Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO REPORTAJ: Metodele străvechi de vopsire a ouălor de Paște, explicate la Alba Iulia. Atelier de încondeiat ouă în Cetate

Publicat

O tradiție veche, o practică apărută cu mii de ani înaintea creștinismului, cea a decorării ouălor, dăinuie încă și astăzi, fiind asimilată cu Sărbătoarea Paștelui.

De la ouă vopsite într-o singură culoare și până la ouă încondeiate cu mai multe culori, tehnica prin care ouăle ajung colorate pe masa de Paște a fost transmisă din generație în generație. 

La Alba Iulia funcționează un atelier de încondeiat ouă, organizat cu ocazia sărbătorilor Pascale.

Am stat de vorbă cu Andrei Buda și Paul Bunea, studenți la restaurare, în Sibiu, care i-au îndrumat și inițiat pe cei prezenți sâmbătă, 9 aprilie, la atelierul de încondeiat ouă. 

Pe cei doi i-am găsit printre mai multe grupe de copii, dar și adulți, strânși la mese, în jurul borcanelor cu vopsea și a recipientelor cu ceară încălzită.

Ceara încălzită este și principalul material care se folosește la încondeiat ouă, ea fiind practic substanța cu care se trasează modelul.

Fiecare ou are o poveste, reprezintă un simbol

Andrei Buda ne-a prezentat mai multe ouă încondeiate: ouă cu simboluri tradiționale din zona  Hunedoarei, din Sibiu, dar și modele din zona Ucrainei și a Bucovinei.

Dacă te uiți atent la ouă și la culorile folosite, poți observa cu ușurință asemănări între ele și culorile hainelor populare din zonele respective.

”Încondeierea ouălor este mult mai veche decât tradițiile creștine, de obicei se fac în preajma sărbătorilor unde se serbează cultul morților”, ne-a explicat Andrei.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Majoritatea elementelor ce sunt pictate pe ouă reprezintă simboluri solare. De asemenea, un alt simbol principal ce se regăsește în modele este cel al valului. Valul care reprezintă viața. Mai sunt folosite și simboluri vegetale.

Tehnica de încondeiere a ouălor

Pentru încondeierea ouălor se folosește un condei. Condeiul în sine este un instrument rudimentar: un băț care are atașat un vârf metalic de cele mai multe ori din alamă, care are trecut prin el un fir de păr de porc. Instrumentul mai este cunoscut și sub numele de chișiță.

Prima dată oul este trasat și se face o delimitare a zonelor pe care se va aplica ceara. Se trasează linii subțiri, orientative. Liniile trebuie să fie simetrice, iar oul va fi împărțit în mai multe bucăți.

La încondeiere se folosește ceară de albine.

Practic, zonele pe care se trasează sau se desenează cu ceara vor fi cele care vor rămâne albe. Mai exact, după ce modelul a fost trasat pe ou acesta se scufundă în vopsea.

La atelierul din Alba Iulia se folosește vopsea sintetică, deoarece cea naturală are nevoie de o perioadă foarte lungă de uscare, perioadă care ajunge chiar și la o zi de așteptare.

Apoi, după ce oul este scufundat în vopsea, când este scos la suprafață, zona în care a fost aplicată ceara, rămâne albă, iar restul oului este vopsit în culoarea în care a fost scufundat.

Dacă se folosesc mai multe culori, după prima vopsire, se trece cu ceară și peste părțile deja vopsite.

În prezent unde tradiția este respectată cu strictețe, se folosesc vopsele naturale: spre exemplu, culoarea roșie se obținea din coajă de măr dulce sau frunze și flori de măr dulce, albastru din flori de viorele, galben din coji de ceapă, verde din frunze de nuc sau negru din coaja verde a nucilor.

La Alba Iulia vor mai exista pe tot parcursul lunii aprilie ateliere de încondeiat ouă.

Următoarele vor fi în zilele de 15-16 aprilie, 29-30 aprilie, în serii de câte maxim 12 persoane, la fiecare 45 de minute.

Înscrierile în serii se pot face la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, din Cetatea Alba Carolina, Aleea Sf. Capistrano, nr. 28, între orele 09.00-17.00, la telefon 0371 337 148 sau pe e-mail turism@apulum.ro.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement