Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Schelet uman dezmembrat, vechi de 5000 de ani, descoperit de arheologi în Alba. A fost înmormântat după un ritual tribal

Publicat

O echipă internațională de arheologi și antropologi au scos la suprafață pe teritoriul județului Alba o descoperire rară, veche de 5000 de ani. 

Pe cât este de veche, pe atât de terifiantă este povestea din spatele descoperirii. Arheologii au descoperit scheletul unui bărbat care după ce a murit a fost supus unui ritual mistic de înmormântare. 

Mai exact în mormânt au fost așezate mai multe oase care au fost dezmembrate din corpul defunctului, iar apoi legate într-o poziție de fetus.

Vorbim despre un sit arheologic de pe raza localității Râmeț, unde se sapă de mai mulți ani Este vorba despre un complex funerar, din epoca bronzului.

De mai mulți ani o echipă de arheologi și antropologi din România, SUA, Marea Britanie și Irlanda sapă în zonă și anual fac noi descoperiri.

Vineri, 4 august, arheologul Horia Ciugudean cel care conduce echipa a prezentat noile descoperiri de la Râmeț.

”Scheletul este dezmembrat, oasele mâinilor și picioarelor au fost legate strans, maxilarul este deplasat intenționat. O parte din oasele scheletului lipsesc, nu este unul complet.

Acest fapt se poate datora practicării excarnației, o practică care este cunoscută la nivelul unor populații primitive și a unor triburi din zonele Africii sau Americii care expuneau corpurile defuncților și păsările curățau scheletul până la os, iar apoi se făcea o îngropare selectivă a oaselor”, a explicat Horia Ciugudean.

Săpături arheologice efectuate timp de mai bine de 10 ani

Săpăturile la tumulul de la Râmeț au început în 2011, iar de atunci, arheologii au scos la suprafață mai multe morminte dar și alte vestigii din epoca bronzului.


În 2019 arheologii anunțau că au fost descoperite 12 locuri cu resturi umane înhumate în perioada epocii bronzului. Săpăturile se desfășoară de peste 2 ani. Scheletul va fi datat cu carbon și supus unor alte cercetări amănunțite, iar rezultatele vor fi disponibile peste aproximativ un an.

În urma cercetărilor, arheologii și cercetătorii vor putea înțelege mai bine viața oamenilor, cultul înhumării și ritualul care era practicat de aceștia asupra defuncților.

”Săpăturile din acest an au scos la suprafață o serie de vestigii pe care, în parte ne așteptam să le găsim, altele au constituit o surpriză deplină și constituie, din mai multe puncte de vedere, o premieră pentru arhitectura funerară de la începutul epocii bronzului, în spațiul carpatic.


La Râmeț s-a început escavarea unei movile funerare, a unui tumul, cu dimensiuni impresionante, care de altfel a fost ales să ilustreze, în albumul legat de istoria județului Alba, începutul epocii bronzului.

A evidențiat, față de alte puncte, o arhitectură funerară bine gândită, utilizarea unor ringuri de piatră din zona tumulului, dar și material calcaros adus de la o distanță de câțiva kilometri”, spunea în 2019 Horia Ciugudean.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax