Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia aniversează 25 de ani de la înfiinţare. Eveniment la Casa de Cultură a Sindicatelor

Publicat

universitate ceremonieUniversitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia sărbătoreşte 25 de ani de activitate. Cu acest prilej vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, de la ora 10.00, a avut loc un eveniment menit să marcheze acest moment în cadrul comunităţii locale.

Manifestarea s-a adresat studenţilor, cadrelor didactice, comunităţii academice din judeţul Alba, contribuind la promovarea la nivel regional, naţional şi european a imaginii şi potențialului ştiinţific şi academic a zonei.

Dintre cei prezenţi, îi amintim pe vicepreşedintele Academiei Române, Emil Burzo, rectorul Daniel Breaz, prefectul de Alba, Mihaela Albu, preşedintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul Mircea Hava, consilierul Marin Popescu, al ministrului Educaţiei, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, fostul prim ministru Petre Roman, inspectorul şcolar general IŞJ Alba, Marcela Dărămus, ÎPS Irineu, Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia, Laurenţiu Streza, mitropolitul ordotox al Ardealului.

În cadrul evenimentului au fost acordate diplome membrilor Comisiei provizorii de organizare a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia din anul 1991:

– prof. univ. dr. Iuliu Paul – rector provizoriu

– Ioan Alexandru Aldea – delegat pentru Istorie / Arheologie

– conf. univ.dr. Ioan Oprean – director provizoriu al Colegiului Tehnic și Economic

– ec. Paul Bucurel – contabil șef provizoriu

– ing. Ioan Luca – delegat pentru tehnologia silicaților

– ec. Ioan Bele – fost subprefect al județului Alba

– Horea Rotche – fost inspector școlar general adjunct al județului Alba

– avocat Ioan Rus – fost prefect al județului Alba

– Petre Roman – fost prim ministru

De asemenea, au fost acordate diplome pentru instituțiile administrației publice locale, Prefectura județului Alba, reprezentantă prin prefectul Mihaela Albu, Consiliul Județean Alba, reprezentat prin președintele Ion Dumitrel și Primăria municipiului Alba Iulia, reprezentată prin primarul Mircea Hava.

Diplome au fost acordate și foștilor rectori ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia:

– In memoriam prof. univ. dr. Iuliu Paul – diploma s-a înmânat fiului acestuia, Octavian Dan Paul

– In memoriam prof. univ. dr. Iacob Mârza – diploma s-a înmânat soției acestuia, prof. univ. dr. Eva Mârza

– prof. univ. dr. Ioan Achim Moise

YouTube video

YouTube video

Reprezentanții Universității Politehnica din București i-au oferit rectorului Daniel Breaz o medalie, o diplomă și o plachetă. De asemenea, vicepreşedintele Academiei Române, Emil Burzo, i-a înmânat rectorului UAB o distincție culturală pentru rezultate obținute în procesul de educație, pe parcursul a 25 de ani de existență a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și medalia „Meritul Academic” pentru valoroase contribuții la consolidarea spiritului academic al Universității precum și pentru rezultatele obținute în activitatea de cercetare științifică.

La manifestări au participat reprezentanţii universităţii, membrii comitetului de înființare, rectori ai universităţii, personalități care au contribuit la dezvoltarea instituțională în primii ani de activitate, care au avut un aport special în dezvoltarea universităţii în fiecare etapă a evoluției, reprezentanți ai echipelor guvernamentale, reprezentanți ai structurilor din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, colaboratori ai universității din instituțiile statului, parteneri din educație, cercetare, cultură și mediul de afaceri, studenți Alumni cu cariere performante.

25 de ani de învăţământ universitar la Alba Iulia

Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1991, prin Hotărâre de Guvern şi a început să funcţioneze în anul universitar 1991/1992 cu Facultatea de Ştiinţe Umaniste (cu două specializări: Istorie şi Teologie Ortodoxă – Asistenţă Socială) şi cu un Colegiu Tehnic şi Economic. S-a dezvoltat reptat, cu creşteri moderate, prin asigurarea echilibrului necesar între cele trei componente de bază: studenţi, personal didactic, spaţii de învăţământ şi dotare tehnico-materială, serviciile sociale pentru studenţi.

Etapa 1991-1994 a corespuns înfiinţării şi primei conturări a misiunii instituţiei. Primele specializări au fost în profilurile istorie, filologie şi teologie, Universitatea având un caracter exclusiv umanist.

Etapa 1995-1999 este caracterizată de consolidarea şi relativa stabilizare a structurilor universitare, dezvoltarea corpului profesoral propriu, extinderea spaţiilor de învăţământ aflate în proprietatea Universităţii, precum şi de materializarea unui program investiţional care a adus ameliorări substanţiale şi progresiv sporite în ceea ce priveşte baza didactico-materială şi de cercetare, precum şi serviciile sociale. S-au creat astfel condiţii pentru ca Universitatea să-şi extindă oferta de educaţie cu noi profiluri şi specializări. În această perioadă se constituie Facultatea de Istorie şi Filologie, prin desprinderea din Facultatea de Ştiinţe şi se înfiinţează Colegiul Universitar de Institutori din Blaj.

În perioada 2000-2004 are loc o anumită stabilizare a organigramei structurilor universitare, accentul fiind pus pe consolidarea şi îmbunătăţirea funcţionalităţii structurilor existente. Pe de altă parte, este continuat procesul de adaptare a structurilor universitare la evoluţia generală a Universităţii. Astfel, în anul universitar 2003-2004 se constituie Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, prin desprinderea din Facultatea de Ştiinţe. Se realizează, de asemenea, o mai bună organizare la nivelul catedrelor, prin constituirea de catedre mai bine delimitate sub aspectul domeniilor şi specializărilor coordonate. Tot în această perioadă a fost deschisă linia de studii doctorale în domeniul istorie.

În perioada 2004-2008, are loc reorganizarea studiilor universitare de licenţă şi masterat potrivit Legii 288/2004. În această perioadă accentele sunt puse pe aspectele privind managementul strategic şi managementul calităţii. Astfel, la nivelul Senatului sunt constituite noi consilii şi comisii care acoperă mai bine principalele domenii de activitate, se înfiinţează Departamentul pentru Managementul Calităţii, iar Departamentul de Relaţii Internaţionale îşi extinde activitatea în domeniul integrării europene. Pe ansamblul Universităţii se organizează şi se pune în aplicare Sistemul Instituţional de Management al Calităţii. Totodată, în această perioadă are loc un intens efort investiţional. Sunt puse în funcţiune noi spaţii pentru învăţământ, cercetare, administraţie şi servicii, se reînnoieşte dotarea laboratoarelor şi se înfiinţează noi laboratoare înzestrate cu tehnică de vârf. Tot în această perioadă a fost deschisă linia de studii doctorale în domeniul filologie.

În perioada 2008-2012, se pune în practică Planul strategic de dezvoltare instituţională pentru perioada 2008-2013. Acesta vizează continuarea strategiei pentru calitate, adaptarea sistematică a structurii Universităţii şi a calificărilor universitare la cerinţele pieţei muncii, dezvoltarea cercetării ştiinţifice, continuarea politicii de dezvoltare a bazei materiale a Universităţii. În cursul anului 2009 Universitatea a fost certificată ISO 9001:2008, de TÜV Rheinland România şi a primit calificativul Grad de încredere ridicat, în urma evaluării ARACIS. Tot în această perioadă a fost deschise liniile de studii doctorale în domeniile contabilitate şi teologie.

În perioada 2014 – 2018 se trece la implementarea Planului strategic care vizează accentuarea măsurilor pentru o mai bună echilibrare între educaţie, cercetare şi servicii adresate comunităţii. Universitatea se concentrează asupra creşterii valorii profesionale a absolvenţilor săi, a îmbunătăţirii programelor de studii, a promovării cercetării ştiinţifice şi, nu în ultimul rând, a afirmării specificului său, folosind la maxim patrimoniul uman, spiritual şi material de care dispune.

Începând cu anul universitar 2012-2013 se acordă o atenţie deosebită procesului de internaţionalizare a instituţiei, creşterii atractivităţii programelor de studiu în rândul studenţilor internaţionali (inclusiv prin autorizarea unor programe de licenţă cu predare în limba engleză şi organizarea anului pregătitor de învăţare a limbii române ca limbă străină, deschiderea unui masterat internaţional în domeniul cadastru), dezvoltării parteneriatelor cu instituţii similare din întreaga lume în scopul facilitării mobilităţilor academice pentru studenţi şi cadre universitare, în învăţământ şi cercetare.

Începând cu anul universitar 2014-2015 Facultatea de Ştiinţe se scindează în două facultăţi, respectiv Facultatea de Ştiinţe Economice şi Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, realizându-se o grupare a specializărilor din domeniul economic separată de cele din domeniul ştiinţelor exacte (Informatica) şi a celor inginereşti.

În prezent structura academică a Universităţii include 5 facultăţi: Facultatea de Istorie şi Filologie, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale şi Facultatea de Teologie Ortodoxă. UAB are aproximativ 5000 de studenţi şi masteranzi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement