Connect with us
Advertisement

Economie

VINERI, 13 mai: începe o nouă sesiune Rabla și Rabla Plus. Valoarea tichetelor și noutăți

Publicat

O nouă sesiune a programelor „Rabla” şi „Rabla Plus” începe vineri, 13 mai, potrivit calendarului anunțat de Administraţia Fondului pentru Mediu. În premieră, acestea sunt și pentru primării și instituții publice.

Bugetul este de 335 de milioane de lei pentru Programul ”Rabla” – persoane fizice și de 123 de milioane de lei pentru persoane juridice. Oentru instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale, alocarea este de 50 de milioane de lei.

Pentru Programul ”Rabla Plus” – persoane fizice, bugetul alocat este de 262 de milioane de lei, iar pentru persoane juridice – 190 de milioane de lei. Instituţiile publice au 100 de milioane de lei alocate în această sesiune.

Înmatriculările de autovehicule electrice sunt în creștere, în România.

Potrivit AFM, o altă sesiune a programului „Rabla” va fi organizată în toamnă.

Programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” din acest an au fost lansate la începutul lunii februarie, cu un buget de 1,2 miliarde lei.

Rabla și Rabla Clasic – calendare modificate

Administrația Fondului pentru Mediu a reconfigurat etapele de desfășurare pentru Rabla Clasic și Rabla Plus, ca urmare a modificării softului de înscriere în cadrul celor două programe, pentru a veni în sprijinul solicitanților care vor să obțină finanțare.

Potrivit noului calendar, în perioada 13-31 mai 2022, se va desfășura prima sesiune din noua configurație, timp în care persoanele fizice se vor putea înscrie în cadrul celor două programe prin intermediul dealerilor autorizați, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanțare prin accesarea aplicației informatice puse la dispoziție de AFM.

Listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro, la secțiunile programelor.

  • Calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscriere în anul 2022 în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020-2024
  • Rabla Plus
  • Rabla Clasic

Programul Rabla Clasic 2022 – valoarea tichetelor

Ce se acordă prin „Rabla Clasic” 2022:

  • tichet în valoare de 6.000 lei pentru o maşină veche casată

sau

  • tichet în valoare de 9.000 lei pentru casarea a două vehicule uzate.

Tichetul este utilizabil doar pentru achiziţia unei maşini noi cu noxe emise de maximum 160 g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziţia unui autoturism nou se pot folosi maximum două tichete Rabla.

Utilizatorul poate beneficia de eco-bonusuri suplimentare:

  • eco-bonus de 1.500 lei – pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară
  • eco-bonus de 1.500 lei – pentru cumpărarea unei maşini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 119 g CO2/km în regim WLTP
  • eco-bonus de 1.500 lei – pentru achiziţia unei maşini noi cu sistem GPL/GNC
  • eco-bonus de 3.000 lei – pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).

Programul Rabla Plus 2022 – valoarea eco-tichetelor

În programul „Rabla Plus„, cei care optează pentru o maşină 100% electrică sau hibrid Plug-in pot beneficia de următoarele tipuri de vouchere:

  • eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WLTP (cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi)
  • eco-tichet de 23.000 de lei, pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WTLP (cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi)
  • eco-tichet de 45.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi
  • eco-tichet de 48.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi.
  • eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani şi are norma de poluare Euro 3 sau inferioară

Conform datelor AFM, în 2021, vechimea parcului auto din România era de 16,8 ani, în timp ce, în 2010, se situa la sub 10 ani.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement