Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Un consilier local din Alba Iulia este supărat pe salubrizarea făcută de Polaris. „N-au mai ridicat gunoiul din tomberoanele colorate din ianuarie”


Publicat

IMG_4372Consilierul Local Rareș Buglea este indignat pe faptul că în Alba Iulia operatorul de salubrizare nu face nici cel mai mic efort, în opinia sa, pentru a educa cetățenii cu privire la colectarea selectivă. Acesta spune că în zona în care locuiește nu au mai fost ridicate tomberoanele pentru astfel de deşeuri din luna ianuarie.

„Pretindem ca suntem o țară europeană, un popor european, un oraș european… însă ne scăpăm de propriul gunoi din gospodărie exact ca acum 100 de ani, la grămadă, într-o găleată. Diferența este că atunci groapa era în fundul grădinii, iar acum noi ducem punga (din găleată) la un tomberon, iar altcineva duce tomberonul la o groapă”, a precizat consilierul local Rareș Bugea, vineri, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, cetățeanul de azi produce cu de peste 50 de ori mai multe deșeuri zilnic, decât cetățeanul de acum 100 de ani.

„Ne bucurăm de beneficiile unei comunități selecte din care facem parte: Uniunea Europeană, însă fără să ne pese că în această uniune regulile sunt clare în privința protecției mediului, deci în privința gestionarii deșeurilor. În întreaga Comunitate Europeană, fără excepție, colectarea deșeurilor se face selectiv, pe materiale componente, cu o selecție făcută la sursă, adică la producătorul de deșeuri, fie el agent economic sau persoană fizică. Fiecare își depozitează deșeurile, pe sortimente, îl duce la punctul de colectare pe sortimente, iar operatorul de salubrizare îl ridică separat, pe sortimente.

Politica mondială în privința deșeurilor este îndreptată spre obținerea procentului maxim posibil de reciclare. Iar regula europeană de depozitare ar fi trebuit să fie deja un gest reflex și în România și anume: tomberonul galben pentru plastic și folie, tomberonul verde pentru sticlă, iar tomberonul albastru pentru hârtie și carton.

Guvernul României a elaborat acum un an, Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor (SNGD) 2014-2020, iar în această strategie se spune destul de clar că autoritățile locale, împreună cu operatori de salubritate au obligația să adopte politici de educare, în vederea gestionării deșeurilor, a comunităților pe care le conduc și să pună la dispoziția acestora infrastructura necesară unei gestionări ecologice a deșeurilor, incluzând aici, bineînțeles și o colectare selectivă a acestora.

Eu sunt foarte indignat că la Alba Iulia acest lucru nu se întâmplă. Sunt indignat de faptul că firma prestatoare în materie de salubrizare nu manifestă nici un interes în realizarea de pași mărunți, dar siguri spre o gestionare ecologică a deșeurilor, iar asta începând cu o colectare selectivă a acestora.

Prin contractul de gestiune Nr 69525/2013 serviciul de salubrizare din municipiul Alba Iulia este dat în sarcina Polaris M Holding SRL
Printr-un paragraf al acestui contract, societatea Polaris se obligă la:
Precolectarea, colectarea, transportul și valorificarea deșeurilor reciclabile (frânturi de deșeuri; hârtie, carton, sticlă, plastic)
Iar la un alt paragraf ne spune și tarifele:
Deșeuri sortate – 0,48 ron/pers.
Deșeuri nesortate – 2,51 ron/pers.

Eu înțeleg de aici că, dacă facem o colectare selectivă a deșeurilor, fiecare acasă sau la firmă, nu doar că am demonstra o responsabilitate pentru mediu și pentru viitorul umanității, dar acest minim efort ne-ar aduce și un cost, cu acest serviciu, cu de patru ori mai mic decât cel pe care îl plătim acum.

Îmi exprimam indignarea vis-a-vis de faptul că operatorul de pe raza municipiului Alba Iulia nu manifestă niciun interes de a face, împreună cu comunitatea, progrese spre un mediu mai curat și mai sănătos, nu arată nicio preocupare spre inovare, în materie de gestiune a deșeurilor, drept urmare eu pot considera această firmă ca fiind doar o firmă de transport, pentru că termenul de salubrizare/salubritate implică o importanță componenta ecologică, iar aceste lucruri le spun justificat, pentru că, fiind foarte preocupat de acest domeniu, urmăresc cu atenție atât circuitul deșeurilor în orașul nostru și mai ales tendințele europene în acest domeniu.

Dacă vine vorba de orașul nostru, vă pot spune că puținele tomberoane specifice (cele colorate, pentru deșeuri diferite, verde, galben, albastru) sunt ridicate cu mare întârziere, sau adesea ridicare lor se face la grămadă cu celelalte tomberoane pline cu deșeuri menajere.

În zona în care locuiesc, tomberoanele colorate nu au mai fost ridicate din luna ianuarie, iar această atitudine anti-ecologică nu poate duce niciodată la o educare în spirit civic a populației, iar cetățenii care au încercat până cum să fie responsabili în privința deșeurilor pe care le produc, sunt total descurajați.

Principiul care guvernează acest domeniu al deșeurilor este unul foarte simplu și corect, principiul pe care ar trebuii să îl cunoască fiecare cetățean în parte, fiecare autoritate locală în parte, fiecare operator economic din acest domeniu  și anume deșeurile colectate la grămadă înseamnă gunoi, iar deșeurile colectate selectiv înseamnă resursă”, a transmis Rareș Buglea.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Liviu

    duminică, 27.03.2016 at 18:03

    Perfect spus !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O fetiță de 5 ani și alte șapte persoane, vindecate de coronavirus la secția de Infecțioase a spitalului din Alba Iulia

Publicat

În cursul zilei de duminică și luni, 24 și 25 mai 2020, un număr de 8 pacienți, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, au fost declarați vindecați de COVID-19 și au fost externați, după ce rezultatele a două teste consecutive în cazul acestora au ieșit negative, au transmis reprezentanții instituției.

Cel mai tânăr pacient vindecat este o fetiță în vârstă de 5 ani, iar cel mai vârstnic o femeie de 63 de ani. Cei 8 pacienți externați (4 de sex feminin și 4 de sex masculin) locuiesc în comuna Noșlac (3), orașul Ocna Mureș (3) municipiul Sebeș (1), comuna Șpring (1).

În total, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase a SJU Alba Iulia au fost vindecați de COVID-19 un număr de 52 de pacienți, majoritatea cu forme ușoare și medii, respectiv cu evoluție favorabilă la tratamentul administrat.

De asemenea, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase au fost internați 179 de pacienți suspecți de COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Rezultatele analizelor de laborator la 93 dintre ei au ieșit pozitive, în vreme ce în cazul celorlalți 86 de pacienți rezultatele au ieșit negative, infirmând astfel prezența virusului.

Dintre cei 97 de pacienți pozitivi, 52 au fost declarați vindecați, iar 30 au fost transferați la unități sanitare din Blaj (13), Aiud (15) și Sibiu (2). În prezent, la secția de boli infecțioase se află internați 15 pacienți confirmați cu COVID-19.

SJU Alba Iulia este o unitate sanitară în care se tratează cazurile confirmate, sunt internate inclusiv cazuri suspecte, iar în propriul laborator se analizează probele recoltate pentru depistarea virusului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Județean Alba Iulia cumpără 10 ventilatoare mecanice pentru Secția ATI. Investiție de peste un milion de lei

Publicat

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia cumpără 10 ventilatoare mecanice pentru Secția de ATI. Astfel, toate cele 25 de paturi din cadrul secției vor dispune fiecare de câte un ventilator pentru asistența medicală a pacienților confirmați/suspecți cu COVID-19 sau a celor care au nevoie de ventilație mecanică. 

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția a 10 ventilatoare mecanice. Valoarea totală estimată este de 1.008.403 de lei, fără TVA.

„Având în vedere că unitatea noastră a fost inclusă în ORDIN nr. 555 din 3 aprilie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei cu coronavirus COVID-19, a Listei Spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS –CoV-2, în faza a II-a avem nevoie de încă 10 ventilatoare mecanice în cadrul Sectiei ATI. În prezent secția ATI dispune de 25 paturi și de 15 ventilatoare mecanice.

Așadar pentru a asigura asistența medicală de specialitate atât pacienților suspecți/confirmați cu virusul SARS-CoV-2 cât și pacientilor internați în cadrul secției ATI care au nevoie de ventilație mecanică, avem nevoie urgență de aceste echipamente medicale.

Ventilația mecanică reprezintă metoda prin care se asistă sau se înlocuiește respirația spontană. Se dorește achiziționarea unor aparate noi, deoarece cel existent – an fabricație 1996 este nefuncțional și va fi propus spre casare”, se precizează în caietul de sarcini.

Potrivit documentului, termenul de livrare este de maxim 60 de zile de la data primirea comenzii.

Finanțarea se face din fonduri alocate de la Consiliul Județean Alba (10%) și Ministerul Sănătății (90%).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițist din Sebeș confirmat cu COVID-19, alți 5 colegi în izolare. Toți angajații Poliției Municipale Sebeș au fost testați

Publicat

Un polițist din Sebeș este confirmat cu COVID-19, iar alți cinci colegi ai săi sunt în izolare. Toți angajații Poliției Municipale Sebeș au fost testați, vineri, în urma cazului confirmat.

Situația a fost făcută publică într-o postare pe pagina de Facebook Spr Diamantul, de sindicaliști din poliție.

Reamintim că la Sebeș sunt deja două focare de coronavirus, unul la fabrica de înghețată și celălalt la spital.

Citește și FOCARUL de la firma din Sebeș: Alte 20 de infectări confirmate de DSP Alba. Este vorba despre angajați și apropiați ai acestora

Potrivit Spr Diamantul, polițistul confirmat pozitiv a fost testat după ce soția lui, asistentă la Spitalul Municipal Sebeș, fusese confirmată cu Sars-Cov-2.

Vezi Anchetă epidemiologică la spitalul din Sebeș. Șase cadre medicale, depistate pozitiv COVID-19

Ceilalți colegi care au intrat în izolare sunt ”4 lucrători din cadrul Biroului Ordine Publică și un lucrător din cadrul Biroului Criminalistic”.

Aceleași surse au precizat că toți lucrătorii Poliției Sebeș au fost testați vineri, 22 mai, fapt confirmat de reprezentanții IPJ Alba.

Spr Diamantul: ”de curând, mai exact in data de 22.05.2019, toti lucratorii Politiei Sebes au fost chemati sa se testeze pentru Covid 19, existand suspiciunea ca un coleg al lor ar fi deja infectat.
Dupa prelevarea testelor, acestea au fost trimise spre analiza Spitalului Municipal Alba (DSP), urmand fi comunicate rezultatele. Dupa o asteptare de 8 ore, in care toti lucratorii si-au desfasurat activitatea normal au venit si rezultatele, fiind mentionat de catre conducere faptul ca toti am iesit,, „negativ” si ca totul este ok. Fiind intrebati despre rezultatul colegului care era suspect si care nu aparea pe liste, conducerea a evitat sa raspunda (…).
In cele din urma s-a aflat din alte surse ca acesta a iesit pozitiv, urmand binenteles o stare de agitatie si temere in randul celor care stiau ca au intrat in contact cu persoana infectata si nu numai (…)”.

Vezi AICI integral postarea Spr Diamantul.

Contactați de Alba24, reprezentanții IPJ Alba au confirmat că un polițist din Sebeș este infectat cu COVID-19 și că alți 5 polițiști sunt în izolare, dar și că au fost luate imediat toate măsurile necesare în astfel de situații, potrivit criteriilor DSP, în cadrul anchetei epidemiologice. Toți polițiștii de la Poliția Municipală Sebeș au fost testați și nu sunt alte cazuri confirmate.

Potrivit IPJ Alba, nu sunt probleme privind asigurarea continuității activității la Poliția Sebeș. Cei cinci polițiști aflați în izolare vor fi retestați.

De asemenea, au fost dezinfectate spațiile din instituție.

Polițistul confirmat pozitiv este asimptomatic.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

O nouă funcție în aplicația de chat va fi introdusă de WhatsApp. La ce folosește

Publicat

whatsapp

O nouă funcţie este în teste la WhatsApp. Va permite adăugarea contactelor prin scanarea codurilor QR.

Cele mai mai noi versiuni beta de WhatsApp pentru Android şi iOS au primit un update care aduce posibilitatea adăugării contactelor prin coduri QR.

Funcţia poate fi găsită în meniul de setări al aplicaţiei, unde există opţiuni pentru a afişa propriul cod, precum şi pentru a scana alte persoane.

De asemenea, un cod QR poate fi revocat dacă este distribuit unei persoane căreia utilizatorul nu dorește să îi transmită numărul său.

sursă: startupcafe.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate