Connect with us
Advertisement

Blaj

VIDEO REPORTAJ ”acasă” la Rubix: Echipa de robotică a Colegiului Național I.M. Clain din Blaj. Cum și-au modificat robotul în 2023

Publicat

Ei sunt Rubix: echipa de robotică a Colegiului Național ”Inochentie Micu Clain” din Blaj. Într-o zi de miercuri, le-am făcut o vizită surpriză, chiar în laboratorul lor de robotică. 

Printre multe cutii cu roți, motoare și alte zeci de piese de plastic sau de metal, la loc de cinste, pe masă din mijlocul încăperii stătea robotul echipei. Robot cu care se pregătesc să participe la campionatul regional din 2023. 

La prima vedere sunt o gașcă de liceeni obișnuiți, dar de fapt sunt mai mult de atât. Sunt elevi de liceu care știu informatică, codare, robotică și inginerie. Este o echipă mare și cei care nu intervin propriu zis la robot se ocupă cu partea de marketing și promovare a evenimentului.

Un robot costă mult, iar de la an la an se schimbă probele pe care le au de făcut în cadrul competițiilor. Spre exemplu în 2023, robotul trebuie să ridice un con de jos și să îl pună în vârful unui stativ, a unui suport.

Asta a însemnat că echipa a fost nevoită să modifice robotul pentru a putea realiza probele respective, iar orice modificare înseamnă bani, bani mulți, deoarece piesele trebuie cumpărate din străinătate.

Deși piesele pot fi câteva zeci de dolari sau pot ajunge până la câteva sute, vama și transportul de cele mai multe ori valorează mai mult decât bunurile comandate.

Echipa Rubix a participat la două competiții în luna ianuarie a anului 2023: una la Alba Iulia, organizată de echipa de robotică XEO a Colegiului Național Horea, Cloșca și Crișan și alta organizată chiar de ei, acasă.

Echipa a avut un ”AS” în mânecă pentru ele două competiții de testare: au înlocuit sistemul de transmisie al brațului, care mergea cu o sfoară, sau o ață puternică, cu un lanț de metal.

Prin modificarea adusă de ei nu au mai avut probleme în timpul probelor și nici nu au fost nevoiți să îl schimbe.

Parte din piesele folosite în construcția robotului sunt printate chiar de echipă, la o imprimată 3D pe care o au în laboratorul echipei.

În linii mari, o echipă de robotică este ca o familie, fiecare are un rol, fiecare aduce un aport, de la partea de PR la cei care controlează robotul în timpul competiției.

Un video reportaj de Cristian Panu și Daniel Bloss.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dolfi

    vineri, 27.01.2023 at 20:08

    fain, ma bucur enorm sa vad ca mai sunt tineri si tinere interesati de tehnologie. Baieti si fete, ăsta-i viitorul. Majoritatea locurilor de munca vor avea in componenta lor un amestec de electronica informatica si chiar mecanica.
    Ramaneti curiosi si nu va lasati descurajati!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement