Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Toiagul dăruit Papei Francisc de copiii din Blaj, opera unei artiste din Alba Iulia. Semnifică spiritul liber al romilor

Publicat

YouTube video

Mai mulți copii din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, care fac parte din Parohia Greco-Catolică Blaj III, au fost în audiență, la Vatican, la Papa Francisc. Copiii care au avut ocazia să viziteze Cetatea Eternă, dar mai ales să stea lângă Sfântul Părinte, i-au dus acestuia un cadou aparte: un toiag lucrat din materiale tradiționale ale romilor: fier și alamă. 

Toiagul este opera Anadorei Lupo, din Alba Iulia, absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, artist vizual și sculptor cu o experiență de peste douăzeci de ani în designul de obiect.

Toiagul dăruit are și semnificație aparte și o poveste: semnifică viața și spiritul liber al romilor.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Papa Francisc i-a primit în audiență pe copiii din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj. Ce i-au dăruit

Alături de toiag, copiii din cartierul Barbu Lăutaru, o căldărușă și un mătăuz, o cruce din cupru inscripționată cu data vizitei sale în cartierul Barbu Lăutaru, 2 iunie 2019, un album aniversar care prezintă în imagini această vizită, precum și un desen realizat de ei.

Povestea toiagului dăruit de copiii din Barbu Lăutaru către Papa Francisc

Toiagul a fost realizat din două metale des folosite de romi în confecționarea de bunuri. Făcut din fier și alamă, toiagul are și o simbolistică aparte. Crucea este realizată în forma unei împletituri de păr, la fel cum își împletesc părul femeile rome.

”Partea de sprijin a toiagului vorbește despre munca manuală, o înfășurare spontană de material sugerând tumultul vieții romilor, precum și spiritul liber și uneori ludic al acestora.

Partea centrală a toiagului ne arată rolul Bisericii în ajutorarea celor greu încercați, mesaj transmis prin simbolul atât de puternic al fructului de rodie. Aceasta se deschide dezvăluind semințele pe care le protejează, sugerate prin suprafața vibrată.

În figura stilizată așezată deasupra rodiei îl regăsim pe Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu, ocrotitorul Parohiei din Barbu Lăutaru. În cea mai înaltă parte a toiagului papal, cea de-a patra, regăsim Crucea, spațiu de înălțare și de transformare a creștinului mai presus de orice lucru lumesc.

Realizată din trei fire de fier împletite, fire ce se întrepătrund spre cele trei extremități, evocând Sfânta Treime și contopindu-se într-un singur element, sugerează transformarea ireversibilă pe care lumina învățăturilor lui Cristos și a jertfei Sale pe cruce o aduce în sufletele noastre.

Întreaga lucrare dăruită Papei vorbește despre speranțele și încercările comunității de romi, revelând totodată credința că înălțarea spirituală este accesibilă tuturor celor care, în comuniune și în împărtășire, aleg „să meargă împreună”, se arată într-un material postat de Radio Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax