Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia aniversează 25 de ani de la înfiinţare. Eveniment la Casa de Cultură a Sindicatelor


Publicat

universitate ceremonieUniversitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia sărbătoreşte 25 de ani de activitate. Cu acest prilej vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, de la ora 10.00, a avut loc un eveniment menit să marcheze acest moment în cadrul comunităţii locale.

Manifestarea s-a adresat studenţilor, cadrelor didactice, comunităţii academice din judeţul Alba, contribuind la promovarea la nivel regional, naţional şi european a imaginii şi potențialului ştiinţific şi academic a zonei.

Dintre cei prezenţi, îi amintim pe vicepreşedintele Academiei Române, Emil Burzo, rectorul Daniel Breaz, prefectul de Alba, Mihaela Albu, preşedintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul Mircea Hava, consilierul Marin Popescu, al ministrului Educaţiei, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, fostul prim ministru Petre Roman, inspectorul şcolar general IŞJ Alba, Marcela Dărămus, ÎPS Irineu, Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia, Laurenţiu Streza, mitropolitul ordotox al Ardealului.

În cadrul evenimentului au fost acordate diplome membrilor Comisiei provizorii de organizare a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia din anul 1991:

– prof. univ. dr. Iuliu Paul – rector provizoriu

– Ioan Alexandru Aldea – delegat pentru Istorie / Arheologie

– conf. univ.dr. Ioan Oprean – director provizoriu al Colegiului Tehnic și Economic

– ec. Paul Bucurel – contabil șef provizoriu

– ing. Ioan Luca – delegat pentru tehnologia silicaților

– ec. Ioan Bele – fost subprefect al județului Alba

– Horea Rotche – fost inspector școlar general adjunct al județului Alba

– avocat Ioan Rus – fost prefect al județului Alba

– Petre Roman – fost prim ministru

De asemenea, au fost acordate diplome pentru instituțiile administrației publice locale, Prefectura județului Alba, reprezentantă prin prefectul Mihaela Albu, Consiliul Județean Alba, reprezentat prin președintele Ion Dumitrel și Primăria municipiului Alba Iulia, reprezentată prin primarul Mircea Hava.

Diplome au fost acordate și foștilor rectori ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia:

– In memoriam prof. univ. dr. Iuliu Paul – diploma s-a înmânat fiului acestuia, Octavian Dan Paul

– In memoriam prof. univ. dr. Iacob Mârza – diploma s-a înmânat soției acestuia, prof. univ. dr. Eva Mârza

– prof. univ. dr. Ioan Achim Moise

Reprezentanții Universității Politehnica din București i-au oferit rectorului Daniel Breaz o medalie, o diplomă și o plachetă. De asemenea, vicepreşedintele Academiei Române, Emil Burzo, i-a înmânat rectorului UAB o distincție culturală pentru rezultate obținute în procesul de educație, pe parcursul a 25 de ani de existență a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și medalia „Meritul Academic” pentru valoroase contribuții la consolidarea spiritului academic al Universității precum și pentru rezultatele obținute în activitatea de cercetare științifică.

La manifestări au participat reprezentanţii universităţii, membrii comitetului de înființare, rectori ai universităţii, personalități care au contribuit la dezvoltarea instituțională în primii ani de activitate, care au avut un aport special în dezvoltarea universităţii în fiecare etapă a evoluției, reprezentanți ai echipelor guvernamentale, reprezentanți ai structurilor din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, colaboratori ai universității din instituțiile statului, parteneri din educație, cercetare, cultură și mediul de afaceri, studenți Alumni cu cariere performante.

25 de ani de învăţământ universitar la Alba Iulia

Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1991, prin Hotărâre de Guvern şi a început să funcţioneze în anul universitar 1991/1992 cu Facultatea de Ştiinţe Umaniste (cu două specializări: Istorie şi Teologie Ortodoxă – Asistenţă Socială) şi cu un Colegiu Tehnic şi Economic. S-a dezvoltat reptat, cu creşteri moderate, prin asigurarea echilibrului necesar între cele trei componente de bază: studenţi, personal didactic, spaţii de învăţământ şi dotare tehnico-materială, serviciile sociale pentru studenţi.

Etapa 1991-1994 a corespuns înfiinţării şi primei conturări a misiunii instituţiei. Primele specializări au fost în profilurile istorie, filologie şi teologie, Universitatea având un caracter exclusiv umanist.

Etapa 1995-1999 este caracterizată de consolidarea şi relativa stabilizare a structurilor universitare, dezvoltarea corpului profesoral propriu, extinderea spaţiilor de învăţământ aflate în proprietatea Universităţii, precum şi de materializarea unui program investiţional care a adus ameliorări substanţiale şi progresiv sporite în ceea ce priveşte baza didactico-materială şi de cercetare, precum şi serviciile sociale. S-au creat astfel condiţii pentru ca Universitatea să-şi extindă oferta de educaţie cu noi profiluri şi specializări. În această perioadă se constituie Facultatea de Istorie şi Filologie, prin desprinderea din Facultatea de Ştiinţe şi se înfiinţează Colegiul Universitar de Institutori din Blaj.

În perioada 2000-2004 are loc o anumită stabilizare a organigramei structurilor universitare, accentul fiind pus pe consolidarea şi îmbunătăţirea funcţionalităţii structurilor existente. Pe de altă parte, este continuat procesul de adaptare a structurilor universitare la evoluţia generală a Universităţii. Astfel, în anul universitar 2003-2004 se constituie Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, prin desprinderea din Facultatea de Ştiinţe. Se realizează, de asemenea, o mai bună organizare la nivelul catedrelor, prin constituirea de catedre mai bine delimitate sub aspectul domeniilor şi specializărilor coordonate. Tot în această perioadă a fost deschisă linia de studii doctorale în domeniul istorie.

În perioada 2004-2008, are loc reorganizarea studiilor universitare de licenţă şi masterat potrivit Legii 288/2004. În această perioadă accentele sunt puse pe aspectele privind managementul strategic şi managementul calităţii. Astfel, la nivelul Senatului sunt constituite noi consilii şi comisii care acoperă mai bine principalele domenii de activitate, se înfiinţează Departamentul pentru Managementul Calităţii, iar Departamentul de Relaţii Internaţionale îşi extinde activitatea în domeniul integrării europene. Pe ansamblul Universităţii se organizează şi se pune în aplicare Sistemul Instituţional de Management al Calităţii. Totodată, în această perioadă are loc un intens efort investiţional. Sunt puse în funcţiune noi spaţii pentru învăţământ, cercetare, administraţie şi servicii, se reînnoieşte dotarea laboratoarelor şi se înfiinţează noi laboratoare înzestrate cu tehnică de vârf. Tot în această perioadă a fost deschisă linia de studii doctorale în domeniul filologie.

În perioada 2008-2012, se pune în practică Planul strategic de dezvoltare instituţională pentru perioada 2008-2013. Acesta vizează continuarea strategiei pentru calitate, adaptarea sistematică a structurii Universităţii şi a calificărilor universitare la cerinţele pieţei muncii, dezvoltarea cercetării ştiinţifice, continuarea politicii de dezvoltare a bazei materiale a Universităţii. În cursul anului 2009 Universitatea a fost certificată ISO 9001:2008, de TÜV Rheinland România şi a primit calificativul Grad de încredere ridicat, în urma evaluării ARACIS. Tot în această perioadă a fost deschise liniile de studii doctorale în domeniile contabilitate şi teologie.

În perioada 2014 – 2018 se trece la implementarea Planului strategic care vizează accentuarea măsurilor pentru o mai bună echilibrare între educaţie, cercetare şi servicii adresate comunităţii. Universitatea se concentrează asupra creşterii valorii profesionale a absolvenţilor săi, a îmbunătăţirii programelor de studii, a promovării cercetării ştiinţifice şi, nu în ultimul rând, a afirmării specificului său, folosind la maxim patrimoniul uman, spiritual şi material de care dispune.

Începând cu anul universitar 2012-2013 se acordă o atenţie deosebită procesului de internaţionalizare a instituţiei, creşterii atractivităţii programelor de studiu în rândul studenţilor internaţionali (inclusiv prin autorizarea unor programe de licenţă cu predare în limba engleză şi organizarea anului pregătitor de învăţare a limbii române ca limbă străină, deschiderea unui masterat internaţional în domeniul cadastru), dezvoltării parteneriatelor cu instituţii similare din întreaga lume în scopul facilitării mobilităţilor academice pentru studenţi şi cadre universitare, în învăţământ şi cercetare.

Începând cu anul universitar 2014-2015 Facultatea de Ştiinţe se scindează în două facultăţi, respectiv Facultatea de Ştiinţe Economice şi Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, realizându-se o grupare a specializărilor din domeniul economic separată de cele din domeniul ştiinţelor exacte (Informatica) şi a celor inginereşti.

În prezent structura academică a Universităţii include 5 facultăţi: Facultatea de Istorie şi Filologie, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale şi Facultatea de Teologie Ortodoxă. UAB are aproximativ 5000 de studenţi şi masteranzi.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Criptomoneda Bitcoin se apropie de cea mai mare valoare din istorie. Prognozele de creștere pentru anul viitor sunt amețitoare

Publicat

bitcoin

Criptomoneda Bitcoin a ajuns aproape de maximul înregistrat în urmă cu trei ani şi a atins pentru scurt timp pragul de 19.000 de dolari, scrie agenția Reuters.

Valoarea maximă pe care a atins-o criptomoneda este de 19.666 de dolari, spre sfârşitul lui 2017.

Bitcoin-ul a crescut cu 40 % în noiembrie şi cu aproximativ 160 % în 2020.

Criptomonedele sunt văzute de unii investitori drept una dintre principalele active de refugiu, precum aurul, la care se recurge adesea în perioadele de incertitudine economică.

Brain Estes, chief investment officer în cadrul fondului de investiţii Off the Chain Capital, spune că valoarea unui bitcoin poate atinge anul viitor pragul de 100.000 de dolari.

„În trecut, bitcoin-ul a crescut de zece, douăzeci sau de treizeci de ori într-un an. N-ar fi mare lucru să crească de cinci ori”, a declarat Estes, adăugând că valoarea criptomonedei ar putea ajunge la 288.000 de dolari până la sfârşitul lui 2021.

De asemenea, Tom Fitzpatrick, analist în cadrul Citi, spune că bitcoin-ul va creşte la 318.000 de dolari spre finalul anului viitor, citând cantitatea limitată, uşurinţa de mişcare de-a lungul graniţelor şi caracterul opac al monedei.

În schimb, Lennard Neo, şeful echipei de cercetare din cadrul Stack, un furnizor de index fund pe bitcoin, se aşteaptă ca valoarea criptomonedei să depăşească 60.000 de dolari în următoarele 12 luni.

sursa: reuters.com, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Împrumuturi la bănci mai greu de accesat în 2021: BNR recomandă ajustarea scoringului la acordarea creditelor pentru companii

Publicat

Băncile vor trebui să reducă coeficientul de acceptare a dividendelor și venituri din chirii din calculul pentru acordarea creditelor. Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie 2020.

Scrisoarea recomandă băncilor să reducă coeficientul de acceptare al dividendelor şi veniturilor din chirii în calculul pentru stabilirea scoringului la acordarea unui credit, deoarece pandemia va avea anul viitor un impact negativ asupra profiturilor companiilor şi asupra pieţei imobiliare, potrivit economica.net.

ECONOMICA.NET suține că într-una dintre recomandările BNR se  arată că actualul context al pandemiei Covid-19 va avea un impact negativ asupra unor societăţi comerciale, impact care se va materializa în scăderea rezultatelor financiare, şi implicit asupra nivelului dividentelor pe care acţionarii le pot încasa în viitor.

Totodată, scrisoarea BNR arată că impactul negativ al pandemiei se va vedea şi asupra pieţei imobiliare, „ca urmare a presiunii de renegociere a contractelor de închiriere şi a creşterii gradului de neocupare a imobilelor închiriate”.

În acest context, banca centrală recomandă băncilor comerciale să îşi regândească categoriile de venituri considerate eligibile în acordarea unui credit şi chiar o ajustare a coeficienţilor acestora. Mai exact, unele recomandări vizează reducerea coeficienţilor luaţi în calcul în momentul acordării creditului pentru veniturile solicitanților rezultate din dividende sau din chirii.

O ajustare a scoringului acestora din cauza efectelor pandemiei va însemna că acest procent va coborî la 60% -70%, în funcţie de decizia băncii, față de 80% cât ar fi în prezent media pieței. . În condiţiile în care veniturile societăţilor comerciale vor scădea anul viitor, iar chiriile vor scădea la rândul său, o ajustare a coeficienţilor categoriilor de venituri considerate eligibile va reduce şi mai mult valoarea maximă a împrumutului pe care îl poate contracta o persoană fizică sau juridică.

BNR face aceste recomandări tocmai pentru a proteja sistemul bancar de o creştere prea mare a nivelului de credite neperformante, care este de aşteptat să mărească începând cu anul viitor.

În acest context, BNR recomandă băncilor implementarea de măsuri care să conducă la asigurarea unei acoperiri adecvate a expunerii băncii la riscul de credit asociat persoanelor fizice. De aceea, băncile trebuie să informeze autoritatea de supraveghere (BNR) până pe data de 20 decembrie 2020 despre măsurile luate pentru a se asigura că acestea corespund situaţiei actuale şi contribuie la un management prudent al riscurilor.

sursa: economica.net

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Comisia Europeană anunță alocarea a 3 miliarde de euro României, pentru protejarea locurilor de muncă prin intermediul SURE

Publicat

job

Comisia Europeană a anunţat, marţi, că alocă unui număr de cinci state membre suma de 8,5 miliarde euro, din care 3 miliarde euro României, reprezentând a treia tranşă a împrumutului care va permite statelor să facă faţă creşterilor bruşte ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menţinerii locurilor de muncă.

Anunțul executivului european coincide cu Ziua Națională a României și reprezintă o primă tranșă pentru țara noastră din acest instrument, așa cum a precizat săptămâna trecută și ministrul finanțelor de la București.

În total, Comisia Europeană a alocat marți suma de 8,5 miliarde de euro către cinci țări membre ale Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului SURE de 100 de miliarde de euro și din care România va primi în total 4,1 miliarde de euro, o tranșă ulterioară de 1,1 miliarde euro fiind programată pentru perioada următoare.

“România primește astăzi 3 miliarde de euro prin SURE, instrumentul UE ce protejează lucrătorii și firmele europene în timpul pandemiei. Încă un miliard de euro, disponibil în curând. Vor finanța scheme de ocupare, sprijin pentru lucrători și firme în aceste vremuri dificile. Europa vă este alături!”, a scris președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Ca parte a operațiunilor de marți, Belgia a primit 2 miliarde de euro, Ungaria 200 milioane de euro, Portugalia 3 miliarde de euro, România 3 miliarde de euro și Slovacia 300 milioane de euro.

“Acest sprijin, sub formă de împrumuturi acordate în condiții favorabile, va ajuta aceste state membre să abordeze creșterea bruscă a cheltuielilor publice pentru păstrarea ocupării forței de muncă. În mod specific, acestea vor contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanțarea schemelor naționale de muncă pe termen scurt și a altor măsuri similare pe care le-au pus în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, inclusiv pentru lucrătorii independenți”, subliniază Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Cu plățile de astăzi, 15 state membre au primit aproximativ 40 de miliarde de euro în cadrul instrumentului UE SURE între sfârșitul lunii octombrie și sfârșitul lunii noiembrie.

După finalizarea tuturor plăților SURE, Belgia va primi 7,8 miliarde de euro, Ungaria 504 milioane de euro, Portugalia 5,9 miliarde de euro, România 4,1 miliarde de euro și Slovacia 631 milioane de euro.

Instrumentul SURE poate furniza sprijin financiar în valoare de până la 100 de miliarde de euro tuturor statelor membre. Până în prezent, Comisia a propus acordarea unui sprijin financiar în valoare de 90,3 miliarde de euro pentru 18 state membre, între care și România, care va beneficia de 4,1 miliarde de euro.

Viitoarele tranșe ale sprijinului vor fi acordate în cursul următoarelor luni, odată încheiate respectivele emisiuni de obligațiuni, a mai anunțat Comisia Europeană.

În ce privește țara noastră, în sedința de Guvern din data de 1 octombrie 2020 a fost aprobat Memorandumul privind încheierea Acordului de împrumut dintre Uniunea Europeană și România, în valoare de 4,099 miliarde de euro, în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19 (SURE). Împrumutul a fost acordat la cererea părții române, transmisă Comisiei Europene, în baza Memorandumului din data de 7 august 2020, privind acordul de principiu al Guvernului pentru contractarea acestui împrumut.

Împrumutul va susține măsurile adoptate de Guvernul României, în contextul generat de criza COVID-19, în perioada februarie – august 2020, menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidența șomajului și pierderea veniturilor.

Dintre aceste măsuri, eligibile în cadrul instrumentului SURE, conform evaluării Comisiei Europene enumerăm șomajul tehnic, programul de muncă flexibilă, alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profeșionisti a căror activitate a fost redusă/întreruptă urmare a pandemiei COVID-19, precum și sporuri și alte măsuri similare acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora.

Sursă: Caleaeuropeană.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

8 medalii dintre care 5 de aur, obținute de sportivii de la CS Unirea Alba Iulia la Campionatul Național de Împins din Culcat

Publicat

Sportivii legitimați la CS Unirea Alba Iulia au obținut opt medalii, dintre care 5 de aur, la Campionatul Național de Împins din Culcat, organizat de Federația Română de Powerlifting, în perioada 28-29 noiembrie la Sânmărtin, județul Bihor.

La aceste rezultate se adaugă trei clasări pe podium în clasamentul Open, au transmis reprezentanții clubului.

Campionatul a fost organizat cu respectarea tuturor măsurilor impuse în contextul pandemiei, fără a fi pusă în pericol sănătatea participanților, spun ortanizatorii.

Organizarea competiției se datorează președintelui Federației Române de Powerlifting, antrenor al CS Unirea Alba Iulia, Ovidiu Pănăzan.

Competiția a fost dedicată Seniorilor și Juniorilor (1 și 2), la masculin și feminin.

Rezultate CS Unirea Alba Iulia – seniori, masculin:

CIOFLICĂ ANDREI DUMITRU – categorie 74 kg –  loc. 1;

PĂNĂZAN OVIDIU – categorie 83 kg – loc 1;

IRIMIE ANDREI-NICOLAE – categorie 93 kg – loc 1;

OȚOIU LUCIAN – categorie 120 kg – loc 2;

CAZACU ALEXANDRU RĂDUCU – categorie 120 kg – loc 3;

ORDEAN IOAN DANIEL – categorie 120 kg+ – loc 3;

CATARAMBĂ ALEXANDRU  CONSTANTIN  – categorie 120+ – loc 4;

Clasament Open Masculin, Seniori: Loc 1 – IRIMIE ANDREI NICOALE.

Rezultate CS Unirea Alba Iulia – Juniori 1, masculin:

CAZACU ALEXANDRU RĂDUCU – categorie 120 kg – loc 1;

CATARAMBĂ ALEXANDRU CONSTANTIN  – categorie 120 kg+ – loc 1;

Clasament Open Masculin, Juniori 1: Loc 1 – CATARAMBA ALEXANDRU; Loc 2 – CAZACU ALEXANDRU.

”Șapte sportivi ai CS Unirea Alba Iulia au obținut unsprezece rezultate extraordinare. 2020 a fost un an dificil pentru secția de powerlifting care, însă, se încheie cu bine. Îl felicit pe Ovidiu Pănăzan, care face lucruri extraordinare pentru powerliftingul românesc, dar și pe sportivii noștri, pentru eforturile și perseverența lor”, a spus Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate