Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Metodele străvechi de vopsire a ouălor de Paște, explicate la Alba Iulia. Atelier de încondeiat ouă în Cetate

Publicat

O tradiție veche, o practică apărută cu mii de ani înaintea creștinismului, cea a decorării ouălor, dăinuie încă și astăzi, fiind asimilată cu Sărbătoarea Paștelui.

De la ouă vopsite într-o singură culoare și până la ouă încondeiate cu mai multe culori, tehnica prin care ouăle ajung colorate pe masa de Paște a fost transmisă din generație în generație. 

La Alba Iulia funcționează un atelier de încondeiat ouă, organizat cu ocazia sărbătorilor Pascale.

Am stat de vorbă cu Andrei Buda și Paul Bunea, studenți la restaurare, în Sibiu, care i-au îndrumat și inițiat pe cei prezenți sâmbătă, 9 aprilie, la atelierul de încondeiat ouă. 

Pe cei doi i-am găsit printre mai multe grupe de copii, dar și adulți, strânși la mese, în jurul borcanelor cu vopsea și a recipientelor cu ceară încălzită.

Ceara încălzită este și principalul material care se folosește la încondeiat ouă, ea fiind practic substanța cu care se trasează modelul.

Fiecare ou are o poveste, reprezintă un simbol

Andrei Buda ne-a prezentat mai multe ouă încondeiate: ouă cu simboluri tradiționale din zona  Hunedoarei, din Sibiu, dar și modele din zona Ucrainei și a Bucovinei.

Dacă te uiți atent la ouă și la culorile folosite, poți observa cu ușurință asemănări între ele și culorile hainelor populare din zonele respective.

”Încondeierea ouălor este mult mai veche decât tradițiile creștine, de obicei se fac în preajma sărbătorilor unde se serbează cultul morților”, ne-a explicat Andrei.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Majoritatea elementelor ce sunt pictate pe ouă reprezintă simboluri solare. De asemenea, un alt simbol principal ce se regăsește în modele este cel al valului. Valul care reprezintă viața. Mai sunt folosite și simboluri vegetale.

Tehnica de încondeiere a ouălor

Pentru încondeierea ouălor se folosește un condei. Condeiul în sine este un instrument rudimentar: un băț care are atașat un vârf metalic de cele mai multe ori din alamă, care are trecut prin el un fir de păr de porc. Instrumentul mai este cunoscut și sub numele de chișiță.

Prima dată oul este trasat și se face o delimitare a zonelor pe care se va aplica ceara. Se trasează linii subțiri, orientative. Liniile trebuie să fie simetrice, iar oul va fi împărțit în mai multe bucăți.

La încondeiere se folosește ceară de albine.

Practic, zonele pe care se trasează sau se desenează cu ceara vor fi cele care vor rămâne albe. Mai exact, după ce modelul a fost trasat pe ou acesta se scufundă în vopsea.

La atelierul din Alba Iulia se folosește vopsea sintetică, deoarece cea naturală are nevoie de o perioadă foarte lungă de uscare, perioadă care ajunge chiar și la o zi de așteptare.

Apoi, după ce oul este scufundat în vopsea, când este scos la suprafață, zona în care a fost aplicată ceara, rămâne albă, iar restul oului este vopsit în culoarea în care a fost scufundat.

Dacă se folosesc mai multe culori, după prima vopsire, se trece cu ceară și peste părțile deja vopsite.

În prezent unde tradiția este respectată cu strictețe, se folosesc vopsele naturale: spre exemplu, culoarea roșie se obținea din coajă de măr dulce sau frunze și flori de măr dulce, albastru din flori de viorele, galben din coji de ceapă, verde din frunze de nuc sau negru din coaja verde a nucilor.

La Alba Iulia vor mai exista pe tot parcursul lunii aprilie ateliere de încondeiat ouă.

Următoarele vor fi în zilele de 15-16 aprilie, 29-30 aprilie, în serii de câte maxim 12 persoane, la fiecare 45 de minute.

Înscrierile în serii se pot face la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, din Cetatea Alba Carolina, Aleea Sf. Capistrano, nr. 28, între orele 09.00-17.00, la telefon 0371 337 148 sau pe e-mail turism@apulum.ro.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Liceeni din Cugir și Abrud au aflat de la polițiști cum poate fi prevenită discriminarea, faptă sancționată de lege

Publicat

Polițiștii din Alba au fost prezenți, luni, la licee din Cugir și Abrud, pentru activități în cadrul Campaniei Săptămâna Prevenirii Criminalității. De data aceasta, au purtat discuții despre discriminare.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu partenerii tradiționali în desfășurarea activităților informativ-preventive au susținut dezbateri pe această temă, sub sloganul ”Diferiți, dar egali!”.

Polițiștii au fost prezenți la Serviciul Public de Asistență Socială Cugir – Baia Socială, unde au prezentat criteriile și formele discriminării, în scopul de a înțelege că oamenii sunt diferiți, dar egali în drepturi.

Același mesaj a fost susținut și în fața elevilor care studiază la Colegiul Tehnic ”Ion D. Lăzărescu” Cugir și la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud. Polițiștii i-au informat pe copii despre necesitatea acceptării și respectării drepturilor, dar și despre faptul că discriminarea este un comportament imoral, ilegal și sancționat de lege, transmite IPJ Alba.

Marți, activități de prevenire a violenței domestice

În perioada 22 – 27 mai 2022, la nivel național, se desfășoară evenimentul organizat de Poliția Română sub titlul „Săptămâna prevenirii criminalității”.

În context, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, organizează, zilnic, activități preventive, obiectivele vizate fiind sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Marți, 24 mai, vor fi desfășurate activități de prevenirea violenței domestice.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Consiliul Concurenței face investigații pe piața ecografelor. Posibile înțelegeri în legătură cu participarea la achiziții publice

Publicat

laptop calculator

Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere între unele companii pe piața echipamentelor medicale de tip ecograf. Sunt derulate inspecții simultane în România, Germania și Italia.

Suspiciunea este că firmele Esaote Spa Italia, Camed Medical Systems Gmbh Germania, BMS Ultraschall Germania și DTL Medical SRL România s-ar fi înțeles pentru a limita comercializarea echipamentelor de ultrasonografie (ecografe) marca Esaote pe teritoriul României.

”Autoritatea de concurență are indicii că furnizorul Esaote Spa și distribuitorii Camed Medical Systems Gmbh, BMS Ultraschall și DTL Medical SRL au acționat în sensul limitării importului de ecografe marca Esaote, cu scopul de a bloca participarea altor concurenți la proceduri de achiziție publică, pe teritoriul României”, precizează Consiliul Concurenței, într-un comunicat.

Inspecţii inopinate în România, Italia și Germania

În cadrul investigaţiei, au fost efectuate simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Italia şi în Germania.

”Autorităţile de concurenţă din cele două state au efectuat inspecţii la sediile companiilor Esaote Spa din Italia şi ale Camed Medical Systems Gmbh și BMS Ultraschall din Germania, în condiţiile legale din aceste ţări, la solicitarea Consiliului Concurenţei din România, iar inspectorii români de concurenţă au asistat la desfăşurarea acestora.

Atât în Germania cât şi în România, inspecţiile inopinate sunt autorizate prin mandat judecătoresc şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, potrivit sursei citate.

Documentele ridicate de către autoritățile de concurență din Germania și Italia vor fi transmise spre analiza autorităţii române de concurenţă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Pe 1 iunie, la Aiud se lansează prima ediție a procesului de bugetare participativă. Suma alocată pentru proiectele cetățenilor

Publicat

La Aiud urmează să fie lansat, pe 1 iunie, prima ediție a procesului de bugetare participativă din municipiu. 

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Aiud, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Cum funcționează?

– Primăria alocă un buget
– Cetățenii propun proiecte
– Cetățenii votează pe site proiectele
– Cele mai votate propuneri vor fi implementate începând cu anul 2023.

Cine poate trimite propuneri de proiecte?

Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc în Municipiul Aiud şi au vârsta de cel puţin 16 ani. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în platforma bugetării participative aiud.decide.direct.

Câte proiecte vor fi finanțare?

Bugetul acestei ediții (ediție pilot) a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud este de 80.000 de lei (inclusiv TVA). În funcție de bugetul propus al proiectelor câștigătoare, pot fi finanțare două sau mai multe proiecte.

Care este suma maximă alocată unui proiect?

Fiecare propunere trebuie să aibă un cost total de cel mult 40.000 de lei (inclusiv TVA).

Ce trebuie să știți despre depunerea de proiecte

Propunerile trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii:

 • Infrastructură stradală: zone pietonale, alei, trotuare, aliniamente stradale , scuaruri – amenajare / reamenajare
 • Zone de agrement, spații verzi, locuri de joacă, spații publice – achiziție mobilier urban, iluminat public, etc. sau amenajare / reamenajare
 • Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației, soluții de eficientizare a traficului
 • Infrastructură sportivă, educațională, culturală, de sănătate sau socială
 • Smart City
 • Sprijinirea antreprenoriatului local și a producătorilor locali
 • Protecția mediului înconjurător
 • Turism

Fiecare participant poate depune unul sau mai multe proiecte.

Care este calendarul?

 • 1 iunie – 29 iulie – cetățenii depun proiecte
 • 1 august – 15 septembrie – proiectele sunt analizate de reprezentanții administrației locale
 • 16 septembrie – 31 octombrie – cetățenii votează
 • 2023 – proiectele câștigătoare sunt implementate

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Ocnișoara a murit după ce a căzut într-o groapă lăsată nesemnalizată. Dosar penal pentru ucidere din culpă

Publicat

Un dosar penal pentru ucidere din culpă este deschis în cazul unui bărbat din satul Ocnișoara, care a murit înecat, după ce a căzut într-o groapă săpată pe marginea drumului, în localitate. Groapa ar fi fost nesemnalizată, susțin mai multe surse alba24.ro. 

Fapta s-a petrecut în 29 aprilie, dar nu a fost anunțată de autorități. Potrivit surselor alba24.ro, bărbatul din satul Ocnișoara se întorcea, în seara de 29 aprilie, acasă și mergea pe marginea drumului.

În zona respectivă se executau mai multe săpături, iar lângă drum a fost săpată o groapă, însă aceasta nu ar fi fost semnalizată. În groapa respectivă, în timp, ar mai fi căzut și animale, însă chiar și după acele cazuri nu ar fi fost semnalizată.

În seara de 29 aprilie, groapa era plină de apă, iar când bărbatul se întorcea spre casă nu a observat-o. Atunci a căzut în groapa plină de apă și a murit înecat. A fost găsit a doua zi.

A doua zi, groapa a fost semnalizată, însă după ce a fost începută o anchetă în urma decesului bărbatului. Momentan a fost deschis un dosar penal in rem, pentru ucidere din culpă, iar cercetările sunt efectuate de polițiști sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, au transmis reprezentații IPJ Alba, la solicitarea alba24.ro.

sursă foto: rol ilustrativ.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax