Educație
VIDEO: Sute de tineri din Alba vor învăța tainele programării și a IT-ului, într-un proiect pilot, susținut de Google
Un număr de 350 de elevi de liceu, studenți dar și tineri cu o idee de afacere în mediul-on line, din județul Alba s-au înscris într-un amplu proiect în care vor învăța tainele IT-ului, timp de 12 luni. Digital Nation este o comunitate de oameni pasionați de tehnologie care intermediază tinerele talente din mediul on-line cu antreprenorii locali și chiar naționali.
Proiectul este finanțat în mare parte de Google, iar în cele 12 luni tinerii vor învăța să lucreze cu arhive digitale, baze de date, calendare on-line, e-mail în context profesional, dar și programare, lucrul cu algoritmi, programare de site-uri și marketing.
Tinerii din Alba s-au înscris din luna septembrie în proiect, iar primele teme de lucru le vor primi chiar de la începutul lunii noiembrie.
Mai exact, Digital Nation derulează un proiect pilot în trei orașe din țară: Alba Iulia, Piatra Neamț și Oradea, în care sunt înscriși peste 1000 de participanți, 350 fiind din Alba. În cadrul proiectului tinerii care s-au înscris vor lucra și învăța timp de un an de zile alături de mai mulți mentori în diferite aplicații și programe din lumea informaticii.
Pe lângă partea de învățare, programul mai are și partea de afaceri: în cadrul proiectului există parteneriate cu diferiți antreprenori din județ care vor putea beneficia de serviciile și produsele IT pe care tinerii le creează în cadrul lecților de lucru și de învățare.
Într-o conferință de presă susținută marți, 29 octombrie, la Alba Iulia, Paul Apostol, fondatorul Digital Nation a explicat pentru Alba24 cum funcționează parteneriatul dintre mediul de afaceri și tinerii care învață prin lucru.
Spre exemplu, dacă un antreprenor din județul Alba are nevoie de o arhivă electronică prin care să își gestioneze documentele on-line, mentorii lucrează și îi învață pe participanți împărțiți în echipe cum să realizeze arhiva respectivă. Dacă o echipă reușește să facă un produs pe care antreprenorul să îl utilizeze, se poate realiza un contract de angajare sau de colaborare.
Mai mult, pe lângă partea de lucru în mediul on-line, tinerii din Alba vor avea ocazia să participe la sesiuni de comunicare și evenimente de socializare.
În acest sens, în Cetatea Alba Carolina, într-o caponieră, oferită de Primăria Alba Iulia care este și parteneră în proiect, se va amenaja un HUB al tehnologiei.
În acel loc, programatorii se vor întâlni cu mentorii lor dar și cu antreprenorii cu care vor colabora și vor avea ocazia să lucreze împreună la realizarea proiectelor.
După cele 12 luni, fiecare tânăr va avea un CV on-line în care vor fi trecute toate activitățile pe care acesta le-a realizat: de la proiecte la care a lucrat, la timpul petrecut în programare dar și câți colegi și-a ajutat în cadrul proiectului. CV-ul va putea fi folosit pentru angajarea la diverse firme din domeniu.
Proiectul este derulat la nivel național pentru prima dată, iar orașul Alba Iulia a fost ales din 12 orașe care au aplicat. Pe viitor, în comunitate vor mai intra încă 5 orașe, iar în Alba Iulia, după cele 12 luni, vor putea fi implementate noi specializări.
Digital Nation este finanțat la nivel regional de Google, dar și de antreprenori care sunt dispuși să investească în tineri care apoi să intre pe piața muncii on-line, cu o bază în domeniul IT pusă la punct chiar din timpul liceului sau a facultății.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News