit un loc unde se pot depozita. Pentru a rezolva această situație, primarii orașelor și comunelor din județ s-au reunit și au venit cu propuneri.

Inițial au fost prezenți la masa discuțiilor 16 primari, de la Ciugud, Cricău, Sîntimbru, Galda de Jos, Stremț, Vințu de Jos, Mihalț, Crăciunelu de Jos, Bucerdea Grânoasă, Săsciori, Daia Română, Ighiu, Șibot, Pianu de Jos, Săliștea și orașul Teiuș, care au contract cu firma de salubrizare Salprest SRL. Alături de aceștia a fost prezent și administratrul firmei, Petru Constantinescu.

Una din variantele propuse și discutate la întâlnire a fost depozitarea gunoiului la groapa provizorie de la Războieni (lângă Ocna Mureş) pentru care nu s-au obținut toate avizele și pentru care primarii ar fi trebuit să plătească 75 de lei pe tona de deşeuri doar depozitare și 105 lei depozitarea și ulterior transportul la Galda, când depozitul de acolo se va finaliza.

Această variantă a picat în momentul în care la „masa discuțiilor” s-au alăturat și primarii din alte localități, printre care și Mircea Hava.

Edilul municipiului Alba Iulia a venit cu propunerea contractării unei prese pentru balotat și compactat deșeuri pentru care prețul ar fi de 19 euro pe tonă.

„Există o soluție de a împacheta unde este platforma noastră de la Bărăbanț, eu cred că Garda de Mediu nu va spune nimic pentru că vom lucra după standarde, dar asta va dura peste trei săptămâni. În timpul acesta poate cerem o dispensă de la Sibiu, dacă le prezentăm ceva calumea și poate mai putem obține niște zile. Soluția pe care o văd până atunci este să care fiecare unde poate”, a spus primarul Mircea Hava după terminarea ședinței.

O altă variantă ar fi depozitarea la Târgu Jiu, la firma Polaris. Reprezentatul firmei le-a prezentat primarilor și oferta potrivit căreia costurile sunt de 40 de euro pe tonă, fără TVA, bani în care sunt incluse serviciile de transport de la Alba Iulia și depozitarea.

Pentru ca acest lucru să se întâmple ar trebui ca operatorii de salubritate Salprest și Polaris să cadă de acord.

În ceea ce privește halda de gunoi provizorie la Războieni, despre care s-a discutat în repetare rânduri și care la un moment dat a fost considerată ca fiind cea mai bună soluție, Hava spune că nu i s-a prezentat nimic și nu este autorizată.

Primarul Mircea Hava a precizat că varianta mașinii de balotat poate fi pusă în aplicare doar dacă vor fi de acord și restul localităților, în caz contrar varianta finală pentru Alba Iulia va rămâne Târgu Jiu și cetățenii nu trebuie să își facă probleme că vor rămâne cu gunoaiele neridicate.

De cealaltă parte, în localitățile în care operatorul de salubrizare este Salprest, cetățenii au rămas și vor rămâne în continuare cu gunoaiele în curte sau pe stradă, până la găsirea unei soluții.

În momentul de față, noi operăm în 16 localități la care le-am sistat deocamdată ridicarea deșeurilor. Noi am rugat cetățenii să își gestioneze singuri deșeurile” a spus administratorul Salprest SRL.

Concluzia primarilor după întâlnirea de vineri a fost că singura variantă pe care o au în acest moment este să accepte transportarea gunoiului prin firma Polaris, care îi va costa încă 40 de euro tona, plus încă 80 de lei taxa de mediu care intră în vigoare de  anul viitor.

„O să scriem un mail la ANRSC să vedem prima dată cadrul legal, să acordăm subvenția pentru diferența de depozitare și transport, după care prima soliție ar fi, cu operatorul nostru, să vină să ia legătura cu Polarisul pentru a semna contractul. Asta este o soluție pe termen scurt, iar pe termen lung este tot cu Polaris, să semnăm contractul pentru înfoliere și apoi găsită o soluție pentru depozitare cât mai aproape Galda, ca să nu avem cheltuieli mari”, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Diavloo

  joi, 19.11.2015 at 12:54

  Propun ca toti cetatenii cu gunoaiele neridicate sa scoata tomberoanele si sacii menajeri la poarta si sa lase gunoiul in drum. Dupa ce ca s-a scumpit de 2 ori taxa de ridicare a gunoiului in ultimele luni, nu vine nimeni sa-l ridice. Platim un serviciu de care nu beneficiem.

  • Petru Constantinescu

   joi, 19.11.2015 at 17:49

   Presa ar trebui sa observe acum cine sint cei care au provocat aceasta ciza de cind a inceput si unde vrea sa duca veti auzi mai multe in curind despre minciuni si abuzuri !!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Peste 1.100 de cazuri COVID în România și 79 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore. Bilanțul parțial

Publicat

Au fost înregistrate 1.141 cazuri noi de COVID, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise miercuri, 1 decembrie, de Grupul de Comunicare Strategică. 

Au fost confirmate 89 decese, din care 10 anterioare (față de 130 în 24 de ore, cu o zi în urmă).

Comparativ, cu o zi în urmă erau raportate 1.622 cazuri în 24 de ore.

”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 1 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.141 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 89 decese dintre care 10 anterioare”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Datele vor fi completate la ora 13.00. Revenim cu amănunte.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE Daniel Lungu: Autostrada lucrului încet făcut

Publicat

România are de astăzi prima autostradă construită cap – coadă după Revoluție. Ar fi un cadou frumos pentru românii care își sărbătoresc Ziua Națională, dacă nu ar fi trecut aproape 32 de ani până să ne mândrim cu prima autostradă postdecembristă.

Este adevărat că mai avem și alte apendice de autostrăzi, care mai mereu s-au blocat undeva. Sebeș – Turda este prima autostradă care a avut norocul să fie finalizată în totalitate și deschide legături spre patru orașe mari: Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sibiu și Deva. La ultimul lot al autostrăzii, deschis înainte de 1 decembrie, cel care leagă Alba Iulia de Aiud, chinurile facerii au durat peste 7 ani și a fost moșit de 14 miniștri ai Transporturilor.

Vezi și VIDEO: S-a DESCHIS Lotul 2 de pe autostrada A10 între Alba Iulia și Aiud. Se circulă fără întrerupere între Sibiu și Cluj

Patru kilometri pe an sau 2 kilometri construiți de fiecare ministru s-ar traduce matematic istoria acestui lot de autostradă. Fiecare ocupant al scaunului de la Transporturi a râvnit să taie celebra panglică și să țopăie triumfător pe asfaltul proaspăt turnat. Chiar și actualul ministrul, Sorin Grindeanu, și-ar fi hrănit puțin orgoliul cu o deschidere a autostrăzii, așa ca să își usuce mai repede cerneala de pe decretul de învestire în funcție.

Ghinion, cum spune un clasic în viață! Și-a temperat impulsurile festiviste gândindu-se la problemele cu care este deschisă noua autostradă și la faptul că, oricând, ar putea fi închisă dacă alunecările de teren din zona Oiejdea nu sunt consolidate.

În concluzie, cu bune și rele, cu panglici sau fără panglici, Autostrada Sebeș – Turda este o bucurie pentru șoferii nevoiți până acum să petreacă ore în șir în trafic, în ambuteiaje. În același timp, este și dovada impotenței Guvernelor care s-au perindat în ultimele 3 decenii la putere în România.

Nu cred că există un proiect mare de infrastructură care să se fi încheiat în termenul stabilit inițial sau care să nu fi fost marcat de probleme de execuție. În România au apărut și autostrăzile Morgana, cele pe care le văd doar politicienii și rămân frumos desenate și colorate pe hârtie.

Problema nu este însă complexitatea proiectelor. Nu este nici măcar vina constructorilor. Cauza este incompetența, nepăsarea și lenea celor care ocupă temporar sau pe termen nedeterminat scaunele prin Ministerul Transporturilor.

De la ministru și până la ultimul directoraș plantat politic, cu toții sunt vinovați de faptul că România a reușit performanța să fie întrecută de Bulgaria sau Macedonia la capitolul autostrăzi funcționale. Le-am scuza poate incompetența dacă mâinilor lor, cu care se țin disperați de scaun, nu ar fi mânjite de sângele miilor de oameni care mor sau sunt răniți grav pe șoselele României.

Iar România este pe primul loc în cel mai negru top al Uniunii Europene, respectiv al numărului de morți în accidente rutiere. Aproape 100 de morți la 1 milion de locuitori, dublu cât media statelor din Uniunea Europeană. Și da, oricâte teorii ar lansa politrucii de serviciu, de vină este lipsa autostrăzilor.

Cum se poate ca un popor format din urmașii romanilor, care construiau drumuri în cele mai imposibile zone, au ajuns leneșii Europei? Dacă Traian avea niște „specialiști” ca ăștia ai noștri de la Transporturi, Dacia rămânea necucerită și brânză, barză, mânz, viezure era România.

Haideți să avem speranță că speranța moare ultima. Poate fiecare șosea rapidă din România va dura cel puțin cât drumurile romane, că doar e „autostrada lucrului încet făcut”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat: Situația din teren preluată de către Asocierea RER Vest – RETIM

Publicat

De astăzi, 1 decembrie 2021, Asocierea RER Vest-RETIM a preluat colectarea și transportul deșeurilor menajere din Alba Iulia. În ultimele zile, reprezentanții asocierii au efectuat verificări constante la punctele de colectare a deșeurilor situate la blocuri pentru a evalua exact situația care urma să fie preluată.

În data de 30 noiembrie au fost realizate două serii de  monitorizări – dimineața și după-masa – la aproape 100 de platforme de colectare. Am constatat de la primele ore ale diminetii că la peste 80% din aceste puncte recipientele au fost retrase deja către Polaris, fostul operator de salubrizare până la data de 30 noiembrie 2021 inclusiv. Prin urmare, cetățenii nu au avut soluții de depozitare a deșeurilor. Menționăm că recipientele Asocierii RER Vest-RETIM au fost aduse la platformele de colectare, dar urmau să fie poziționate pentru colectare în cursul zilei de 30 noiembrie. Acest lucru s-a și realizat conform programării.

Platformele de colectare de la blocuri – aspect deplorabil, la momentul preluării

În concluzie, platformele de colectare de la blocuri au un aspect deplorabil, la momentul preluării de către companiille RER Vest-RETIM . Principalele cauze identificate sunt:

Unii agenți economici declară în contractele semnate o cantitate mai mică decât cea reală: aceștia aruncă cea mai mare parte a deșeurilor la punctele de colectare dedicate blocurilor de locuințe.

Deșeurile reciclabile sunt aruncate în amestec cu cele reziduale. Mai mult, deșeurile reciclabile precum cutii de carton, PET-uri, doze etc sunt nepliate, nestrivite, ocupând un volum nejustificat de mare în containere.

Depozitarea/abandonarea altor categorii de deșeuri – precum cele din construcții și demolări, deșeurile voluminoase sau periculoase și deșeuri vegetale. Acestea ocupă astfel locul deșeurilor menajere (de exemplu volume mari de deșeuri vegetale în interiorul containerelor) sau creează un aspect neplăcut și impedimente în colectarea recipientelor atunci când sunt depozitate în afara containerelor.

Câteva adrese cu probleme deosebite

Piața Consiliul Europei nr 32 A

Piața Iuliu Maniu nr. 16

Strada Frederic Mistral nr. 3

Strada Bogdan Petriceicu Hașdeu nr. 21

Strada Vasile Goldiș nr. 18

Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 89

Strada Arnsberg nr. 27

Toate situațiile identificate au fost comunicate și instituțiilor publice următoare: Primăria Alba Iulia, ADI Salubris Alba și Garda de Mediu Alba.

Pentru perioada de început a operării se va asigura o colectare zilnică

Cu toate că în contractul Asocierii RER Vest-RETIM colectarea deșeurilor reziduale (containere negre) este prevăzută de trei ori pe săptămână, iar a containerelor pentru deșeuri reciclabile (galben și albastru) este prevăzută de două ori pe săptămână, având în vedere situația actuală de la punctele de colectare, pentru perioada de început a operării se va asigura o colectare zilnică a tuturor containerelor, ceea ce înseamnă mai mult decât dublul față de angajamentelor contractuale.

Cu toate acestea, credem că nu este suficient pentru rezolvarea situației. O soluție reală necesită implicarea tuturor participanților din sistemul de management al deșeurilor (operatori de salubrizare, autorități publice locale, utilizatori).

Asocierea RER Vest-RETIM

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de vânt puternic în ALBA și în alte zone din țară până la ora 20.00. Va mai ninge slab, la munte

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționările de vreme rea valabile în Alba și în țară. Până la ora 20.00, se vor mai semnala intensificări ale vântului iar la munte va mai ninge slab.

COD GALBEN: 1 decembrie, orele 10.00 – 20.00

În intervalul menționat, vântul va continua să prezinte intensificări în cea mai mare parte a zonei de munte, cu viteze în general de 60-80 km/h spulberând zăpada. În Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși temporar 90…110 km/h. Pe arii restrânse va mai ninge slab.

Intensificări temporare ale vântului se vor semnala local și în centrul, estul și sudul teritoriului, cu viteze de 50-65 km/h.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate