Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Vaccinarea cu doza 3 în România. Imunizarea ar putea începe săptămâna viitoare. Care sunt prioritățile

Publicat

Şeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că autorităţile iau în considerare administrarea celei de-a treia doze de vaccin persoanelor vulnerabile sau implicate în „activităţile critice” de gestionare a pandemiei.

„Luăm în considerare, în primul rând, administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare – şi aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiţii de imunosupresie, dar şi persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire şi care sunt implicate în activităţile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical”, a afirmat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Medicul militar a adăugat că, „ţinând cont de situaţia specifică din România, şi anume o rată de acoperire vaccinală undeva la o treime din populaţia eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, pentru controlul răspândirii infecţiei în rândul populaţiei, accentul trebuie să fie în continuare pus pe creşterea ratei de acoperire vaccinală, în paralel cu consolidarea răspunsului imun la persoanele vulnerabile care deja au primit prima schemă de vaccinare”.

Astfel, şeful CNCAV a subliniat că majoritatea studiilor arată în continuare menţinerea ridicată a eficienţei imunizării împotriva cazurilor severe, a spitalizării, a internării şi a decesului.

Declarații – șeful CNCAV:

  • În momentul de față, majoritatea studiilor arată în continuare menținerea eficienței ridicate împotriva cazurilor severe, a spitalizării, a internării în Terapie Intensivă și a decesului în rândul populației generale. Ca atare, ținta primară a campaniei de vaccinare rămâne prevenția cazurilor severe, ce au potențialul de a suprasolicita sistemul medical și de a conduce la morbiditate și mortalitate crescută din cauza maladiei Covid-19.

Categoriile de persoane prioritare la vaccinare cu doza 3

  • În acest sens, luăm în considerare în primul rând administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare. Aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiții de imunosupresie dar și persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire și care sunt implicate în activitățile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical.
  • Ținând cont de rata de vaccinare în România, accentul trebuie să fie în continuare pus pe creșterea ratei de acoperire vaccinală, în paralel cu consolidarea răspunsului imun. (…)
  • În momentul de față, în România este în curs de optimizare atât platforma națională de programare pentru cea de-a treia doză, cât și registrul electronic național al vaccinărilor pentru a fi pregătiți în momentul în care demarăm administrarea celei de-a treia doze în România.
  • La acest moment, vorbim de administrarea unei doze 3 cu vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut inițial acest tip de vaccin. Persoanele care au primit vaccin de la compania AstraZeneca, propunerea a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe baza de ARN mesager.
  • Doza a treia ar urma să fie făcută cu vaccin pe bază de ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna, la 6 luni după prima schemă de vaccinare.
  • Am transmis către Ministerul Sănătății definirea acelor categorii de persoane vulnerabile care necesită doza trei de vaccin.
  • Grupele mari de afecțiuni care sunt definite în momentul de față pentru a beneficia de doză suplimentară/doză booster:
  1. pacienți oncologici care sunt fie în tratament activ, fie tratați anterior
  2. pacienții post transplant de organe
  3. pacienții cu afecțiuni cronice, boli pulmonare, boli cardiovasculare, boli hepatice, boli renale, hematologice, endocrinologice, diabetul zaharat, boli reumatice, boli dermatologice, anumite afecțiuni neurovasculare și neurovegetative, demențe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale etc.
  4. pacienții cu imunodeficiențe moderate sau severe
  5. pacienții cu infecție HIV etc.
  • Luăm în considerare devansarea termenului anunțat, știm că EMA urrmează să se pronunțe pe 4 octombrie.
  • Ținând seama de situația epidemiologică, luăm în calcul devansarea acestui termen. Săptămâna aceasta are loc o ședință de lucru la care vor participa experți și vom decide exact strategia.

surse: agerpres.ro, RO Vaccinare (Facebook)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate