Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO REPORTAJ, la Alba Iulia, în lumea celor care rezolvă un cub Rubik în câteva secunde: O combinație între matematică și logică

Publicat

Cubul Rubik, o jucărie care se găsește pe la orice tarabă din zonele turistice, prin magazine de jucării, sau librării. Un puzzle care poate da mari bătăi de cap celor mai mulți dintre noi, dar care în mâinile unor tineri devine un calcul matematic cu peste 600 de cazuri de rezolvare a problemei. 

În linii mari, cubul este o problemă matematică, bazată pe algoritmi. Șase secunde, de atât a avut nevoie Ianis să rezolve un cub Rubik în fața reporterului alba24.ro, la competiția de speedcubing ce se desfășoară în acest weekend la Alba Iulia, în sala de sport a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan”. 

Peste 60 de tineri s-au înscris la competiție, fiind și prima de acest gen din oraș. Am stat de vorbă cu Ianis, Ianoș, Bogdan și Mihai pentru a afla cum ajungi să rezolvi în câteva secunde, un cub Rubik.

Ianis a descoperit cubul Rubik, la începutul carantinei impuse de pandemia COVID-19

Ianis care la începutul pandemiei de COVID-19 avea doar 10 ani a primit cadou un cub Rubik de la bunici. În ultima zi de școală în format fizic, un prieten de familie l-a provocat să facă cubul, iar tânărul a reușit să ducă la bun sfârșit provocarea în jumătate de oră.


Totul ține de metodă, iar pentru a ajunge să faci spre exemplu partea galbenă, există 58 de cazuri, de posibilități, explică Ianis. Fiecare variantă este învățată de cel care face cubul, iar în timpul unei competiții concurentul recunoaște o anumită situație.

Este vorba de memorie vizuală și gândire matematică în timp real. Ianis participă la competiții, iar toate taxele sunt suportate de către familie. Acesta face un cub, într-o medie de 6, 7 secunde.

Ianoș: Metoda de rezolvare intră în memoria musculară. A doborât peste 85 de recorduri naționale și europene

Ianoș este student la economie, în anul II, la Cluj-Napoca. Participă la competiții naționale și internaționale și este sponosorizat de firme din industrie la concursurile la care participă.

La el totul a început după ce în 2016 a văzut o emisiune despre cubul Rubik. Automat a fost interesat de puzzle și de metodele de lucru.

Acesta spune că jocul inventat de profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik ajută la dezvoltarea vederii în spațiu, dar că nu este necesar să îți placă matematica pentru a putea să îl rezolvi.

Ianoș este specializat pe cuburile mai mari și până în prezent, a doborât peste 85 de recorduri naționale și europene la categoria sa. A participat la peste 45 de concursuri naționale și internaționale.

La competiții este sponsorizat de două firme de profil: una din SUA și una din China.

Bogdan a adus pentru prima dată o competiție de speedcubing la Alba Iulia

Este elev al Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și primul organizator din oraș al unei competiții destinate pasionaților de speedcubing.

Prin clasa a 6-a a găsit un cub într-un dulap și a început să se joace cu el, iar apoi a început să își ia pasiunea în serios.

Un antrenament cu un cub variază: poți să stai într-o zi de la câteva minute, până la câteva ore. Cel mai bun mod prin care poate învăța este din tutoriale de pe internet.

Sunt multe canale pe Youtube, sau site-uri web dedicate speedcubing-ului, unde se postează video-uri în care adevărați profesioniști în domeniu explică cum rezolvă ei cubul.

În Alba Iulia fenomentul nu este dezvoltat, însă chiar și așa organizarea unei competiții a fost posibilă în sala de sport a colegiului.

După ce a participat la mai multe competiții s-a hotărât să organizeze o competiție la Alba Iulia, cu ajutorul lui Mihai organizatorul concursurilor la nivel național.

Mihai, organizatorul competițiilor de speedcubing în România

Mihai reprezintă asociația pasionaților speedcubing la nivel național. El organizează competițiile în țară și le promovează.

Concursurile sunt organizate prin finanțare proprie, pe baza plății pe care fiecare participant trebuie să o plătească și din sponsorizări venite de la firme. În mare parte cei care activează în asociație sunt elevi care participă activ în organizarea competițiilor.

Sunt competiții care adună în jur de 60 – 100 de participanți, la nivel național, dar la nivel mai mare la campionate europene sau chiar internaționale pot participa și sute de concurenți.

Sala de sport a Colegiului HCC din Alba Iulia plină de concurenți și părinți

La Alba Iulia sala de sport în care se ține competiția era plină sâmbătă, 29 octombrie de concurenți și părinți. Parinții sunt cei care suportă toate costurile legate de cazare, transport, dar și cumpărarea de cuburi.

Un cub profesionist ajunge undeva chiar și la 80 de euro bucata.

Competițiile de gen la fel ca și mare parte din restul concursurilor sportive din țară sunt organizate cu ajutorul firmelor private. Statul român nu investește în activități de genul, activități care pot dezvolta elevii în paralel cu metodele de studiu din școli.

Într-o societate în care mare parte a elevilor sunt captați de virtual, cei pasionați de speedcubing, îmbină viteza internetului (prin asimilarea de metode de lucru) cu viteza de rezolvare a unui cub Rubik, într-o pasiune care dezvoltă gândirea și viziunea în spațiu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Mai mult de jumătate din maşinile aduse din străinătate în România au fost avariate. Una din cinci au kilometrajul modificat

Publicat

Una din cinci maşini rulate în România au kilometrajul modificat, reiese dintr-o analiză întocmită de o platformă care furnizează rapoarte despre istoricul auto. De asemenea, mai bine de jumătate dintre acestea au fost avariate. 

Astfel, conform raportului „Indexul de Transparenţă a pieţei auto”, realizat de carVertical, România ocupă locul 20 din cele 23 de ţări în topul ţărilor cu cele mai puţin transparente pieţe de maşini rulate din Europa. „Una din cinci maşini rulate are kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie ştearsă de pe odometru este de aproximativ 50.000 de kilometri (48.090 km). Aceasta înseamnă că un cumpărător nu doar că poate plăti în exces pentru un vehicul, dar pe baza înregistrărilor false poate avea probleme şi cu planificarea reviziilor”, se menţionează în document.

De asemenea, mai mult de două treimi din parcul auto de maşini rulate sunt din import (67,19%), iar peste jumătate dintre autovehicule sunt avariate (57,03%). Majoritatea ţărilor care oferă mai puţină transparenţă au o medie scăzută a valorii daunelor şi România nu face excepţie, ocupând locul 4 în clasament cu 2.938 de euro.

Pe de altă parte, România se prezintă ceva mai bine la vârsta parcului auto second-hand, cu o vechime de 9,19 ani, şi se clasează pe locul 9 din 23 în clasamentul pieţelor auto europene analizate.

Potrivit sursei citate, cea mai puţin transparentă piaţă a maşinilor second-hand se află în Letonia, cu un scor al indicelui de transparenţă de minus 142,7 puncte şi unde aproximativ un sfert (23,6% %) dintre autovehicule au kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie este de aproape 47.500 km. Clasamentul continuă cu Ucraina (-141,9 puncte), Lituania (-108,4 puncte) şi România (-100,8 puncte).

„Cumpărarea unei maşini second-hand din Letonia, Lituania, Ucraina sau România este riscantă, având în vedere că sunt pieţe cu cele mai mari importuri auto. Aici se află cele mai multe autovehicule fraudate prin derularea odometrului sau ascunderea daunelor. O pondere considerabil mai mare a importurilor de maşini second-hand este unul dintre motivele-cheie pentru care ţările din Est sunt mult mai afectate de fraudă. Importurile cresc în mod direct procentajul de maşini cu kilometrajul dat înapoi, iar urmărirea unor astfel de infracţiuni necesită mult efort, în special atunci când vine vorba despre tranzacţii internaţionale”, susţine Matas Buzelis, şef de Comunicare la carVertical.

Datele carVertical relevă faptul că piaţa maşinilor second-hand din Vestul Europei se bucură de mai multă transparenţă decât cea din Europa de Est.

În acest context, pe primul loc se află Marea Britanie, cu cel mai mare indice al transparenţei, de 126 de puncte, urmată de Germania – cu un scor de 96,8, Italia (90,8) şi Franţa (79,9).

Pe zona Europei Centrale, Croaţia, Cehia, Ungaria şi Slovacia sunt clasate la mijlocul Indexului de Transparenţă a pieţei auto şi, deşi nu au un scor ridicat în ceea ce priveşte derularea odometrului, au un volum mai mare al importurilor de maşini second-hand şi un procent la fel de mare al maşinilor avariate.

„Dacă în Croaţia procentul de vehicule cu kilometrajul dat înapoi este unul dintre cele mai scăzute (10,3%), această ţară are un procent semnificativ de maşini importate (69,3%), iar 56,4% dintre vehicule sunt avariate. Urmează Slovacia, cu 58,5% maşini importate şi Ungaria (52,6%). În Cehia, jumătate dintre maşinile la mâna a doua sunt importate din străinătate. 51,6% dintre acestea sunt avariate, iar 11,4% au kilometrajul dat înapoi”, conform raportului de specialitate.

Indexul de Transparenţă a pieţei auto a fost realizat pe un eşantion de 23 de ţări din Europa şi SUA, pe o perioadă de 12 luni.

Cercetarea se bazează pe date din rapoartele reale ale maşinilor cumpărate de către clienţii carVertical şi a avut la bază şase mari criterii: procentajul maşinilor cu kilometrajul dat înapoi; valoarea medie a kilometrilor şterşi de pe odometru; procentajul maşinilor avariate; media valorii daunelor; procentajul de maşini second-hand importate; vârsta medie a maşinilor verificate.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum vor circula autobuzele în Alba Iulia, în minivacanța de 1 Decembrie. PROGRAM 30 noiembrie – 2 decembrie 2022

Publicat

Mai sunt câteva zile până la minivacanța de 1 Decembrie 2022. Mare parte a instituțiilor publice nu vor avea program cu publicul încă de miercuri 30 noiembrie, fiind o mare sărbătoare religioasă: Sfântul Apostol Andrei. 

De asemenea, societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport pentru  intervalul 30.11.2022-02.12.2022 după cum urmează:

-în data de 30 noiembrie 2022  (Ziua Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României) – program de duminică;

-în data de 1 Decembrie 2022 ( Ziua Națională a României) – program de duminică;

-în data de 2 decembrie 2022 – programul de transport al unei zile lucrătoare din perioada vacanței școlare. Programul de circulație al autobuzelor care transportă angajații societăților comerciale va fi adaptat în funcție de programul de lucru comunicat de acestea.

CITEȘTE ȘI: PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Informațiile referitoare la  programul de circulație în zona tarifară 1 (Alba Iulia, Micești, Bărăbanț, Oarda, Pâclișa) se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826.

Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7 (Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru, Ciugud,  Șard, Hăpria, Totoi, Șeușa, Oiejdea, Ighiu, Galtiu, Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra,  Mesentea, Coșlariu,  Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus,  Mihalț, Obreja, Poiana Galdei, Cetea,  Întregalde) călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967 sau 0258/810588.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Se reiau căutările minorului din Alba Iulia căzut în apele Mureșului, de pe pontonul de la Partoș. Cum s-ar fi petrecut dispariția

Publicat

O amplă misiune de căutare a minorului de 15 ani care a căzut în apele râului Mureș, duminică seara, a avut loc până la miezul nopții. Peste 25 de ofițeri ai ISU Alba l-au căutat pe băiat dar fără succes, până în jurul orei 00.00, apoi misiunea a fost întreruptă. 

Luni dimineața, în jurul orei 10.00, pompierii vor relua căutările în zona în care s-a produs dispariția. 

Potrivit surselor alba24.ro, minorul era alături de alți doi prieteni, pe malul Mureșului de mai multe ore, în plimbare. Cei trei copiii din cartier Cetate, se plimbau, iar la un moment dat, în jurul orei 17.40, minorul în cauză a vrut să își spele încălțările care erau murdare de noroi.

Atunci a mers pe ponton, și când ar fi pus piciorul pe o treapă a căzut în apele Mureșului. În câteva clipe ar fi dispărut în ape.

CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO-VIDEO: Un băiat de 15 ani din Alba Iulia a căzut în râul Mureș, în zona pontonului din Partoș. Este căutat de pompieri

Alarma a fost dată imediat după un apel la 112. În scurt timp peste 25 de ofițeri ISU Alba au împânzit zona și au început căutările. La fața locului au fost deplasate 6 autospeciale de intervenție și două bărci pneumatice, iar cercetări s-au făcut atât pe uscat cât și pe apă, pentru căutarea băiatul.

La fața locului s-au deplasat și primarul Gabriel Pleșa, prefectul de Alba, Nicolae Albu și șeful ISU, Ovidiu Costea.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Debut cu dreptul pentru CSO Metalurgistul Cugir în Divizia B la şah

Publicat

Seria de recalificări a Diviziei B la şah, găzduită de Hotelul Leul de Aur din Sebeş, reuneşte la start 5 echipe din Bistriţa, Cluj-Napoca, Piteşti şi Cugir care îşi dispută ultimul loc calificant în Divizia A din 2023. După ce au ratat calificarea într-o grupă în care a promovat o altă echipă din judeţul Alba, CSM Unirea Alba Iulia, şahiştii cugireni au debutat excelent în grupa de recalificare învingând cu 3-1 una dintre favoritele la promovare, Asociaţia Şah Club Bistriţa.

Victoriile echipei cugirene au fost obţinute de campionul naţional de amatori Romulus-Cristian Ştefan, care l-a învins la masa 1 pe maestrul FIDE Paul Rusan, şi Ovidiu Crăciun, care a trecut la masa 3 de Vasile Strugari, un tânăr şahist năsăudean care s-a remarcat şi ca jucător profesionist de poker. La mesele 2 şi 4 Ilie Arion şi Doru Jiroş au remizat împotriva lui Radu Chima şi Denis Şandor.

În al doilea meci al primei runde, ACS Napocensis Active Cluj-Napoca 1 a învins ACS Napocensis Activ Cluj-Napoca 2 cu 4-0 şi va întâlni în runda următoare echipa din Bistriţa, în timp ce CSO Metalurgistul Cugir va juca împotriva ACS Alfil Piteşti.

Meciurile din seria de recalificări a Diviziei B de la Sebeş se vor încheia marţi 29 decembrie, dar evenimentele şahiste continuă în perioada 2-6 decembrie la Sebeş şi Alba Iulia cu  Festivalul Internaţional al României la Şah organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax