Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Viperă Berus, filmată pe un drum din Luncile Prigoanei. Cum ne ferim de șerpii veninoși. Sfaturi de la salvamontiști

Publicat

O viperă comună (Berus) a fost filmată și fotografiată duminică, în jurul orei 20:00, în zona Luncile Prigoanei din Munții Șureanu, de către proprietarul unei cabane din zonă.

Șarpele a fost surprins în mișcare, în apropierea unui drum din forestier.

Dintre cele trei specii de vipere (singurii șerpi veninosi de la noi), vipera Berus este cea mai răspândită.

O întâlnim mai peste tot, atât în luminișurile de la marginile pădurilor de foioase dar și de brad, pe pajiști alpine, până la altitudini de peste 2000 de metri.

Sfaturi pentru a evita mușcătura de viperă

Pentru a evita muşcătura de viperă, salvamontiștii recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată.

Portul bocancilor vă va feri si de entorse ale gleznei (evitând alunecarea, chiar ale genunchilor) sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre.

Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor, care sunt sursa unui numar insemnat de accidente care ar putea fi evitate.

Trebuie în permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt şerpi.

Dacă intraţi într-o zona cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafetei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ.

În ciuda renumelui, vipera comuna este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră și se va ascunde.

Atenție, nu încercați să vă jucați cu ele, sau să le omorâți, toate animalele fac parte din fauna montană, în plus putând apărea accidentări…

În cazul unei muşcături de viperă (se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 mm distanţă, care după o oră necrozeaza și se edemațiază, iar victima are senzații de vomă și de amețeală) anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare.

Victima trebuie să stea cât mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat.

Administrarea preventivă a unor antihistaminice poate întârzia acţiunea veninului.

Trebuie precizat ca decesul se poate produce la cel putin 12-24 ore de la muşcătură, dar numai daca şarpele a reuşit să administreze incărcatura totala de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare.

Sursă: Foto-video Andrei P.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Sebi

    marți, 10.08.2021 at 22:19

    Ce sfaturi dați salvamontiștilor????e interzis să aspiri sângele infectat in orice fel și metodă,in plus lumea umbla pe munte cu seringi???ia documentați-va la un herpetolog sau doctor cum te comporți in caz de mușcătura de vipera apoi dați sfaturi corecte,la noi nu se moare de mușcătura de vipera ,e dureros dar nu mortală pentru om.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement